Şeful Pentagonului, pentru „La Stampa”: Rusia şi China profită de pandemie pentru a-şi promova interesele

Şeful Pentagonului, pentru „La Stampa”:
Rusia şi China profită de pandemie pentru a-şi promova
interesele

Mark Esper FOTO EPA-EFE

Rusia lui Putin şi China lui Xi profită de coronavirus pentru a-şi promova interesele în Europa, avertizează secretarul american al Apărării Mark Esper într-un interviu acordat pentru „La Stampa”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Din păcate, Rusia şi China profită de o situaţie unică pentru a-şi avansa interesele. Rusia a oferit ajutor medical Italiei, dar a încercat apoi să-l folosească într-o campanie de dezinformare pentru a semăna discordie între Roma şi aliaţii”, a declarat Esper în ediţia de luni a publicaţiei italiene, întrebat dacă Rusia şi China încearcă să câştige influenţă sub masca unor ajutoare.

Statele Unite „sunt conştiente că unele (ţări, n. red.) vor încerca să folosească pandemia ca mijloc de a investi în industria şi infrastructura critice, cu efect asupra securităţii pe termen lung”, a adăugat el.

Şeful Pentagonului a denunţat mai ales ofensiva chineză, desfăşurată pe toate planurile.

„Oponenţii politici vor încerca, aproape cu certitudine, să-şi folosească resursele pentru a-şi promova interesele şi a provoca divizări în NATO şi Europa. Huawei şi 5G sunt un exemplu important al acestei activităţi maligne a Chinei”, a subliniat el.

Esper a atras atenţia totodată asupra dependenţei de furnizorii chinezi.

„Dependenţa de furnizorii chinezi ar putea face sisteme cruciale vulnerabile la întrerupere, manipulare şi spionaj. Aceasta ar pune în pericol capacitatea noastră de a comunica şi de a pune în comun informaţii”, a declarat el pentru „La Stampa”, potrivit Reuters.

SUA şi China sunt într-o dispută diplomatică pe tema originii coronavirusului, o dispută însoţită de acuzaţii reciproce într-un limbaj destul de dur.

Pentru a contracara criticile cu privire la gestionarea proastă a pandemiei de coronavirus şi ascunderea ei în primă fază, China s-a dedat atât unei campanii de propagandă şi îmbunătăţire a imaginii, cu livrări de ajutoare, cât şi unei campanii de dezinformare, cu răspândirea unor informaţii eronate. Rusia a încercat la rândul ei să câştige la imagine şi geopolitic în contextul pandemiei, livrând echipamente şi materiale sanitare pentru Italia sau pentru alte ţări, cum ar fi Statele Unite, încă din primele zile de propagare a coronavirusului, într-o tentativă de a lua faţa şi de a exploata mediatic acest aspect. Aceste livrări, făcute de fapt pe bani în unele cazuri (Republica Moldova, Statele Unite) şi inutile în multe cazuri (80% în ceea ce priveşte Italia, potrivit „La Stampa”), erau însoţite de o campanie asiduă de propagandă şi de mesaje anti-UE, anti-NATO şi anti-occidentale, scopul fiind divizarea „inamicului” imaginat la Moscova pentru publicul intern.

China încă este aşteptată să vină cu statistici oficiale clare în privinţa numărului de pacienţi şi morţi de coronavirus, în timp ce Rusia se confruntă cu probleme mari de ordin medical şi social-economic.

Între timp, Statele Unite au iniţiat o retragere a lanţurilor de aprovizionare din China şi iau în calcul să impună noi tarife.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: