Documente declasificate: Cea mai veche tentativă cunoscută a CIA de asasinare a lui Raul Castro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raul Castro FOTO EPA-EFE
Raul Castro FOTO EPA-EFE

Cea mai veche tentativă cunoscută a CIA de a asasina un lider al revoluţiei cubaneze datează din 1960, când un agent i-a oferit 10.000 de dolari pilotului care îl aducea pe Raul Castro înapoi de la Praga la Havana pentru a „aranja un accident”, relatează AFP, citând documente declasificate publicate vineri de National Security Archive.

Jose Raul Martinez, pilotul recrutat de CIA, a cerut ca Statele Unite să se ocupe de studiile universitare ale celor doi fii ai săi în caz că ar fi decedat în timpul „accidentului”. Solicitarea sa a fost acceptată.

Totuşi, la scurt de la decolarea de la Praga, biroul CIA de la Havana a primit ordin să anuleze misiunea. Pilotul nu a putut fi contactat.

La întoarcere, Jose Raul Martinez a declarat că „nu a avut ocazia să aranjeze un accident”.

Aceste informaţii sunt dezvăluite în timp ce Raul Castro, fratele lui Fidel Castro, se pregăteşte la 89 de ani să părăsească viaţa politică a Cubei, retrăgându-se din fruntea Partidului Comunist Cubanez.

Retragerea lui Raul Castro întoarce o pagină istorică în Cuba şi locuitorii săi, dintre care aproape toţi nu au cunoscut niciodată o altă familie conducătoare, notează AFP. Fidel şi Raul Castro au condus Cuba mai bine de şase decenii.

„Pe măsură ce era Castro se apropie oficial de final, politicienii americani au ocazia să lase un capitol întunecat în urmă şi să participe la viitorul post-Castro al Cubei”, a declarat pentru AFP analistul de la National Security Archive Peter Kornbluh.

Sfârşitul unei ere în Cuba

Partidul Comunist Cubanez pune capăt - într-un Congres ale cărui lucrări au început vineri - dinastiei Castro, care nu se va mai afla la putere peste câteva zile, lăsând loc astfel unei noi generaţii.

Raul Castro, care va împlini în curând 90 de ani, predă ştafeta preşedintelui Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 60 de ani.

Desemnarea lui Diaz-Canel în postul de nou prim-secretar - cel mai important în Cuba - urmează să aibă loc în ultima zi a Congresului, luni.

Odată cu Raul Castro urmează să se retragă unele dintre numele mari ale generaţiei istorice - cei care au făcut revoluţia din 1959 -, între care numărul doi în partid, José Ramon Machado Ventura, în vârstă de 90 de ani, şi comandantul Ramiro Valdés, în vârstă de 88 de ani.

MigueL Diaz-Canel dand mana cu Raul Castro FOTO EPA-EFE

Miguel Diaz-Canel dând mâna cu Raul Castro FOTO EPA-EFE

Pe străzile Havanei, pustii de turişti din cauza pandemiei de COVID-19, cubanezii par mai degrabă preocupaţi de penuriile alimentare, cozile în faţa magazinelor şi inflaţia vertiginoasă cauzată de recenta unificare a celor două monede locale decât de Congres şi succesiune, remarcă AFP.

„Plecarea lui (Raul) Castro este un eveniment marcant, nu doar pentru că înseamnă sfârşitul unei dinastii care a durat peste 50 de ani, ci şi pentru că are loc într-o perioadă de dificultăţi şi perturbări economice importante”, comentează Norman McKay, analist la The Economist Intelligence Unit (EIU).

„Faptul că Raul Castro cedează conducerea Partidului Comunist în Cuba nu este adevărata schimbare”, scria marţi pe Twitter Marco Rubio, senator american de origine cubaneză. „Adevărata schimbare este oricum în curs”, dă asigurări el, referindu-se la agitaţiile sociale din insula comunistă.

Analistul politic Harold Cardenas consideră că „există un mare sentiment de oboseală în societatea” cubaneză, „care este un amestec (de efecte) ale politicii administraţiei Trump de presiune maximă asupra Cubei şi lipsei de încredere în planurile şi promisiunile liderilor cubanezi”.

Sancţiunile impuse de către Donald Trump au condus la dispariţia, în 2019, a vapoarelor de croazieră pline de turişti americani, iar apoi, în 2020, a agenţiilor Western Union, prin care cubanezii primeau bani de la rudele lor din străinătate.

Miguel Diaz-Canel, care este preşedinte din 2018, urmează să fie primul civil care conduce partidul, în cadrul căruia şi-a făcut întreaga carieră.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite