UPDATE Alegeri Republica Moldova: „Un adevărat referendum privind politica externă a ţării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţiile de vot s-au deschis astăzi în Republica Moldova la ora 7, unde cetăţenii sunt aşteptaţi să îşi aleagă deputaţii. Peste trei milioane de cetăţeni moldoveni vor avea de ales astăzi între o direcţie parlamentară prorusă, sau alta orientată spre Europa. Observatorii OSCE spun că, deocamdată, alegerile decurg normal.

Rata de participare de până, la ora 15.30 este suficientă pentru a valida alegerile parlamentare - 39.21%. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, până la ora 15:30 la urnele de vot s-au prezentat 1 098 927 din alegătorii înscrişi în listele electorale.

Cei mai activi votanţi au fost cei din Şoldăneşti - 45.83%. În Ocniţa, 44.23% din cetăţenii cu drept de vot şi-au exprimat deja opţiunea de vot. Cea mai scăzută prezenţă la vot este în Basarabeasca - 30.84%.

În municipiul Chişinău prezenţa la vot era de 39,35% (243 734 de alegători au votat), rată mai mare decât prezenţa medie pe ţară.  În municipiul Bălţi au votat  37 415 de alegători sau  35,47 %, iar în UTA Găgăuzia – 45 201 de alegători sau 34,78 % din electori.

Pentru validarea alegerilor, rata de participare trebuie să fie de cel puţin o treime din cei 2 803 120 alegători înscrişi pe listele electorale.

Observatorii OSCE au apreciat că în primele ore ale dimineţii alegerile decurg normal, fără probleme sau încălcări semnificative. „Am vizitat mai multe secţii de votare, era o atmosferă normală şi am fost foarte bine primiţi”, a declarat Arta Dade, şefa Delegaţiei de Observatori a Adunării Parlamentare a OSCE, transmite IPN. 

„Totul este OK, noi n-am observat nimic diferit sau vreo situaţie mai rea”, a confirmat şi liderul misiunii de observare de scurtă durată a OSCE la alegerile parlamentare din Moldova, Emin Onen. Acesta a declarat că misiunea pe care o conduce se află în Moldova pentru două zile şi a avut mai multe întâlniri cu politicieni şi ONG-uri, iar mâine va organiza o conferinţă de presă în care se vor anunţa rezultatele prealabile ale monitorizării şi evaluării scrutinului.

Agenţia rusă ITAR-TASS notează că pentru actualele alegeri din Republica Moldova elementul central a fost constituit de confruntarea dintre susţinătorii şi adversarii integrării europene, ceea ce i-a făcut pe mulţi observatori ai alegerilor să numească aceste alegeri „un adevărat referendum privind politica externă a ţării“.

Preşedintele Timofti: „Sper că va fi linişte“ 

La doar o oră de la deschiderea urnelor de vot, în Moldova se prezentaseră la vot 43.000 de oameni, reprezentând 1,7 procente din populaţia cu drept de vot. Până la 9.30 au votat 117.693 de moldoveni (4,2%). „O dată la trei ore vom comunica informaţiile utile, răspunsurile la întrebări. Centrul media este deschis.  În ceea ce priveşte sistemul informaţional, au fost conectate 93% din birourile electorale, 900 de computere nu au putut fi conectate din prima. În Cimişlia şi Floreşti există pene de curent, dar asta nu opreşte procesul de votare. Toate datele care vin prin acest sistem informaţional vor fi aduse la cunoştinţa publicului. Ca noutate, vom avea traducerea mimico-gestuală pentru surdomuţi“, declara puţin după ora 8.00, Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Preşedintele Nicolae Timofti a votat la Liceul Teoretic „Matei Basarab“. „Am venit la vot cu cele mai frumoase gânduri. M-am gândit la Dumnezeu, să ne lumineze pe toţi. Ca să votăm acele forţe care ne vor conuduce pe calea bună. Azi nu se face agitaţie electorală. Nu voi spune cu cine am votat. Am votat pentru binele poporului nostru, ca noi să trăim în linişte şi pace şi să ne realizăm toate gândurile frumoase de care am vorbit în campania electorală. Îi chem pe toţi să vină să voteze, pentru că prin votul lor îşi hotărăsc soarta. Nu am lipsit niciodată de la votare. O fac cu responsabilitate, mă gândesc şi fac alegerea cea mai bună. M-am trezit la ora 7. Sper că oamenii au înţeles că trebuie să creăm condiţii normale. Nu ştiu dacă va fi bine cuiva în cazul în care vom duce ţara la destabilizare. Sper că va fi linişte“, a declarat, imediat după ce a votat, Nicolae Timofti. 

Îmi doresc ca Republica Moldova să-şi continue parcursul european până la capăt”, a declarat şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, imediat după vot. 

Votul moldovenilor din diaspora: la Moscova e coadă

Câteva sute de cetăţeni au votat la sediul Ambasadei şi la Consulatul din Bucureşti. „La cele 11 secţii de votare, cetăţenii din Republica Moldova şi-au exercitat dreptul şi menţionez că au fost create cele mai bune condiţii pentru alegători. Prezenţa este activă, ne dorim ca această tendinţă să crească. E important ca cetăţenii de aici să-şi exercite dreptul constituţional fără impedimente. La ora 7 au venit să voteze şi 31 de militari din Republica Moldova care vor participa la parada din 1 Decembrie“, declara ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă. Până la ora 10, la Bucureşti, au votat 300 de persoane. La Consulat au votat alte câteva zeci de persoane. 

La secţia de vot deschisă la Moscova s-a format o coadă de peste 100 de metri, iar din imaginile postate pe Facebook se vede că sunt prezente câteva sute de persoane, cetăţeni ai Republicii Moldova, care doresc să îşi exercite dreptul la vot, notează Adevărul Moldova.

image

Coadă la Moscova FOTO Facebook

Vladimir Voronin şi-a uitat buletinul acasă

Cu toate că s-a prezentat la secţia de votare, liderul PCRM, Vladimir Voronin, nu a reuşit să voteze, deoarece şi-a uitat actul de identitate acasă. „Eu votez, nu-ţi face tu griji!“, i-a spus acesta unui reporter, la ieşirea din secţie.

image

 FOTO Captură TV

„Ştiam că buletinul de identitate mi-e pus în paşaport, nu am mai verificat, iar aici mi-am dat seama că nu îl am“, a mai spus liderul comunist. După câteva minute, când a intrat în posesia actului de identitate, Voronin a reuşit să-şi exprime opţiunea electorală. „Am votat pentru Moldova. Sper ca după aceste alegeri să fie ceva, dar mare nădejde nu am. Vor fi falsificări“, a spus Voronin la ieşirea din secţia de votare.


Pe aceeaşi temă:

Vot geopolitic: între Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală a Moscovei

Tot ce trebuie să ştii despre scrutinul din 30 noiembrie

Alegeri Republica Moldova: numărul buletinelor de vot a crescut

Fugarul Renato Usatîi, conferinţă de presă la Moscova: Votaţi cu Patria, să fie un vot de protest! Fac din Ambasada SUA un club de karaoke

Partidul Patria al lui Renato Usatîi, exclus definitiv de la alegeri

VIDEO Renato Usatîi şi filiera criminală din Federaţia Rusă

Structurile paramilitare ale Tiraspolului vor crea obstacole în timpul alegerilor de duminică

Rusia este îngrijorată de starea democraţiei în Republica Moldova

VIDEO Fostul şef SIE Ioan Talpeş, la Adevărul Live: Nu există EuroMaidan neprovocat şi nesusţinut. Şi la Kiev protestele au fost provocate

FOTO Miting de susţinere a lui Usatîi la Bălţi. „Nu ştiu unde a plecat Usatîi, dar noi tot vrem cu Uniunea Vamală“

De ce a fugit Usatîi la Moscova? Explicaţiile liderilor partidului Patria

Reacţii după eliminarea Partidului Patria din cursa electorală. Ambasada SUA la Chişinău, îngrijorată privind respectarea supremaţiei legii

Mesajul unui medic pentru studenţii basarabeni: „Rusul nu dă nimic. Convingeţi-vă neamurile să voteze vectorul european”

VIDEO Renato Usatîi a fugit la Moscova. A lăsat un mesaj în care spune că se teme de arestare

VIDEO Dodon vrea un maidan anti-european la Chişinău

Usatîi: „Am să fac coaliţie cu comuniştii, nu îl voi întreba pe Voronin dacă vrea sau nu“

Partidul Liberal îndeamnă cetăţenii să aleagă calea spre UE şi NATO

PLDM va face coaliţie doar cu forţe pro-europene

Curtea de Apel Chişinău a decis: Usatîi, scos din cursa electorală. La fel, şi Partidul „Patria“

Miroase a dictatură în Moldova: „Gata cu democraţia!“

Republica Moldova, încotro? Comunişti blânzi, socialişti radicali

ÎNREGISTRARE: Renato Usatîi recunoaşte că lucrează pentru serviciile de informaţii ale Moscovei

Diaspora moldovenească votează pentru Europa

Ruptura hărţii Europei: dincolo sau dincoace de Republica Moldova?

Cetăţenii fără domiciliu vor putea vota la alegerile Parlamentare din Republica Moldova

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite