Câţi bani oferă UE Iranului pentru a contrabalansa sancţiunile americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a aprobat joi acordarea unui ajutor de 18 milioane de euro pentru Iran, inclusiv pentru sectorul privat din această ţară, pentru a contrabalansa efectele sancţiunilor americane şi a salva acordul nuclear din 2015, informează Reuters.

Uniunea Europeană este 'angajată să susţină' acordul nuclear din 2015, a subliniat joi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini. 'Acest nou pachet va extinde relaţiile economice şi sectoriale în zone care sunt în beneficiul direct al cetăţenilor noştri', a adăugat ea.

Proiectele aprobate joi fac parte dintr-un pachet mai amplu de 50 milioane de euro de asistenţă economică şi socială pentru Iran, convenit în urma acordului din 2015.

UE va aloca 8 milioane de euro pentru sectorul privat iranian, în special asistenţă pentru întreprinderi mici şi mijlocii cu mare potenţial şi pentru Organizaţia de Promovare a Comerţului. Alte 8 milioane vor fi destinate unor proiecte de mediu, iar 2 milioane vor ajuta la combatarea efectelor drogurilor.

Germania îndeamnă sistemul de plăţi al UE să salveze acordul nuclear cu Iran, fără Statele Unite

Europa trebuie să instituie sisteme de plăţi independente de Statele Unite dacă doreşte să salveze acordul nuclear dintre Iran şi principalele puteri, acord care a fost abandonat de preşedintele Donald Trump, a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas, informează Reuters, preluat[ de agerpres.ro

 "De aceea este indispensabil să consolidăm autonomia europeană prin crearea de canale de plată independente de Statele Unite, de un Fond Monetar European şi de un sistem SWIFT independent", a scris Maas în cotidianul Handelsblatt.

"În fiecare zi, înţelegerea actuală este mai bună decât o criză extrem de gravă care altfel ar ameninţa Orientul Mijlociu", a adăugat el în articolul care urmează să fie publicat miercuri.

Reţeaua globală de plată SWIFT din Belgia, care facilitează cea mai mare parte a tranzacţiilor transfrontaliere din lume, a eliminat Iranul în 2012, după ce Statele Unite şi UE au convenit să impună sancţiuni Republicii Islamice asupra activităţilor sale nucleare.

După ce preşedintele Donald Trump a retras SUA din acordul semnat în 2015, Uniunea Europeană încearcă să ţină în viaţă înţelegerea, menită să împiedice Iranul să dezvolte bomba nucleară, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale şi al oferirii unor stimulente economice.

SUA au reintrodus în această lună sancţiuni care vizează sistemul financiar al Teheranului, alte măsuri fiind aşteptate în noiembrie, inclusiv în domeniul petrolier.

 Puterile europene s-au luptat pentru a se asigura că Iranul obţine beneficii economice suficiente pentru a-l convinge să rămână în înţelegere. Acest lucru s-a dovedit a fi dificil, multe firme europene fiind prudente în urma sancţiunilor financiare impuse de SUA.

Iranul a cerut Europei săptămâna aceasta să accelereze eforturile de salvare a acordului nuclear după ce grupul petrolier francez Total s-a retras oficial dintr-un proiect major.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite