Liderul chinez Xi Jinping, despre noul tip de coronavirus: „Situaţia este gravă“. China intenţionează să suspende zborurile în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xi Jinping FOTO Getty Images
Xi Jinping FOTO Getty Images

Epidemia de pneumonie virală care s-a soldat cu 41 de morţi „se accelerează“ şi plasează China într-o „situaţie gravă“, a recunoscut sâmbătă preşedintele Xi Jinping, îndemnând la o consolidare a autorităţii regimului comunist, relatează AFP.

Noul coronavirus, care a apărut în decembrie în centrul ţării, a contaminat aproximativ 1.300 de persoane în China şi s-a răspândit în mai multe ţări, inclusiv în Statele Unite şi Franţa.

China poate ”câştiga bătălia” împotriva noului coronavirus, a dat asigurări şeful statului chinez în cadrul unei reuniuni a Comitetului Permanent (CP) al Biroului Politic (BP) al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) - instanţa de şapte membri care conduce ţara, potrivit agenţiei de presă China Nouă.

”În faţa situaţiei grave a unei epidemii care accelerează (...), este necesară consolidarea conducerii centralizate şi unificate a Comitetului Central al Partidului”, a subliniat el.

În primele declaraţii pe care le-a făcut luni cu privire la epidemie, Xi Jinping a îndemnat la ”oprirea” hotărâtă a epidemiei.

Aceste declaraţii au fost urmate joi de plasarea de facto în carantină a oraşului Wuhan, epicentrul epidemiei, şi a regiunii oraşului.

Nu mai puţin de 56 de milioane de chinezi sunt blocaţi de atunci în zone din care nu au dreptul să iasă până la noi ordine.

De asemenea, Guvernul chinez urmează să suspende zborurile organizate în China şi în străinătate, în lupta împotriva epidemiei, a anunţat sâmbătă televiziunea publică.

Începând de luni, agenţiile de voiaj chineze nu vor mai putea vinde rezervări la hoteluri şi nici călătorii de grup, a precizat postul CCTV.

Festivităţile de Anul Nou Chinezesc, anulate

Autorităţile au anunţat închiderea unor sectoare ale celebrului Mare Zid chinezesc şi unor situri emblematice precum mormintele Ming şi ”pădurea de pagode”. Celebrul stadion naţional din Beijing, ”Cuib de pasăre”, construit cu ocazia Jocurilor Olimpice (JO) de la Beijing în 2008, urmează să rămână închis până la 20 ianuarie.

La Beijing, tot de joi nu mai este posibil accesul în ”Oraşul Interzis”, fostul palat al împăraţilor, iar festivităţile de Anul Nou, la care iau parte de obicei sute de mii de persoane, în parcuri, au fost anulate.

În faţa crizei fără precedent, regimul a luat joi decizia de a interzice plecarea din Wuhan a trenurilor şi avioanelor şi de a bloca autoristrăzile. Autocare şi vapoare pe Yangtze, pe malul căreia se află oraşul, au primit ordinul de a se opri în ambele sensuri. Drumurile din Wuhan sunt goale, magazinele închise, iar circulaţia a fost redusă la minimum.

Purtarea măştii respiratorii este obligatorie, sub ameninţarea amenzii.

Populaţia nu ar urma, însă, să se confrunte cu penurii de alimente, iar mulţi locuitori şi-au făcut de mult timp deja stocuri de Anul Nou.

Însă, în spitale vizitate de AFP, pacienţi aşteptau ca o infirmieră în combinezon să le ia temperatura.

În contextul în care spitalele sunt depăşite, vineri a început construirea unui spital cu 1.000 de paturi - care ar urma să fie finalizat în zece zile, la 3 februarie, potrivit presei publice.

În total, potrivit unui calcul AFP, 13 localităţi din regiune sunt rupte de lume - însumând 41 de milioane de persoane, mai mult decât populaţia Poloniei sau Canadei.

Măsurile adoptate în aceste localităţi merg de la limitări impuse mariloradunări, până la închiderea unor locuri publice şi oprirea transporturilor urbane.

OMS, prudentă

Pentru moment, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că este ”prea devreme” pentru a vorbi despre ”o urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională”.

OMS a folosit această terminologie doar în cazul unor epidemii rare care necesită o reacţie mondială viguroasă, precum gripa porcină N1H1 în 2009, virusul Zika în 2016 şi febra Ebola care a făcut ravagii într-o parte a Africii de Vest din 2014 în 2016 şi în Republica Democratică Congo (RDC) în 2018.

Instituţia dă asigurări că pentru moment nu există o probă a transmiterii între oameni în afara Chinei şi că aceasta pare ”limitată la grupuri familiale şi la lucrători în domeniul sănătăţii”.

OMS nu recomandă restricţii de călătorie, ci depistaări în aeroporturi. Organizaţia cere ”tuturor ţărilor” să implementeze măsuri în vederea detectării cazurilor de coronavirus, împotriva căruia nu există, în prezent, vreun tratamement sau vaccin.

Teste clinice cu privire la un prim vaccin ar putea avea loc ”în vară”, potrivit Coaliţiei pentru inovaţii în pregătirea în vederea epidemiilor (CEPI).

Cazuri de contaminare au fost anunţate în Asia - Hong Kong, Macao, Taiwan, Coreea de Sud, Japonia, Thailanda, Singapore, Vietnam -, dar şi în Statele Unite şi Franţa.

Epidemia alimentează temeri cu privire la o repetare a crizei SARS, un virus similar care a provocat moartea a aproximativ 650 de persoane în China continentală şi la Hong Kong în perioada 2002-2003.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite