Polonia rupe relaţia cu Ungaria după poziţiile pro-Putin ale lui Orban: Dacă nu se schimbă, nu mai cooperăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Vicepremierul şi şeful partidului de guvernământ din Polonia, Jaroslaw Kacszynski, afirmă că Polonia îşi va reevalua relaţia cu Ungaria, din pricina poziţiei de susţinere a lui Vladimir Putin adoptate de Viktor Orban.

Liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), Kaczynski a transmis la Radio plus, postul polonez, că aprecierea sa asupra poziţiei lui Viktor Orban „este categoric negativă”. 

Kaczynski a catalogat decizia Budapestei de a accepta solicitarea Rusiei ,privind plata gazului natural în ruble, drept: „ceva foarte trist”, argumentând că „dacă Orban nu se schimbă, nu vom putea coopera cum am făcut-o până acum”. 

Tot atunci, şeful partidului a menţionat că „atunci când prim-ministrul Orban spune că nu poate vedea clar ce s-a întâmplat la Bucea, trebuie să i se recomande să meargă la un oftalmolog”. 

Miercuri, premierul ungar a făcut afirmaţii despre sutele de cetăţeni ucraineni ucişi în Bucea că: „orice informaţie asupra acestei teme trebuie verificată în mod independent, pentru că trăim într-o epocă de manipulare informaţională masivă”. 

În altă ordine de idei, Kaczynsky a sprijinit solicitarea Poloniei pentru expedierea unei forţe internaţionale de pace în Ucraina formată din „forţe armate” şi că, deşi ar dori să vadă „NATO spunând: intrăm în Ucraina”, a consimţit că decizia revine Alianţei şi Statelor Unite, care până în acest moment, au refuzat cererea pentru a nu risca o posibilă confruntare cu Rusia. 

Vicepremierul polonez a mai adăugat că „dacă cineva crede că ar trebui să fim foarte precauţi cu Rusia, acela nu cunoaşte raţiunile statului polonez”. 

Fiind conduse de guverne conservatoare, Polonia şi Ungaria s-au unit în faţa atacurilor Bruxellesului că desconsideră statul de drept şi valorile europene prin restricţionarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele justiţiei, refuzul de a primi migranţi ( fiind valabilă în cazul Ungariei) şi negarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor CJUE în faţa dreptului naţional. Din aceste considerente, Comisia Europeană nu le-a aprobat PNRR-urile. 

Fidesz, partidul premierului ungar a câştigat alegerile legislative, iar marţi, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a informat iniţierea împotriva Ungariei a noului mecanism care permite amânarea fondurilor europene pentru statele UE, despre care Bruxellesul afirmă că încalcă statul de drept. 

Partidul premierului ungar, Fidesz, a câştigat, duminică, detaşat alegerile legislative, iar marţi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat iniţierea împotriva Ungariei a noului mecanism care permite suspendarea fondurilor europene pentru statele UE despre care Bruxellesul este convins că încalcă statul de drept. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite