Ce urmează pentru Ucraina după ofensiva rusă în Donbas? General: „Aşa cum au demonstrat recent, ruşii sunt capabili de victorii tactice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Avansul rusesc recent în Donbas şi raporturile despre numărul mare de trupe, artilerie şi lansatoare de rachete în aşteptare lângă Kursk, la graniţa cu Sumî, pun problema modului cum vor arăta viitoarele ofensive, dacă ruşii vor folosi aceleaşi tactici nediscriminatorii, arată o analiză The Guardian.

Deşi s-a vorbit mult despre ritmul chinuitor, mărunt şi epuizant al ofensivei recente a Rusiei în Donbas, rapiditatea cu care sunt obţinute câştigurile teritoriale nu este singura măsură de luat în considerare.

Tacticile ruse ce au modelat bătălia din Donbas au creat o dilemă dură pentru apărătorii ucraineni - dacă să se menţină pe poziţii, în timp ce numărul răniţilor creştea accelerat, sau să se retragă, riscând să le permită atacatorilor să ia avânt.

Deşi alte porţiuni ale frontului de peste 300 km din estul Ucrainei nu au vulnerabilităţile existente în jurul Severodoneţk - ce creează o breşă pentru încercuire - în cadrul unei ofensive viitoare este destul de probabil ca armata Kremlinului să pună Kievul în faţa unor alegeri dificile de aceeaşi natură, restrângându-i abilitatea de reacţie.

În acest sens, următoarea problemă care ar deveni presantă - presupunând că ruşii obţin controlul total asupra Severodoneţk- este dacă vor încerca din nou să treacă râul Siverskii Doneţ după primele tentative dezastruoase, când au căzut sub tirurile nimicitoare ale artileriei ucrainene.

În orice caz, indiferent ce decizie ar lua în această privinţă, să treacă râul pe la Severodoneţk sau prin altă parte, forţele ruse par să se pregătească de o nouă forţare mai spre nord. În acest sens, au apărut dovezi că au loc regrupări în apropiere de Izium în vederea reînnoirii eforturilor asupra Sloviansk şi că soldaţii reconstruiesc un pod de cale ferată din apropiere pentru a facilita deplasarea de trupe şi echipament în zonă.

Ceea ce este însă dificil de evaluat este gradul de uzură pe care îl vor suferi ambele părţi şi impactul pe care l-ar putea avea asupra viitoarelor ofensive ale Rusiei, respectiv abilităţii Ucrainei de a se apăra şi lansa la rândul său contra-atacuri.

Ministerul britanic de Externe a insistat mult asupra volumului uriaş de pierderi ruseşti în război, inclusiv asupra victimelor printre ofiţeri. Totuşi ,câştigurile Rusiei în Donbas par să spună o poveste diferită, cel puţin momentan. Tot mai multe dovezi neconfirmate sugerează faptul că Ucraina a suferit pierderi grele în cursul luptelor recente din est, mulţi răniţi din cauza şrapnelelor şi în plus au apărut probleme cu echipamentele şi proviziile.

Totuşi poate fi o realitate că, în ciuda pregătirilor noi, dificultatea luptelor şi pierderile grele ar putea limita ambiţiile Rusiei dincolo de controlul asupra Donbasului, asupra sudului şi coastelor sale.

„După aproape o sută de zile de război ofensiva rusă în Ucraina începe în sfârşit să arate coerent, dacă nu chiar raţională din punct de vedere strategic sau sustenabilă”, a scris Michael Clarke de la Royal United Services Institute în The Times, citat de The Guardian.

La rândul său, generalul australian în rezervă Mick Ryan a prezis un război de durată: „În aprilie şi la începutul lui mai, după victoria Ucrainei în bătălia de la Kiev, un oarecare triumfalism a pătruns în narativele de război ucrainene. Însă, aşa cum au demonstrat recent, concentrându-şi forţele în regiuni mai restrânse, ruşii sunt capabili de victorii tactice.

Niciuna din părţile beligerante nu a dovedit capacitatea de a da o lovitură decisivă asupra celeilate. În ciuda superiorităţii demonstrate în privinţa influenţei globale, strategiei şi conducerii, ruşii continuă să genereze forţă de luptă pentru a-i ataca în est.

Deşi ruşii şi ucraineni pierd oameni şi echipament de ordinul sutelor dacă nu miilor, ei nu au o naţiune epuizată. Ruşii au rezerve de putere umană de luptă şi echipament, în timp ce Ucraina are volume masive de ajutor militar ce se revarsă de-a lungul graniţelor”.

Potrivit Statului Major ucrainean, în ciuda bombardamentelor constante ale ruşilor în jurul Harkov şi în sud, în jurul Herson - unde două contraofensive ucrainene au stagnat - obiectivul Rusiei în ambele zone este să-şi consolideze apărarea şi liniile de aprovizionare astfel încât să perturbe avansul reuşit de forţele ucrainene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite