Fukushima, strivită de opt ani sub blestemul radioactivităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala nucleară Fukushima-Daiichi FOTO EPA-EFE
Centrala nucleară Fukushima-Daiichi FOTO EPA-EFE

La opt ani de la catastrofa nucleară din Fukushima, vechiul mare hambar de orez al Japoniei îşi revine cu greu. În timp ce TEPCO, operatorul centralei avariate, dă asigurări că radioactivitatea este de domeniul trecutului în această regiune învecinată la est cu Oceanul Pacific, producătorii locali spun că încă suferă din cauza temerilor consumatorilor.

Blestemul radioactivităţii striveşte de opt ani încoace prefectura niponă Fukushima, cunoscută odinioară ca „Regatul fructelor“. Dacă fermierii locali îşi recomandă fără nicio reţinere produsele, cumpărătorii ezită să dea curs. Este şi cazul lui Koichi Aoki, proprietarul unei sere de lângă Iwaki. În plin sezon al căpşunilor, el îşi descrie cu mândrie fructele: ferme, dulci, delicioase. Însă căpşunile lui şi ale celorlalţi producători agricoli din Iwaki nu se bucură de interes în Japonia, scrie „Libération“.

Situat la 50 de kilometri sud de centrala Fukushima-Daiichi, municipiul Iwaki a fost foarte puţin afectat de scurgerea radioactivă survenită aici la 11 martie 2011. Vântul şi ploile au dus atunci deşeurile către nord-est. „Am făcut teste la o lună de la catastrofă, nivelul radioactivităţii era identic cu cel din (capitala, n. red.) Tokyo“, situată la 200 de kilometri mai la sud, subliniază Koichi Aoki.

Cu toate acestea, cumpărătorii de fructe şi de legume „made in Iwaki“ au dispărut de tot mai bine de trei ani de la accident. Cei care s-au întors sunt infimi. „Majoritatea nu mai vrea recoltele noastre. Rezistăm datorită subvenţiilor“, se plânge el.

„Suferim din cauza unor zvonuri nefaste“, continuă Mitsuru Shoji, responsabilul de afaceri internaţionale al prefecturii Fukushima.

La fel ca ceilalţi locuitori din regiunea sa, el încearcă să trăiască ca şi cum nimic nu s-a întâmplat şi nu înţelege de ce restul lumii nu procedează asemenea.

„Copiii mei au o viaţă normală, merg la şcoală, nu poartă mască şi nici îmbrăcăminte de protecţie“, spune acest oficial regional.

Potrivit lui, situaţia s-a stabilizat. Şi vine cu informaţii pertinente. Zonele evacuate reprezintă acum doar 3% din teritoriu şi vizează 43.214 persoane, faţă de 12% din teritoriu şi 164.865 de persoane în martie 2012, afirmă el.

Siguri pe ei că respiră aer curat şi mânâncă produse sănătoase, localnicii din Fukushima depun eforturi considerabile să transmită această idee lumii întregi. Îi invită pe turişti să se convingă singuri la faţa locului şi actualizează zilnic datele pentru consumatori.

„Nu există niciun motiv de îngrijorare!“, insistă Kenji Kusano, de la Centrul de tehnologii agricole din Fukushima.

„Cei 10-15 centimetri de sol în care se concentra cesiul radioactiv au fost înlăturaţi. Culturile sunt stropite cu potasiu, un analog chimic al cesiului pe care plantele îl absorb în detrimentul unor elemente radioactive. Efectuăm peste 300 de teste zilnic pe alimente“, explică el.

Până la revenirea deplină a consumatorilor interni, autorităţile din Fukushima mizează pe exporturile în străinătate: peşte în Thailanda şi în Malaysia, pere în Vietnam, orez în Europa.

Şi se prezintă ca exemplu. „În cantinele noastre şcolare, 36,7% din meniuri conţin produse locale, media naţională fiind de 26,4%“, spune Mitsuru Shoji, citat de „Libération“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite