Brazilia a depăşit un nou record lunar de decese
0Brazilia a ajuns sâmbătă la 67.977 de decese din cauza COVID-19 de la începutul lunii aprilie, depăşind recordul din martie când au fost înregistrate peste 66.000 de decese cauzate de coronavirus, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.
Ţara cu o popula'ie de 212 milioane de oameni a contabilizat 3.076 decese în ultimele 24 de ore, ridicând numărul total de la 1 aprilie la 67.977. În luna martie, au fost înregistrate 66.573 de decese.
În ultimele şapte zile, a fost înregistrată o medie de 2.545 de decese zilnice pentru peste 60.000 de contaminări. Sâmbătă, au fost identificate 71.137 de noi contaminări.
În ciuda acestui nou record lunar, curba deceselor se stabilizează.
"În ultimele două săptămâni, există o stabilizare a cazurilor şi deceselor de COVID-19", a indicat vineri în buletinul său epidemiologic Fundaţia Fiocruz, un organism din subordinea Ministerului Sănătăţii.
În total, Brazilia deplânge 389.492 de morţi de la apariţia unui prim caz de COVID-19 în februarie 2020, fiind astfel, după Statele Unite, a doua ţară cea mai îndoliată din lume în date absolute.
Numărul cazurilor şi deceselor a început să crească exponenţial din ianuarie, în special din cauza răspândirii mutaţiei amazoniene, P1, mai contagioasă. Înainte de martie, luna cea mai letală fusese iulie 2020, cu 32.881 de morţi.
Numărul tinerilor plasaţi în terapie intensivă sau care au murit a crescut considerabil. La începutul lunii aprilie, "grupul de vârstă între 20 şi 29 de ani a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de decese cauzate de COVID-19 (1.018%)", potrivit Fundaţiei Fiocruz.
În ce priveşte contaminările, creşterea cea mai mare se observă la persoanele între 40 şi 49 de ani (1.173%).
Ţara sud-americană a vaccinat până în prezent 5,8% din populaţia sa, 12,4 milioane de persoane.
De mai multe săptămâni, măsurile restrictive au început să fie ridicate în numeroase state, în special în Sao Paulo şi Rio de Janeiro.
Preşedintele de extremă-dreaptă, Jair Bolsonaro, care minimalizat constant pandemia, este criticat din toate părţile pentru gestionarea crizei sanitare şi o Comisie de anchetă parlamentară (CPI) urmează să înceapă să analizeze săptămâna viitoare "omisiunile" guvernului.
Vineri, şeful statului a ameninţat că va trimite armata dacă vor fi menţinute măsurile de restricţionare a deplasărilor instituite de autorităţile locale.