Pandemia Covid19: China ridică parţial restricţiile impuse în provincia Hubei

Pandemia Covid19: China ridică parţial restricţiile impuse în provincia Hubei

Robot pe străzile din Hubei, China

China, în schimb, a anunţat că de miercuri se ridică parţial interdicţia de circulaţie impusă regiunii Hubei, epicentrul actualei pandemii de coronavirus. Persoanele sănătoase vor putea părăsi regiune. Capitala Wuhan, metropola în care a izbucnit epidemia în decembrie 2019, rămâne însă închisă.

Relaxarea călătoriilor în afara provinciei nu se va aplica deocamdată şi pentru Wuhan, oraşul unde a izbucnit pandemia, se mai menţionează în mesaj.
 
"Începând cu 25 martie, la miezul nopţii, controalele în trafic asupra celor care pleacă din Hubei vor fi eliminate, cu excepţia (oraşului) Wuhan", adaugă informarea.
 
Însă numai locuitorii consideraţi sănătoşi vor putea într-o primă fază să se deplaseze liber.
 
Autorităţile regionale au adăugat că vor reevalua situaţia din Wuhan, oraşul chinez cel mai puternic lovit, pe baza circumstanţelor viitoare.
 
Agenţia France Presse, care citează de asemenea autorităţile locale, relatează că restricţiile de călătorie pentru Wuhan ar urma să fie ridicate la 8 aprilie.
 
Această regiune cu 56 de milioane de locuitori a fost plasată în carantină la sfârşitul lunii ianuarie. Dar restricţiile sunt progresiv ridicate după o vizită în luna martie a preşedintelui Xi Jinping.
 
Numărul de noi cazuri a fost extrem de scăzut în ultimele săptămâni în Hubei, chiar dacă o contaminare suplimentară a fost raportat marţi la Wuhan de Ministerul Sănătăţii.
 
Persoanele care vor să intre sau să iasă din Hubei sau din Wuhan o vor putea face la datele prevăzute, dacă prezintă pe telefonul mobil un cod QR 'verde'. Oferit de autorităţi, el atestă că nu sunt infectate cu noul coronavirus.
 
Şcolile vor rămâne însă închise pentru moment.
 
De luni, locuitorii din Wuhan au permisiunea de a reveni la muncă, iar transportul public a fost reluat.
 
La nivel naţional, China a raportat marţi 78 de noi cazuri de COVID-19, dintre care 74 sunt persoane venite din străinătate. Această tendinţă ridică temeri privind un al doilea val de contagiune în ţară.
 
Şapte decese au fost înregistrate, toate la Wuhan, conform bilanţului oficial al Ministerului Sănătăţii.
 
În total, 427 de cazuri importate au fost semnalate în China. Aproape toate noile contaminări de pe teritoriul chinez vizează de acum aceste persoane care vin din afară, în contextul în care epidemia pare sub control în ţară.
 
Numeroase oraşe au adoptat reguli stricte pentru a-i pune în carantină pe nou-veniţi, inclusiv Beijingul.
 
Începând de luni, toate zborurile internaţionale către capitală sunt deviate spre alte aeroporturi chineze, unde pasagerii sunt supuşi unor controale sanitare sporite. Doar pasagerii testaţi negativ pot ajunge apoi în capitala chineză.
 
Autorităţile de la Beijing au anunţat marţi că orice persoane care ajunge în oraş va fi supusă unui test de depistare biologică începând de miercuri.
 
Cu peste 80.000 de cazuri şi 3.277 de decese înregistrate oficial, China este a doua cea mai îndoliată ţară din lume din cauza noului coronavirus, după Italia. 
 
Puţin câte puţin, chinezii se aventurează din nou pe străzi, însă purtând măşti şi la distanţă unii de alţii - în timp ce Europa se izolează, China iese prudent din hibernarea virală, relatează AFP.
 
În contextul în care noile contaminări se apropie, zi de zi, de zero, ţara în care a apărut coronavirusul la sfârşitul lui 2019 începe să revină la viaţă.
 
În afara provinciei Hubei - ”leagănul” covid-19, plasat în continuare în carantină -, circulaţia automobililelor creşte puţin câte puţin zilnic în marele oraşe din ţară. Magazinele, închise timp de aproape două luni, se redeschid treptat.
 
Însă întoarcerea la normal este încă departe - aproape toţi locuitorii oraşelor continuă să poarte mască, luarea temperaturii rămâne inevitabilă oriunde ar intra, iar restaurantele le interzic clienţilor să se aşeze faţă în faţă.
 
În pofida faptului că frica de coronavirus este în continuare prezentă, la Beijing, aproximativ zece pensionare şi-au recuperat un colţ de parc, pentru a-şi petrece timpul dansând în grup.
 
”În timpul epidemiei, tuturor le era foarte frică. Acum a venit timpul destinderii”, declară, cu o mască neagră pe faţă, una dintre dansatoare, Wang Huixian, în vârstă de 57 de ani.
 
”Rămânem prudenţi şi păstrăm distanţa pentru a evita orice risc de contaminare”, adaugă Wang, care dansează la peste trei metri de partenerele sale.
 
La Shanghai, cafenele şi anumite locuri turistice au redeschis. Locuitorii capitalei economice chineze practică tai chi, iar unii se fotografiază pe Bund, un chei cu imobile art deco celebre.
 
”Mi-a fost foarte frică”, declară Zhang Min, un antreprenor în vârstă de 50 de ani, într-un parc. ”Acum totul e bine. Nu ca în ţările străine, unde oamenii golesc supermarketurile”.
 
Cu peste 81.000 de contaminări şi peste 3.200 de morţi, China a plătit până în prezent cel mai dur preţ al epidemiei. Însă bilanţul este de-acum mai mare în restul lumii, iar preşedintele Xi Jinping a declarat săptămâna trecută epidemia ”practic stăvilită”.
 
”Am sentimentul că persoanele contaminate nu pot să iasă şi că cele care pot nu sunt bolnave. Mă simt asigurată”, declară pe Bund Lai Jinfeng, o puericultoare în vârstă de 41 de ani.
 
Însă obiceiurile vieţii s-au schimbat. Se evită să se dea mâna, iar multe cafenele şi restaurante şi-au scos jumătate din scaune, pentru a evita ca clienţii să stea prea aproape unii de alţii.
 
În vederea ocupării serilor acasă, discoteci au inventat ”clubul virtual”, care le permite amatorilor să urmărească de acasă DJ-ii preferaţi.
 
Taxx, o importantă adresă la Shanghai, dă asigurări că mii de clubberi se conectează seara la serviciul său online.
 
”Dacă aducem puţină bucurie în viaţa oamenilor care se plictisesc acasă, merită eforturl”, declară MC Charlz, un DJ la Taxx, pentru ziarul The Paper.
 
Arta machiajului s-a adaptat şi ea. Influenţatoare online învaţă milioane de chinezoaice cum să-şi machieze numai partea superioară a feţei, fără să atingă masca.
 
”Dacă am compara machiajul cu un examen, să spunem că înainte trebuia să răspundeţi la zece întrebări. Acum mai sunt doar trei întrebări, este mai simplu”, declară doct unul dintre aceste staruri ale videoului online.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: