Proteste în Belarus. Opozanta Maria Kolesnikova acuză KGB că a ameninţat-o cu moartea. Ea vrea să dea autorităţile în judecată

Proteste în Belarus. Opozanta Maria Kolesnikova acuză KGB că a ameninţat-o cu moartea. Ea vrea să dea autorităţile în judecată

Opozanta Maria Kolesnikova a fost r[pit[ de pe stradă de angajaţi ai KGB şi au încercat să o expulzeze în Ucraina

Opozanta belarusă Maria Kolesnikova, deţinută la Minsk sub acuzaţia de aducere atingere siguranţei statului, a emis joi un comunicat în care acuză agenţi din cadrul Securităţii (KGB) că i-au pus cu forţa un sac pe cap şi au ameninţat să o execute în timp ce încercau să o expulzeze de pe teritoriul belarus în Ucraina, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

”El mi-a spus în mod expres că, dacă nu plec de bună voie din Belarus, voi fi oricum expulzată, vie sau bucăţi”, scrie ea.
 
”Am fost, de asemenea, ameninţată cu încarcerarea (pe o perioadă de) 25 de ani”, acuză Kolesnikova.
 
Această declaraţie a fost difuzată de site-ul belarus de informaţii tut.by, care îl citează pe avocatul opozantei.
 
O reprezentantă a opoziţiei belaruse şi contestării fără precedent declanşate de anunţarea realegerii preşedintelui Aleksandr Liukaşenko la 9 august, Maria Kolesnikova a fost răpită luni de bărbaţi care purtau cagule.
 
Ea şi-a rupt paşaportul pentru a evita să fie expulzată cu forţa către Ucraina, dezvăluia marţi agenţia ucraineană de presă Interfax Ukraine.
 
Avocatul său a anunţat joi că opozanta vrea să dea autorităţile în judecată, mai ales Securitatea belarusă (KGB), din cauza tratamentului la care a supus-o.
 
Alt opozant, Maxim Znak, a fost de asemenea arestat. Susţinătorii săi afirmă că acesta a fost răpit miercuri de către bărbaţi mascaţi, în civil.
 
Comisia naţională belarusă de anchetă a confirmat detenţai celor doi şi a precizat că sunt acuzaţi de aducere atingere securităţii statului.
 
Svetlana Tihanovskaia, candidata înfrântă în alegerile prezidenţiale de la 9 august, a fugit în Lituania încă din primele zile ale contestării din Belarus.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările