Ca pe vremea lui Stalin: peste 140.000 de ruşi, strămutaţi de Moscova în Crimeea după anexarea din 2014

Ca pe vremea lui Stalin: peste 140.000 de ruşi, strămutaţi
de Moscova în Crimeea după anexarea din 2014

Magneţi cu Putin în Crimeea FOTO Elena Popina/ Bloomberg

Un raport al Biroului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) arată că peste 140.000 de cetăţeni ruşi şi-au schimbat domiciliul din ţara lor în Crimeea într-un interval de patru ani, începând de la anexarea peninsulei de la Marea Neagră în martie 2014 până la sfârşitul lui 2018.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit agenţiei QHA, care transmite informaţia, aceste date provin dintr-un raport recent al secretarului general ONU, portughezul Antonio Guterres, intitulat „Situaţia drepturilor omului în Republica Autonomă Crimeea şi în oraşul Sevastopol, Ucraina“.

Potrivit ONU, este vorba despre un proces de relocare a mai multor angajaţi din sectorul public rus în peninsula anexată de la Ucraina, printre ei figurând şi 16 judecători detaşaţi la aşa-numita „Curte Supremă“ a Crimeei.

Luând act de această informaţie, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Volodimir Elcenko, a declarat că Rusia nu face decât să modifice structura demografică a peninsulei şi să încalce prevederile Convenţiilor de la Geneva. Diplomatul ucrainean a cerut Adunării Generale ONU să oprească aceste acţiuni ale Moscovei.

La rândul său, Antonio Guterres a solicitat statului rus să permită accesul misiunii internaţionale ONU în Crimeea, să ridice restricţiile impuse populaţiei tătare din peninsulă şi să investigheze toate cazurile de tortură şi dispariţii semnalate după anexarea din 2014. În plus, secretarul general ONU a recomandat Moscovei „să asigure accesul la educaţie în limba ucraineană“ şi să nu recruteze băştinaşi în armata rusă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: