Asasinarea preşedintelui Jovenel Moise: Goana nebună după asasini şi suspectul-cheie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi haitieni mobilizaţi pe străzi în cadrul „stării de asediu” FOTO EPA-EFE
Soldaţi haitieni mobilizaţi pe străzi în cadrul „stării de asediu” FOTO EPA-EFE

Complotul împotriva preşedintelui Jovenel Moise a necesitat câteva luni de planificare în mai multe ţări şi a implicat foşti militari experimentaţi, spun oficiali din Haiti. Şi totuşi, constată CNN, autorii nu păreau pregătiţi de scenariul de a fi căutaţi de forţele de ordine haitiene.

CNN a obţinut informaţii în exclusivitate despre operaţiunea de căutare asasinilor preşedintelui Jovenel Moise, ucis acum o săptămână în reşedinţa sa din Petion-Ville, la periferia capitalei Port-au-Prince. Pereţii dormitorului în care a fost împuşcat mortal în jurul orei 1 noaptea acest fost exportator de bani reconvertit în politician sunt şi acum ciuruiţi de gloanţe, relatează postul de televiziune american.

De altfel, conform unei surse apropiate anchetei, corpul lui Moise a fost găsit plin de găuri de gloanţe. Fostul preşedinte avea totodată răni pe faţă şi un picior rupt, indicii, potrivit unor politicieni locali, precum că ar fi fost torturat. Rănită în urma atacului, soţia lui Moise primeşte îngrijiri acum într-un spital din Miami, Statele Unite.

Dar Martine Moise a declarat că atacul s-a întâmplat atât de repede, încât soţul ei nu a putut „spune niciun cuvânt”. „Într-o clipită, mercenarii au intrat în casă şi l-au ciuruit pe soţul meu”, spune ea într-o înregistrare audio difuzată în weekend pe Twitter.

Reşedinţa preşedintelui Haiti FOTO EPA-EFE

Resedinta presedintelui Haiti FOTO EPA-EFE

Femeia a sugerat că soţul ei a fost vizat din motive politice, ea menţionând, în special, un referendum privind modificările constituţionale care i-ar fi putut conferi preşedintelui mai multă putere.

În ciuda numeroaselor găuri de gloanţe găsite pe pereţi şi pe cadavrul lui Jovenel, niciun membru al echipe sale de securitate sau al personalului reşedinţei prezidenţiale nu a fost rănit, remarcă CNN.

Într-o curbă strânsă de pe Route de Kenscoff, drumul principal de ieşire din Petion-Ville, convoiul cu atacatori a dat nas în nas cu sute membri ai forţelor de securitate strânşi acolo în întuneric.

Aflaţi în imposibilitatea de a se întoarce din drum, au părăsit maşinile şi au fugit uitând chiar şi de o parte de armele de foc. Majoritatea şi-au găsit refugiu într-o clădire de două etaje părăsită inscripţionată cu Psalmul 27.1: „Domnul este lumina şi mântuirea mea. De cine să mă tem? Domnul este sprijinitorul vieţii mele. De cine să-mi fie frică?”.

Jovenel Moise si sotia sa la ceremonia de depunere a juramantului FOTO EPA-EFE

Jovenel Moise şi soţia sa la ceremonia de depunere a jurământului FOTO EPA-EFE

Situată după un deal care putea încetini atacurile şi cu pereţi groşi de beton care puteau servi ca scut împotriva focurilor de armă, clădirea îi ajuta oarecum la respingerea forţelor de ordine.

Asediul

Miercuri dimineaţa, când s-au trezit, haitienii au aflat că preşedintele lor era mort şi că suspecţii, nişte mercenari care „vorbeau în spaniolă”, erau prinşi într-o strânsoare cu cel puţin doi ostatici la ei, ambii membri ai gărzii şefului statului, Unitatea Generală de Securitate a Palatului Naţional (USGPN).

Forţele de ordine au ales să aştepte, ştiind că umiditatea crescută, căldura insuportabilă şi lipsa de apă potabilă i-ar putea slăbi pe suspecţi.

Orele treceau, iar soarele ardea tot mai tare fără nicio mişcare din ambele părţi. În cele din urmă, în jurul orei locale 15.00, forţele haitiene au lansat gaze lacrimogene spre clădire. La scurt timp după acest episod, au început negocierile, prin intermediul telefonului unui a dintre ostatici.

Primii doi suspecţi capturaţi au fost cei doi americano-haitieni - Joseph Vincent şi James Solages, care au ieşit din clădire şi s-au identificat ca traducători.

O mică avangardă a început un asalt pentru a pune stăpânire pe clădire. Potrivit sursei CNN, presupuşii mercenari erau bine înarmaţi şi chiar au aruncat o grenadă în direcţia forţelor de securitate haitiene, dar aceasta nu a detonat.

Asaltul a durat două ore şi s-a soldat cu uciderea a trei suspecţi. Şase suspecţi au fost arestaţi, însă ceilalţi au reuşit să fugă. Unii dintre ei s-au refugiat în Ambasada Taiwanului, aflată în apropiere. Nu se ştie cu exactitate cum au reuşit să urce dealul şi să străbată două alei de piatră până la clădire. Fie a fost un act planificat, fie o întâmplare. Există informaţii că grupul a primit informaţii despre ambasadă de la un localnic care ştia bine zona. În acea zi, angajaţii ambasadei Taiwanului lucrau de acasă „din motive de siguranţă” ca urmare a asasinării preşedintelui.

Barbati arestati pentru uciderea presedintelui Haiti FOTO EPA-EFE

Suspecţi arestaţi în urma asasinării preşedintelui Moise FOTO EPA-EFE

Joi, alţi 11 suspecţi au fost capturaţi în urma unei intervenţii care a avut loc cu permisiunea Taiwanului. Alţi opt suspecţi rămân fugari.

Un fost informator DEA printre suspecţi

Există informaţii că unul dintre cei doi americano-haitieni arestaţi a fost un informator al agenţiei americane antidrog DEA. Exprimându-se sub acoperirea anonimatului, un reprezentant al DEA a recunoscut acest lucru, dar a refuzat să precizeze care dintre cei doi americano-haitieni jucase rolul de informator.

Într-un e-mail, el a anunţat că suspectul a contactat DEA după asasinrea lui Jovenel Moise. Agenţia, a adăugat reprezentantul, l-a sfătuit pe suspect să se predea autorităţilor haitiene. Reprezentantul DEA a subliniat totodată că „aceşti indivizi nu au acţionat în interesul” agenţiei americane.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, suspectul nu mai era un informator activ în momentul asasinării preşedintelui haitian.

Un suspect-cheie arestat

Duminică, poliţia haitiană a arestat un „suspect cheie”. Este vorba de un bărbat bănuit că a pus la cale asasinarea lui Moise.

„Suspectul cheie” în cazul acestui asasinat este un cetăţean haitian care a intrat în ţară cu un avion privat, a declarat poliţia haitiană. 

Acesta ar fi avut motive politice pentru comiterea asasinatului şi ar fi recrutat oameni pentru a-şi duce la îndeplinire scopul.

Ar fi vorba de Christian Emmanuel Sanon, în vârstă de 63 de ani, cetăţean haitian, care a intrat în ţară la bordul unui avion privat fiind însoţit de mai mulţi cetăţeni columbieni responsabili de asigurarea securităţii sale.

Christian Emmanuel Sanon FOTO CBS Miami

Christian Emmanuel Sanon FOTO CBS Miami

Scopul iniţial al misiunii era arestarea preşedintelui, dar acesta s-a schimbat pe parcurs, a declarat şeful poliţiei naţionale din Haiti. 

Christian Emmanuel Sanon ar fi recrutat 26 de membri ai comandoului prin intermediul unei companii de securitate venezuelene numită CTU, cu sediul în Florida.

Sanon este un haitian care locuieşte în Florida, Statele Unite. El se prezintă drept doctor şi este cunoscut pentru apariţiile sale video critice la adresa puterii din ţara sa.

„Când noi, poliţia, am blocat înaintarea acestor bandiţi după ce au comis crima, prima persoană care a fost sunată de atacatori a fost Christian Emmanuel Sanon. La rândul său, acesta a luat legătura cu alte două persoane pe care le considerăm autorii morali ai asasinării preşedintelui Jovenel Moise”, a mai spus Leon Charles, fără a da detalii despre identitatea acestor doi suspecţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite