Agenţia atomică iraniană: Explozia de la complexul nuclear Natanz, provocată de un act de „sabotaj”

Agenţia atomică iraniană: Explozia de la complexul nuclear Natanz, provocată de un act de „sabotaj”

Centrul nuclear Natanz FOTO AFP

Un „sabotaj” se află la originea exploziei care a avariat la începutul lui iulie complexul nuclear Natanz, din centrul Iranului, a anunţat duminică Organizaţia Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA), citată de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Anchetele de securitate confirmă că este vorba despre un sabotaj”, a declarat purtătorul de cuvânt al OIEA, Behrouz Kamalvandi.

„Cum s-a întâmplat explozia şi cu ce materiale, toate acestea vor fi anunţate de responsabilii de securitate la momentul potrivit”, a adăugat oficialul iranian, citat de agenţia oficială iraniană Irna, potrivit AFP.

La 3 iulie, la o zi după explozie, regimul de la Teheran a anunţat că a stabilit cauzele incidentului, dar a refuzat, din „motive de securitate”, să le facă publice, notează AFP.

Complexul de la Natanz este principalul sit îmbogăţire a uraniului în Iran. Cu o suprafaţă de 100.000 de metri pătraţi şi construit la o adâncime de opt metri sub pământ, situl face parte din obiectivele monitorizate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Unii oficiali iranieni au sugerat că incidentul de la Natanz ar putea să fi fost provocat de un „sabotaj cibernetic”.

Statele Unite şi Israelul acuză Iranul că dezvoltă un program nuclear militar secret, acuzaţie respinsă de regimul de la Teheran.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările