Proteste în Bulgaria. Premierul Boiko Borisov încearcă să-şi salveze pielea prin modificarea Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presat în stradă să demisioneze, premierul bulgar Boiko Borisov încearcă să-şi salveze mandatul prin modificarea Constituţiei. Contestatarii săi rămân pe baricade.

Bulgarii protestează zilnic de aproape şase săptămâni încoace faţă de premierul lor, conservatorul Boiko Borisov, acuzându-l că se află în fruntea unui sistem corupt. La putere din iulie 2009, cu o scurtă întrerupere între martie 2013 - noiembrie 2014, liderul GERB („Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei”) s-a arătat iniţial decis să-şi ducă mandatul până la capăt, în primăvara lui 2021, apoi a pus o condiţie pentru a-şi da demisia.

Borisov vrea un „acord larg”

După ce a primit ultimatum din partea protestatarilor, la mijlocul săptămânii trecute, Boiko Borisov, în vârstă de 61 de ani, a vorbit vineri despre necesitatea modificării Constituţiei. El a susţinut chiar că va pleca din fruntea guvernului dacă propunerea sa în acest sens va fi acceptată.  Luni, GERB a depus un proiect de lege în Parlament.

Înainte de prezentarea propunerii, GERB a subliniat că îşi doreşte un „acord larg” din partea celorlalte grupuri parlamentare în privinţa alegerii unei adunări constituante reprezentative. „Poporul vrea reprezentare maximă. Singura cale este cu o nouă Constituţie”, a declarat Borisov.

Documentul prevede, printre altele, modificări în sistemul judiciar, mai ales în privinţa controlului procurorului general asupra procurorilor publici, considerat ineficient şi criticat de manifestanţi, notează DPA.

De fapt, Borisov prezintă propunerea sa drept o iniţiativă menită limitării puterii parchetului, acuzat că este sub influenţa unor oligarhi.

Preşedintele cere „demisia imediată”

Deşi GERB încearcă să îndeplinească astfel o solicitare a străzii, manifestanţii s-au opus planului lui Borisov. „Nu dorim ca mafia să scrie noua Constituţie”, a declarat pentru postul naţional de radio un activist prezent la un act de protest organizat în faţa clădirii Ministerului Justiţiei.

Preşedintele Rumen Radev şi socialiştii din opoziţie, care acuză guvernul de comportament asemănător mafiei şi dependenţă de oligarhi, se opun la rândul lor demersului premierului şi partidului său.

„O criză precum cea actuală nu va fi vindecată cu propuneri de modificări constituţionale, ci cu o demisie imediată”, a declarat Radev în marja unei manifestaţii antiguvernamentale organizate la Varna.

Susţinute de opoziţia socialistă şi de preşedinţie, protestele ţin în tensiune Bulgaria din 9 iulie încoace. Principala revendicare este demisia guvernului şi a procurorului general. Demonstranţii mai cer şi alegeri anticipate. În mod normal, următorul scrutin este prevăzut să aibă loc la 28 martie 2021.

Borisov i-a ignorat iniţial pe protestatari şi a ţinut să se răfuiască cu Radev, trimiţând oamenii legii la consilierii prezidenţiali. Dar, pe măsura intensificării şi extinderii manifestaţiilor antiguvernamentale, cu blocaje rutiere şi zone ocupate, premierul bulgar a evocat la începutul lui august posibilitatea prezentării demisiei şi a făcut apel la calm. A tăcut apoi pe tema demisiei până vineri. Între timp, oamenii săi dăduseră de înţeles că este „gata de dialog”. O primă concesie a fost cea referitoare la modificarea Constituţiei, prezentată de Borisov prin necesitatea asigurării transparenţei sistemului judiciar. Liderul bulgar s-a mai pronunţat pentru înjumătăţirea mandatelor de deputaţi. Pentru organizarea acestui vot, el are nevoie de sprijin din partea a două treimi din cei 240 de deputaţi ai Parlamentului de la Sofia. Dar GERB poate miza pe 127 de voturi favorabile, cu 33 mai puţin decât numărul necesar.

Protestatarii nu cedează şi rămân în stradă. Ei spun că Borisov nu încearcă decât să câştige timp pentru a sta la conducerea guvernului. Cuvântul lor de ordine este „corupţie”.

Bulgaria se află pe locul 74 în clasamentul mondial al corupţiei întocmit anual de ONG-ul Transparency International, cea mai slabă poziţie a unui stat membru al Uniunii Europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite