Război în Ucraina. Unii refugiaţi revin acasă, deşi decizia nu este deloc una uşoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gara din Liov Foto Profimedia (arhiva)
Gara din Liov Foto Profimedia (arhiva)

Liovul a devenit un simbol echivalent al siguranţei în Ucraina, cu 200.000 de refugiaţi adăpostindu-se în oraşul din vestul ţării şi alte milioane care-l tranzitează la fuga din faţa războiului. Coada pentru trenurile spre Polonia încă aglomerează pasajul subteran care face legătura cu peroanele gării, scrie BBC.

La o lună de la invazia ruşilor, aglomeraţia se formează însă şi la trenurile care se îndreaptă spre est. Oamenii cu care a vorbit reporterul BBC - care se îndreptau spre casele din Zaporojie, Dnipro, Krivîi, Rih, chiar şi din Harkov - au spus acelaşi lucru: Este prea greu să fim departe de familie - orice ni s-ar întâmpla acolo, este mai bine să facem faţă împreună.

În afara vagonului 13, Olga a ezitat pe peron, aşteptând până în ultimul moment să se îmbarce în trenul de la ora 14:05, care pleacă din Liov spre zonele de conflict din estul Ucrainei.

În spatele ei, poliţiştii au încărcat plăci de blindaj în tren. Doi soldaţi au urcat un generator în vagon.

„Mi-e frică să mă întorc”, i-a spus Olga reporterului BBC. „Nu este sigur să mă întorc,  dar soţul meu este acolo şi oamenii au nevoie de ajutorul meu”.

Olga este profesoară de istorie din Zaporojie. O treime dintre copiii oraşului au plecat deja, iar şcoala ei a devenit acum un centru pentru refugiaţii din oraşul asediat Mariupol.

Femeia a venit la Liov pentru a-şi lăsa fiica şi nepoata la graniţa poloneză - iar călătoria o pune în faţa unei alegeri dure: să se bucure de siguranţă cu o parte a familiei ei sau să se întoarcă pentru a înfrunta pericolul cu cealaltă.

„Nu am crezut niciodată că familia noastră va fi divizată”, a spus ea, cu lacrimi în ochi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite