Armata chineză a trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan cu 10 nave şi 20 de avioane de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata chineză a tras proiectile către strâmtoarea Taiwan FOTO Captura video
Armata chineză a tras proiectile către strâmtoarea Taiwan FOTO Captura video

China a trecut din nou vineri dimineaţa linia mediană a Strâmtorii Taiwan, a declarat ministerul apărării de la Taipei, în contextul exerciţiilor militare ample chineze ce au încercuit insula în mai multe puncte şi care au fost lansate în urma  vizitei preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi.

O sursă informată din Taiwan a declarat anonim pentru Reuters că „aproximativ 10 nave ale marinei chineze au traversat linia mediană şi au rămas în zonă vineri dimineaţă, iar aproximativ 20 de avioane militare chineze au trecut pentru scurt timp de linia mediană”.

Până în prezent, nu a existat nicio confirmare oficială din partea Ministerului Apărării din Taiwan privind numărul de incursiuni.

 „De data aceasta, exerciţiile noastre au inclus teste cu tragere reală şi a fost prima dată când au traversat insula Taiwan,” a declarat pentru CCTV   Meng Xiangqing, profesor la Universitatea Naţională de Apărare din China, afiliată armatei, relatează The Guardian.

El a adăugat că llansările armatei chineze ce efectuează exerciţii militare în jurul Taiwanului au trecut printr-un spaţiu aerian în care sunt concentrate rachetele Patriot - un sistem de rachete sol-aer mare mobilitate, care ar fi o apărare crucială împotriva avioanelor de război chineze.

De asemenea, sunt primele exerciţii în care China ajunge atât de aproape de Taiwan, prima sa încercuire a insulei şi prima dată când a instalat un poligon de tragere la est de Taiwan, a precizat Meng.

Agenţia de presă oficială chineză Xinhua a relatat că armata „a zburat cu peste 100 de avioane de război, inclusiv avioane de asalt şi bombardiere” în cadrul exerciţiilor, şi a adus „peste 10 distrugătoare şi fregate”.

Exerciţiile chineze implică marina, forţa aeriană, forţa de rachete, forţa de sprijin strategic şi forţa de sprijin logistic, potrivit Xinhua.

Linia mediană este o graniţă neoficială, dar care a fost odinioară respectată în mare parte, ce împarte în două strâmtoarea Taiwan, situată între Taiwan şi China.

Taiwanul monitorizează exerciţiile

Taiwanul a reacţionat trimiţând în zonă mai multe nave şi avioane şi desfăşurând sisteme terestre de rachete pentru monitorizarea situaţiei şi consideră că activităţile forţelor armate chineze sunt extrem de provocatoare.

Ministerul taiwanez al apărării a comunicat că militarii săi se vor pregăti de luptă, dar nu vor cere războiul, scrie Agerpres.

Cinci rachete lansate de China au ajuns în apele Japoniei

Cinci dintre rachetele lansate de China au aterizat în Zona Economică Exclusivă a Japoniei de lângă Hateruma, o insulă aflată la sud de principalele insule ale Japoniei, a declarat ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi. El a calificat lansările de rachete „ameninţări grave la adresa securităţii naţionale a Japoniei şi a siguranţei poporului japonez”.

Ministerul japonez al Apărării a mai speculat că patru rachete au survolat capitala Taipei, traversând continentul, potrivit unui comunicat difuzat pe Twitter al ambasadei sa din D.C.. Ministerul Apărării din Taiwan nu a negat afirmaţia, precizând că traiectoria de zbor a fost  „în afara atmosferei şi nu dăunează suprafeţei vaste de la sol peste care zboară”.

China: Rachetele şi-au lovit ţinta cu precizie

China a tras proiectile explozive cu rază lungă de acţiune, a declarat într-un comunicat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare, aripa militară a Partidului Comunist de guvernământ. În comunicat se mai arată armata chineză a efectuat mai multe lansări de rachete convenţionale în trei zone din apele de est de lângă Taiwan, şi anume, potrivit unui grafic prezentat la postul CCTV de stat, în nord, est şi sud.

„Toate rachetele au lovit ţinta cu precizie”, a anunţat Teatrul de Est fără a oferi alte detalii.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a condamnat lansările şi activitatea militară din jurul Taiwanului.

„China a ales să reacţioneze exagerat şi să folosească vizita preşedintei Camerei drept pretext pentru a creşte activitatea militară provocatoare în şi în jurul strâmtorii Taiwan”, a spus el joi. „Nu vom fi descurajaţi să operăm în mările şi pe cerul Pacificului de Vest în conformitate cu legislaţia internaţională, deoarece de zeci de ani susţinem Taiwanul şi apărăm o regiune Indo-Pacifică liberă şi deschisă.”

Reacţia SUA

Pe lângă lansările de rachete, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că 22 de avioane de luptă chineze au zburat spre insulă joi, trecând dincolo de linia mediană a strâmtorii Taiwan.

SUA, care nu au precizat până acum dacă vor interveni, are baze militare şi echipamente desfăşurate în zonă, inclusiv grupuri de luptă pentru portavioane.

Joi, Marina SUA a declarat că portavionul său USS Ronald Reagan operează în Marea Filipinelor, la est de Taiwan, ca parte a „operaţiunilor programate  normale”.

Secretarul de stat Antony Blinken a abordat joi subiectul exerciţiilor:„Sper că Beijingul nu va produce o criză sau nu va căuta un pretext pentru a-şi spori activitatea militară agresivă. Noi, ţările din întreaga lume, credem că escaladarea nu serveşte nimănui şi ar putea avea consecinţe nedorite care nu servesc intereselor nimănui.”

Tensiuni între China şi Japonia

Exerciţiile au loc de joi până duminică şi includ lovituri cu rachete asupra ţintelor din mările din nordul şi sudul insulei, fiind un ecou al ultimelor exerciţii militare chineze majore din 1995 şi 1996, menite să intimideze liderii şi alegătorii din Taiwan.

Pe frontul diplomatic, China a anulat o întâlnire a miniştrilor de externe cu Japonia pentru a protesta faţă de declaraţia Grupului celor Şapte naţiuni conform căreia nu există nicio justificare pentru atare exerciţii. Ambii miniştri participă la o reuniune a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est, în Cambodgia .

„Japonia, împreună cu alţi membri ai G-7 şi UE, a făcut o declaraţie iresponsabilă acuzând China şi făcând confuzie între bine şi rău”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, la Beijing.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite