Sofia recomandă bulgarilor să părăsească Republica Moldova. Ce spune Chişinăul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Punct de treceree la Bender
Punct de treceree la Bender

Ministerul de Externe al Bulgariei a făcut apel la cetăţenii ţării pe 28 aprilie să nu călătorească în Republica Moldova, având în vedere ceea ce ministerul a descris ca fiind situaţia complicată din acea ţară.

Ministerul de Externe a făcut apel la cetăţenii bulgari din Moldova să părăsească ţara cu orice mijloc de transport disponibil.

”Având în vedere situaţia complicată înăuntrul şi în jurul Republicii Moldova, le cerem compatrioţilor noştri să se abţină de la orice călătorie în această ţară”, anunţă Ministerul bulgar de Externe pe site.

”Îi îndemnăm pe cetăţenii bulgari care se află pe teritoriul Republicii Moldova să ia măsuri şi să părăsească ţara cu vehicule disponibile în prezent”, adaugă ministerul.

”Le recomandăm tuturor compatrioţilor noştri care îşi au reşedinţa temporar sau permanent în Republica Moldova să se înregistreze la serviciul «Călătoresc în», pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria”, recomandă Sofia.

Reacţia Chişinăului

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău vine cu o reacţie la decizia autorităţilor din Bulgaria care au solicitat cetăţenilor săi să părăsească teritoriul R.Moldova.

„În legătură cu ridicarea nivelului de alertă de către Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene face următoarele precizări: anunţul difuzat de către Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranţă al acestei ţări că urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană a ţării noastre”, se arată într-un mesaj al MAEIE.

Totodată, instituţia precizează că actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită, iar evaluarea oportunităţii atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naţionale distincte.

Fiodor Ghelici, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Moldova Mea” şi fostul consilier al ex-preşedintelui R.Moldova, Igor Dodon, este de părere că provocările din regiunea transnistreană au loc ca urmare a indicaţiilor Kremlinului. Acestea sunt organizate de autorităţile Transnistriei deoarece le-a fost oprită contrabanda, iar aşa-zişii antreprenori transnistreni nu mai primesc „bani negri”.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Fiodor Ghelici, a calificat explozia la sediul securit['ii din Tiraspol (MGB) drept un „spectacol ieftin destinat alegătorilor puţin educaţi”. În opinia sa, totul este organizat pentru a îndeplini indicaţiile Kremlinului care pierde războiul din Ucraina şi vrea să deterioreze relaţia dintre Moldova şi regiunea transnistreană.

Fiodor Ghelici a mai spus că provocările sunt ţintite să înrăutăţească părerea faţă de ucraineni, şi nu doar a alegătorilor din Transnistria, dar şi a moldovenilor. Atacurile asupra obiectivelor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu pot fi organizate de serviciile speciale ucrainene deoarece aceste acţiuni ar fi fost în contradicţie cu relaţiile pe care le are Ucraina cu Moldova.

Chişinăul nu reprezintă niciun pericol pentru transnistreni. Dimpotrivă, îşi doreşte stabilitate, susţine preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Moldova Mea”.

Situaţia economică complicată din regiune este direct legată cu oprirea contrabandei. Ucraina a închis pe segmentul transnistrean toate punctele de trecere. Nimeni nu împiedică însă transnistrenii să importe bunuri prin celelalte puncte de trecere, doar că „banii negri” aşa nu vin, afirmă Fiodor Ghelici.

Fiodor Ghelici mai spune că mai mulţi transnistreni au început să le dea dreptate ucrainenilor, schimbându-şi părerea despre ruşi, după ce refugiaţii ucraineni care s-au refugiat în regiune le-au spus adevărul despre ce fac cu adevărat ruşii pe teritoriul Ucrainei. Propaganda rusă nu mai are impactul de odinioară, ceea ce supără Kremlinul.

Preşedintele „Moldova Mea” a spus că se pregătesc destabilizări şi de 9 mai, sub patronajul aşa zişilor „agenţi pro-ruşi” în frunte cu ex-preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Potrivit lui, oamenii care vor participa la marşuri în această zi promovând simbolurile interzise în Moldova, inclusiv panglica bicoloră „Sf. Gheorghe”, vor răspunde conform legii.

De menţionat că Fiodor Ghelici a activat o perioadă în calitate de preşedinte al Comisiei pentru controlul public din cadrul Consiliului Societăţii Civile pe lângă preşedintele Republicii Moldova, când la şefia statului se afla Igor Dodon.

Şi guvernul ucrainean urmăreşte cu îngrijorare evoluţiile din sud-vestul Ucrainei, după ce o serie de explozii au avut loc în regiunea separatistă prorusă Transnistria din Republica Moldova.

"Am considerat întotdeauna Transnistria un cap de pod care comportă unele riscuri pentru noi", a declarat Mihail Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Zelenski, miercuri seara, potrivit agenţiei de presă Unian.

Regiunea separatistă transnistreană se află aproape de portul ucrainean Odesa.

Podoliak a estimat numărul de soldaţi ruşi desfăşuraţi în Transnistria la 1.500-2.000. El a descris recentele explozii drept o provocare a Rusiei, pentru a fi utilizată ca pretext pentru o acţiune militară.

Adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, Andrei Riabkov, nu excludea marţi, potrivit cotidianului britanic The Guardian, ca regiunea separatistă moldoveană Transnistria să fie implicată în Războiul rus din Ucraina.

Riabkov a făcut aceste declaraţii în urma unei serii de incidente, inclusiv explozii, în enclava separatistă Transmistria, în urma cărora preşedinta moldoveană Maia Sandu a convocat marţi o şedinţă a Consiliului Suprem moldovean al Securităţii.

”Analiza noastră de până acum arată că există tensiuni între diverse forţe în regiunea (separatistă moldoveană Transnistria), interesate să destabilizeze situaţia. Acest lucru face regiunea Transnistria vulnerabilă şi creează riscuri la adresa Republicii Moldova”, sublinia în urma acestei reuniuni Sandu.

”Condamnăm proce provocare şi orice încercare de a atrage republica Moldova în acţiuni care pun în pericol pacea în ţară. Chişinăul continuă să insiste asupra unei soluţionări palnice a conflictului transnistrean”, preciza ea şi anunţa o serie de măsuri de consolidare a securităţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite