Conflictul din Coreea: ziua adevărului. Un nou test nuclear sau un atac real?

Conflictul din Coreea: ziua adevărului. Un nou test nuclear sau un atac real?

Coreea de Nord şi-a întărit retorica antioccidentală şi a ameninţat cu atacuri nucleare FOTO Reuters

Coreea de Nord a avertizat toţi diplomaţii străini să părăsească peninsula până la 10 aprilie, dată după care nu le mai poate garanta siguranţa în eventualitatea unui atac nuclear.

Ştiri pe aceeaşi temă

Americanii au calificat marţi acţiunile Phenianul drept „o ameninţare clară şi directă la securitatea naţională a Statelor Unite, precum şi la adresa stabilităţii şi a păcii în regiune”. 
 
Reacţiile Washingtonului au devenit tot mai ostile. Luni, oficialii americani declarau că se tem de un război declanşat „din greşeală“, din cauza tinereţei şi lipsei de experienţă ale lui Kim Jong-un, precum şi modul în care şi-a sfidat adversarii, care sugerează că un conflict ar putea izbucni la orice pas greşit făcut de liderul de la Phenian.
 
Tensiunile din Penisula Coreeană par să atingă un nou vârf, după ce Coreea de Nord a anunţat că pregăteşte un al patrulea test nuclear, încălcând astfel mai multe rezoluţii ONU. 
 
Mai mult, Phenianul a transmis marţi un avertisment străinilor din Coreea de Sud, prin care le cerea să ia măsuri de evacuare în caz de război. De asemenea, Phenianul a reiterat ameninţarea cu declanşarea unui război „termonuclear”.
 

 

Operaţiunil militare din regiune s-au intensificat marţi. Japonia a mobilizat un sistem antirachetă în jurul capitalei Tokio. Aceasta după ce, sâmbătă şi duminică, nord-coreenii au amplasat pe coasa estică două rachete cu rază medie de acţiune, care pot lovi Guam - ceea ce ar reprezenta un atac al teritoriului american. 
 
Efectuarea celui de-al patrulea test nuclear ar stârni reacţii dure din partea comunităţii internaţionale şi o replică din partea SUA şi a Coreei de Sud. Retorica agresivă care s-a auzit la Phenian în ultimele săptămâni şi termenul-limită fixat pentru serviciile diplomatice străine de a-şi retrage reprezentanţii din regiune îi face pe mulţi să creadă că statul a accelerat planurile pentru realizarea testului şi că acesta ar putea avea loc în orice clipă.
 
De cealaltă parte, discursul lui Kim Jong-un a fost calificată de numeroşi analişti drept ameninţări goale, iar mulţi consideră că Phenianul nu are în realitate tehnologia necesară lansării unei rachete nucleare. 
 
Coreea de Nord şi-a întărit retorica antioccidentală şi a ameninţat cu atacuri nucleare împotriva Sudului şi a bazelor din Pacific ale Statelor Unite ale Americii după ce ONU a impus noi sancţiuni statului pentru că a desfăşurat, în februarie, cel de-a treilea test cu arme nucleare. 
 
Mai mult, Phenianul şi-a plasat armata în cel mai înalt grad de alertă, mobilizând trupele în „stare de război”. 
 
 
Ca replică, Washingtonul şi-a consolidat prezenţa militară în regiune. Mobilizările suplimentare de trupe americane în regiune au coincis cu manevrele anuale desfăşurate coordonat de SUA şi Coreea de Sud în regiune. Phenianul a catalogat exerciţiile drept un „preludiu” al invaziei.
 
Beijingul a mobilizat trupe terestre şi avioane de luptă în partea de nord-est a Coreii de Nord, după ameninţările Phenianului privind un atac nuclear „iminent” îndreptat împotriva SUA şi a Coreii de Sud. Americanii au mobilizat în noapte de luni spre marţi un distrugător naval în apropierea coastelor nord-coreene.
 
Armata pentru Eliberarea Poporului din China şi-a intensificat activităţile şi şi-a mărit recent efectivele ca replică pentru tensiunile în creştere din Peninsula Coreeană, în special ca urmare a deciziei Coreii de Nord de a plasa armata în „stare de război”. În plus, Phenianul a ameninţat cu atacuri nucleare „iminente” îndreptate către SUA şi Coreea de Sud.
 

Citeşte toate articolele despre COREEA DE NORD

Unul dintre cei mai influenţi oameni politici din Coreea de Sud a declarat marţi că ţara sa ar trebui să îşi dezvolte propria apărare nucleară pentru a descuraja Coreea de Nord

Coreea de Nord pune la încercare răbdarea lui Obama. De ce refuză liderul SUA să răspundă provocărilor

Actul de sfidare al liderului de la Phenian pune la încercare răbdarea lui Barack Obama care a ales să acţioneze, în cazul unui atac, într-un mod mai dur decât în trecut, dar prin care să evite declanşarea unui război.

Cum s-au pregătit vecinii Coreei de Nord de ziua Z

Coreea de Nord ar fi finalizat pregătirile pentru lansarea unei rachete balistice, care ar putea fi efectuată, astăzi, relatează agenţia de presă Yonhap, citând o sursă din serviciile de informaţii sud-coreene

VIDEO Paznicii dinastiei nord-coreene. Unchiul şi mătuşa care îl aţâţă pe tânărului Kim la acţiunile belicoase ce au pus lumea pe jar

În spatele retoricii agresive ale liderului Phenian s-ar afla, de fapt, un cuplu desemnat de defunctul Kim Jong-Il pentru a asigura continuitatea familiei la putere.

Japonia a instalat rachete de tip Patriot la Tokyo, în eventualitatea unui tir nord-coreean

Japonia a instalat rachete de tip Patriot în centrul oraşului Tokyo, împotriva unui eventual tir din partea Coreei de Nord ce ar ameninţa arhipelagul, a anunţat marţi Ministerul japonez al Apărării.

VIDEO Vladimir Putin, despre un posibil război între Coreea de Nord şi SUA: „Cernobîlul ar fi un basm pe lângă asta“

Decizia Coreei de Nord de a închide complexul industrial Kaesong a alimentat speculaţiile potrivit cărora urmează ca liderul de la Phenian să îşi pună în aplicare ameninţările.

Schimbarea lui Kim Jong-un: cum a renunţat la mentalitatea occidentală pentru conservatorismul nord-coreean

Ultimele apariţii ale noului lider nord-coreean, Kim Jong-un, îl arătau drept o ameninţare la adresa siguranţei internaţionale. Aspiraţiile ţării sale în domeniul nuclear au făcut ca acesta să fie luat în serios şi imaginea sa de lider autoritar să se contureze pe deplin. Dar cum de mentalitatea omului şcolit în occident s-a îmbibat acum de tradiţionalismul specific nord-coreean?

Statele Unite ale Americii retrăiesc trecutul: cea mai mare ameninţare nucleară de la criza rachetelor din Cuba

Preşedintele american Barack Obama este nevoit să înveţe o lecţie care a fost predată de John F. Kennedy în timpul crizei rachetelor din Cuba, şi totodată să găsească cea mai bună formulă de răspuns la ameninţările impulsive ale Coreei de Nord. Şeful statului american trebuie să înţeleagă că delegarea prealabilă a autorităţii către generali poate fi o mare greşeală atunci când ne referim la o posibilă confruntare nucleară.

VIDEO Oficial de la Seul: Coreea de Nord pregăteşte al patrulea test nuclear

Coreea de Nord se pregăteşte să efectueze un al patrulea test nuclear şi un nou test de rachetă balistică, în următoarele zile. Anunţul a fost făcut de ministrul sud-coreean pentru Reunificare care a semnalat „semne” de activităţi neobişnuite în jurul principalei instaţalii nucleare nord-coreene.

INFOGRAFIE Cum se apără americanii de rachetele nord-coreene

În avertismentul transmis Washingtonului şi Phenianului, Fidel Castro califică episodul de acum drept „cel mai important risc nuclear de la criza rachetelor din Cuba, din 1962“. Într-adevăr, săptămâna trecută s-au putut observa mişcări de trupe impresionante de ambele tabere

China şi Cuba se leapădă de Kim Jong-un

Aliaţi tradiţionali al Coreii de Nord, Beijingul şi Havana s-au îndepărtat pentru prima dată de retorica agresivă a liderului Kim Jong-un la adresa Statelor Unite şi a Coreii de Sud.

Jocul de putere din Peninsula Coreeană: cine clipeşte primul, Phenianul sau Vestul?

Toate părţile implicate au motive importante să evite un conflict armat deschis, însă regimul de la Phenian continuă să fie din ce în ce mai agresiv în discursul antioccidental, chiar cu preţul proriei economii naţionale. SUA arată că se pot apăra în faţa unui eventual atac, China şi Cuba încearcă să-l tempereze pe Kim. Va renunţa cel mai înţelept sau mănuşa a fost deja aruncată?

Fidel Castro către Coreea de Nord şi SUA: războiul nuclear nu va aduce niciun beneficiu nimănui

Fostul lider cubanez Fidel Castro a avertizat atât Coreea de Nord, cât şi Statele Unite ale Americii cu privire la pericolele ridicate de un eventual război nuclear, prin intermediul editorialul său publicat, vineri, în „Granma”, cotidian al Partidului Comunist din Cuba.

Ce impact ar avea războiul din Peninsula Coreeană asupra economiei mondiale

Un război între cele două Corei nu încântă pe nimeni, mai ales companiile care au legături economice puternice cu cele două ţări asiatice. Tocmai de aceea, ameninţările tot mai frecvente ale Phenianului au făcut ca vineri bursa de la Seul să cadă, scrie „The New York Times”. Efectul unui război în peninsulă ar fi unul devastator pentru economia mondială, însă mai ales pentru ţările asiatice.

Cât de departe pot ajunge rachetele nord-coreene

Coreea de Nord şi-a amplasat câteva dintre rachete sale pe coasta de est a ţării, o provocare şi un avertisment că şi-ar putea duce la îndeplinire unele dintre ameninţările recente.

Peninsula coreeană, în prag de război în Anul Şarpelui. Cele mai mari conflicte au avut loc în anii acestei zodii

Coreea de Nord a transferat a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta sa estică şi a instalat-o pe un lansator mobil, înteţind astfel pregătirile pentru un eventual război. Iminentul conflict armat din Peninsula Coreeană aminteşte de previziunile astrologilor asiatici care au menţionat un posibil război în Anul Şarpelui

„Sfânta Treime“ din Coreea de Nord şi cultul personalităţii: cum s-a impus dinastia Kim

La începutul anilor ’50, statutul lui Kim Il-sung era deja consolidat în Coreea de Nord. Proclamat la moartea sa „preşedinte etern al Republicii“, fostul lider le-a lăsat urmaşilor o grea moştenire.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările