Moscova reacţionează în cazul exploziilor din Transnistria: „Acte de terorism”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Zaharova FOTO EPA-EFE
Maria Zaharova FOTO EPA-EFE

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a calificat exploziile din ultimele zile din Transnistria ca fiind „acte de terorism”.

„Suntem alarmaţi din cauza escaladării situaţiei în stânga Nistrului, unde în ultimele zile au avut loc mai multe explozii. Catalogăm aceste acţiuni drept acte de terorism, care urmăresc destabilizarea situaţiei din regiune. Aşteptăm o investigaţie amănunţită şi obiectivă a celor întâmplate”, a declarat Maria Zaharova, într-o conferinţă de presă, citată de TV8.

„Condamnăm cu fermitate încercările de a implica Transnistria în ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. 

Preşedintele Maia Sandu a anunţat marţi, 26 aprilie, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că exploziile din Transnistria sunt „o escaladare a tensiunilor”.

Maia Sandu a spus că anumite forţe „pro-război” din Transnistria sunt interesate în destabilizarea situaţia. 

Maia Sandu a confirmat că s-au produs explozii şi pe Aerodromul din Tiraspol, precizând că nu sunt cunoscute sursele exploziei.

Marţi, 26 aprilie, s-au produs noi explozii în oraşul Grigoriopol din regiunea transnistreană. Două antene de telecomunicaţii au fost afectate, anunţă aşa-zisul departament de Interne de la Tiraspol, citat de Unimedia.info.

În seara zilei de luni, 25 aprilie, la sediul aşa-zisului Minister de Securitate (MGB) de la Tiraspol s-au produs mai multe explozii. O explozie s-a produs şi asupra unei unităţi militare din satul Parcani.

Autorităţile neconstituţionale din Transnistria au instituit cod roşu de pericol terorist, după ce în stânga Nistrului au fost înregistrate explozii în trei regiuni - Tiraspol, Grigoriopol şi Parcani.

Ministerul Apărării al Ucrainei susţine că explozia în sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, aşa-zisul MGB este „o acţiune provocatoare organizată de serviciile speciale ruseşti”, transmite TV8.

Luni, 25 aprilie, viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, a declarat că Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei din stânga Nistrului. Declaraţiile oficialului rus au venit după cele ale unui reprezentant al armatei Federaţiei Ruse, potrivit căruia unul dintre scopurile fazei actuale a războiului ruso-ucrainean este să se asigure un coridor „până în Transnistria”, invocând „dovezi că populaţia vorbitoare de limbă rusă este oprimată”.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite