Olaf Scholz afirmă că Rusia condusă de Putin are o politică imperialistă: „Nu presupuneţi că nu va ataca şi alte ţări”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german Olaf Scholz
Cancelarul german Olaf Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat marţi că nimeni nu poate spune că Rusia nu va ataca alte ţări, având în vedere că nu a respectat dreptul internaţional în Ucraina. Germania va ajuta Finlanda şi Suedia dacă cele două ţări se hotărăsc să adere la NATO, relatează Reuters.

Războiul declanşat de Rusia în Ucraina a încălcat ordinea de după cel de-Al Doilea Război Mondial şi obligă Europa să-şi fortifice strategia de apărare, a spus cancelarul german Olaf Scholz într-o declaraţie acordată presei, alături de prim-miniştrii Suediei şi Finlandei, Magdalena Andersson şi Sanna Marin. 

Încă de la declanşarea „operaţiunii militare” Finlanda şi Suedia au reflectat la  posibilitatea de a cere aderarea la NATO, ceea ce ar contura o schimbare radicală de politică pentru ţinutul nordic. 

„Nimeni nu poate presupune că preşedintele şi guvernul rus nu vor încălca şi în alte ocazii dreptul internaţional prin violenţă”, a afirmat Olaf Scholz. 

Într-un interviu acordat revistei Stern, Scholz a declarat că politica preşedintelui Vladimir Putin este imperialistă: „Vrea să îşi extindă teritoriul şi să împingă graniţele cu violenţă”, a adăugat liderul guvernului de la Berlin, conform Reuters.

„El încearcă cu disperare să restabilească vechea semnificaţie a Rusiei într-o lume care s-a schimbat”, a punctat cancelarul german. 

Vladimir Putin şi-ar dori să captureze o parte din estul şi sudul Ucrainei, fixând acolo o nouă linie de contact care ar avea ca rezultat o încetare a focului, a mai adăugat Scholz. 

„Aceasta nu va fi o soluţie durabilă”, a mai completat el. „Putin trebuie să încheie un acord de pace cu Ucraina”. 

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat că Finlanda are forţă de apărare şi o dorinţă puternică de a se apăra: „Am menţinut o armată militară puternică şi modernă, capabilă să opereze şi gata să acţioneze împreună cu NATO”. 

Suedia şi Finlanda ar lua hotărârea finală privind aderarea la NATO în următoarele săptămâni. 

Conform purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, administraţia condusă de Vladimir Putin a emis avertismente Suediei şi Finlandei cu privire la efectele eventualei aderări în Alianţa Nord-Atlantică. 

„Noi am emis toate avertismentele, atât public, cât şi prin canale bilaterale. Suedia şi Finlanda cunosc aceste lucruri, nu vor trebui să fie surprinse de nimic, au fost informate despre tot, la ce vor conduce aceste decizii”, a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, la postul Russia-24. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat cu câteva zile înainte că extinderea NATO nu va aduce mai mult echilibru în Europa. 

Pe 15 aprilie, Statele Unite au comunicat că nu ar fi îngrijorate de faptul că o dezvoltare a NATO ar face altceva decât să promoveze stabilitatea în Europa. 

Înainte de declanşarea „operaţiunii militare”, Rusia a criticat voinţa Ucrainei de a adera la NATO şi a solicitat garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice. NATO afirmă că nu are intenţii ofensive, ci o strategie defensivă. 

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu s-au alăturat Alianţei sunt: Austria, Finlanda, Cirpu, Irlanda, Malta şi Suedia. 

Un summit al NATO este programat în luna iunie la Madrid. Întâlnirea are drept scop stabilizarea coeziunii în cadrul Alianţei şi reexaminarea conceptului său strategic pentru a face faţă provocărilor în materie de securitate. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite