China şi Rusia se opun unei rezoluţii ONU a SUA care impune noi sancţiuni Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU EPA-EFE
Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU EPA-EFE

China şi Rusia s-au opus prin veto, în Consiliul de Securitate al ONU, unei rezoluţii a Statelor Unite care prevede impunerea unor noi sancţiuni Coreei de Nord din cauza unor tiruri de rachete balistice, afişându-şi astfel zgomotos disensiunile în instanţa mondială, cu riscul ca Phenianul să profite de ele, relatează AFP.

Ceilalţi 13 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat în favoarea rezoluţiei, care prevde o reducere a importurilor de petrol brut şi rafinat de către Phenian.

În culise, mai mulţi aliaţi ai Washingtonului au deplâns insistenţa americană de a organiza un vot în pofida faptului că ştia că Beijingul şi Moscova aveau să opună prin veto.

Americanii au considerat că a nu face nimic era ”un scenariu mai rău decât blocarea rezoluţiei de către două ţări”, a declarat un ambasador sub protecţia anonimatului.

Începând din 2017, când Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate trei serii de sancţiuni dure, ”reţinerea şi tăcerea Consiliului nu au eliminat şi nu au redus ameninţarea”, a subliniat ambasadoarea americană la ONU Linda Thomas-Greenfield, justificându-şi astfel demersul.

”Din contră, Coreea de Nord a fost încurajată de lipsa de acţiune a acestui Consiliu”, a subliniat ea.

Omologul său chinez Zhang Jun a acuzat Statele Unite, într-un schimb tensinat de replici cu diplomata americană, de faptul că au vrut un ”eşec” şi că au ”îndepărtat Consiliul de la dialog şi concliere”.

”Nodul problemei este dacă ei vor să folosească dosarul peninsulei coreene în aşa-zisa lor stratehie indo-pacifică”, a subliniat el.

Înainte de vot, el a anunţat presei dezacordul ”total” al Beijingului ”faţă de orice tentativă de a transforma (...)  Asia într-un câmp de luptă sau de crea în ea confruntări sau tensiuni”.

Zhang Jun a îndemnat Statele Unite ”să acţioneze în vederea promovării unei soluţii politice” şi a apreciat că noi sancţiuni ar avea consecinţe umanitare în Coreea de Nord, pusă la încercare de curând de pandemia covid-19.

Ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia a acuzat Statele Unite de faptul că ignoră îndemnurile Phenianului de a-şi pune capăt ”activităţilor ostile”.

”Se pare că colegii noştri americani şi occidentali suferă de echivalentul blocării scriitorului. Ei par să nu aibă niciun alt răspuns la situaţii de criză în afară de sancţiuni”, a ironizat el.

Acest proiect de rezoluţie american prevede, de asemenea, o interzicere a exporturilor nord-coreene de combustibili minerali, de ceasuri şi orologii şi a oricărei vânzări sau transfer de tutun la Phenian.

Textul viza totodată o amplificare a luptei împotriva atacurilor cibernetice ale Phenianului.

După respingerea acestui proiect şi afişarea clară a disensiunii în Consiliul de Securitate al ONU în doaarul nord-coreean, această instanţă riscă să întâmpine dficultăţi în a meniţine presiunile în vederea unei aplicări a sancţiunilor impuse în 2017, îşi exprmă temerea unii diplomaţi.

Multple măsuri sectoriale şi individuale au fost impuse în 2017 Coreei de Nord, în domeniile petrolului, cărbunelui, fierului, pescuitului şi textil.

Nord-coreeni şi-au dezvoltat armamentul balistic şi dispun de mai multe bombe atomice, însă nu au reuşit încă, potrivit unor diplomaţi, să asocieze cele două tehnologii pentru a obţine o rachetă cu focos nuclear.

Coreea de Nord a procedat săptămâna aceasta la noi tiruri de rachetă, probabil inclusiv unul al celei mai mari rachete balistice intercontinentale (ICMB), la scurt timp după un turneu în Asia al preşedintelui american Joe Biden.

Regatul Unit, Franţa şi Coreea de Sud şi-au exprimat, la ONU, temeri cu privire la faptul că Nordul ar putea efectua un al şaptelea test nuclear, anunţat ca iminent, un prim test de acest fel după cinci ani.

Ambasadorul francez la ONU Nicolas de Rivière şi-a exprimat regretul ”profund” faţă de acest vot, ”care marchează împărţirea Consiliului” şi a apreciat că folosirea vetoului ”înseamnă protejarea regimului nord-coreean şi acordarea acestuia a unui cec în alb în vederea unei proliferpri şi mai mari”.

În virtutea unei proceduri adoptate recent la iniţiativa Liechtensteinului, China şi Rusia urmează să explice în curând în Adunarea Generală a ONU de ce şi-au folosit joi dreptul de veto.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite