Tot ce trebuie să ştii despre scandalul de la Eurovision 2022. Organizatorii au votat în locul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentul în care Martin Österdhal spune că juriul de la Bucureşti a oferit Ucrainei punctajul maxim, 12 puncte
Momentul în care Martin Österdhal spune că juriul de la Bucureşti a oferit Ucrainei punctajul maxim, 12 puncte

Juriile din şase ţări, printre care şi România, au fost eliminate după votul din cea de-a doua semifinală, fără a fi anunţate, iar punctajele lor - înlocuite cu unele calculate. TVR neagă orice nereguli şi cere explicaţii organizatorilor

Spectatorii şi telespectatorii care au urmărit finala Eurovision 2022 de sâmbătă spre duminică au fost uimiţi să vadă că România nu a putut anunţa rezultatele voturilor juriului român, iar cele 12 puncte din partea ţării noastre au fost prezentate de supraveghetorul executiv al Eurovision Song Contest Martin Österdhal.

Prezentatorii Eurovision 2022 au anunţat că există probleme la stabilirea conexiunii cu România şi, în momentul în care prezentatoarea Eda Marcus ar fi trebuit să anunţe rezultatele voturilor juriului român, Mika, unul dintre prezentatori, a spus: „Următoarea ţară era România. Cu toate acestea, nu am reuşit să stabilim legătura şi mergem încă o dată la supraveghetorul executiv al Eurovision Song Contest, Martin Österdhal. Martin, te rog, ai putea ţine locul României şi să ne dai cele 12 puncte“.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul Eurovision, a transmis într-un comunicat de presă difuzat în noaptea finalei, chiar în timpul anunţării rezultatelor votului juriilor naţionale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în a doua semifinală, cât şi în marea finală.

Cele 12 puncte de la Bucureşti, redirecţionate spre Ucraina

Juriul naţional al României acordase punctajul maxim, 12 puncte, Republicii Moldova. Din cauza unor pretinse nereguli la tiparul de vot, EBU a anulat voturile şi astfel cele 12 puncte ale juriului de la Bucureşti au fost acordate Ucrainei. care iniţial nu a primit nici măcar o notă. Juriului român i-au fost însă anulate voturile, ţara noastră fiind suspectată de fraudă.

„În analiza votării juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot neconforme în rezultatele a şase ţări.

Pentru a respecta instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare ţară în cauză atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu un vot similar). Acest proces a fost recunoscut de către monitorul independent de vot.

EBU tratează extrem de serios orice tentativă suspectă de a manipula votul la concursul Eurovision şi are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucţiunile oficiale de vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influenţa sau nu rezultatele şi/sau rezultatul votului“, se arată în comunicatul EBU.

Punctajele juriilor naţionale din Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino au fost anulate, potrivit unor surse apropiate competiţiei, citate de publicaţia escxtra.com.

Presa belgiană: suspiciuni de blat între cele şase ţări

Televiziunea publică din Belgia, VRT, a publicat un articol în are susţine că motivul pentru care EBU a decis să intervină în cazul celor şase ţări excluse de la notare ar fi o posibilă înţelegere în privinţa schimbului de puncte, scrie Paginademedia.ro.  Prin urmare, notarea trimisă de cele şase ţări a fost înlocuită cu una „simulată“, mai arată televiziunea publică belgiană, citată de site-ul escextra.com, specializat pe ştiri despre Eurovision.  VRT a dezvăluit că surse apropiate situaţiei au confirmat înţelegerile. Mai exact, înţelegerea ar fi presupus că România, Muntenegru, San Marino, Georgia, Azerbaidjan şi Polonia ar fi fost de acord să-şi acorde puncte între ele. Compania care se ocupă de auditarea voturilor ar fi descoperit tiparele suspecte şi ar fi decis să intervină, mai arată sursa citată.

TVR nu a primit o comunicare oficială

Dan Turturică, preşedintele TVR, a reacţionat după acuzele aduse în urma scandalului de la Eurovision 2022. „Televiziunea Română şi-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare şi pregătind, alături de echipa lui Wrs, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinşi să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenţilor din finală, în numele juriului ţării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei“, a scris Dan Turturică.

În mesajul transmis de EBU reprezentanţilor ţărilor participante, „România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor şase ţări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor «modele de vot neregulate», o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România.

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului naţional a sesizat neconcordanţa între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, şi notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunţat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului naţional.

Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, aşa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferinţe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziţionare/citire ale Edei Marcus.

De asemenea, a participat la repetiţia de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenţia organizatorului de a opera modificări asupra votului juraţilor României“, a scris Dan Turturică pe Facebook.

EBU n-a dat niciun semn

Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision, a declarat duminică seara, la Telejurnal, că România nu ştie, până în acest moment, de ce voturile acordate de juriul din României au fost modificate şi cele 12 puncte pe care ţara noastră le acordase Republicii Moldova au mers la Ucraina. „EBU nu a dat niciun semn că ceva ar fi în neregulă cu votul nostru, aşa fel încât noi - cei aflaţi în arenă, cu Eda Marcus care se pregătea să intre în direct, cu trei repetiţii făcute cu anunţarea punctelor noastre - am aflat împreună de modificarea rezultatelor juriului selecţiei naţionale de la coordonatorul Eurovision“, a spus Iuliana Marciuc.

Momentul de consternare

Eda Marcus, prezentatoarea TVR, a publicat pe Instagram înregistrarea cu momentul „Bucharest is calling“, consternarea ei atunci când Televiziunii Române i-a fost refuzată de către EBU (European Broadcasting Union) transmiterea în direct şi anunţarea punctajului juriului pentru Eurovision 2022. „Aceasta este o înregistrare în timp real după ce ne-a fost refuzată intrarea în transmisiunea principală Eurovision pe motive tehnice. Înregistrarea aceasta este de fapt dovada că acele motive tehnice nu au existat, au fost doar un pretext. Au sărit pur şi simplu peste noi ca şi când nu am fi existat“, a scris Eda Marcus.

Atunci când prezentatorul Mika a anunţat că televiziunea din România are probleme tehnice, Eda Markus a fost extrem de surprinsă: a exclamat de trei ori, în engleză, „Whaaat?“ („Ceee?“), gesticulând cu mâinile. Apoi a spus în română: „Nu cred! Deci... nu cred!“

TVR cere explicaţii de la organizatori

„Am fost surprinşi să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenţilor din finală, în numele juriului ţării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei“, a transmis Televiziunea Română. „Subliniem faptul că juriul naţional a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezenţa unui notar şi a respectat regulamentul impus de organizator“.

Reprezentanţii TVR reiterează faptul că „nici juraţii, nici reprezentanţii TVR, nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României. Aşadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator“.

„În acest context ieşit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un «substitut» calculat într-un mod netransparent. În funcţie de răspunsul care ne va fi trimis, TVR îşi rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situaţiei create“, a transmis conducerea TVR.

Cum a acordat punctele juriul de la Bucureşti

După izbucnirea scandalului legat de juriul de la Bucureşti, TVR a decis să comunice atât numele juraţilor, cât şi ce punctaj au acordat aceştia fiecărei ţări. „Ca urmare a controverselor legate de anularea rezultatului votului juriului României de către EBU şi publicarea unui punctaj diferit în cadrul concursului, fără ca Edei Marcus, spokes person desemnată de TVR, să-i fie permisă comunicarea, în direct, a rezultatelor jurizării României, de către EBU, vă comunicăm (anexat) lista membrilor juriului naţional şi punctajul acordat de aceştia.

Componenţa juriului României a fost următoarea: Sanda Ladoşi,     Luminiţa Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeş  şi Mihai Pocorschi.

Notele acordate de juriul României concurenţilor din finala Eurovision 2022 arată astfel:

  • Moldova - 12 puncte
  • Grecia - 10 puncte
  • Polonia - 8 puncte
  • Olanda - 7 puncte
  • Azerbaidjan - 6 puncte
  • Australia - 5 puncte
  • Italia - 4 puncte
  • Spania - 3 puncte
  • Finlanda - 2 puncte
  • Lituania - 1 punct

Audienţe duble

Românii au trăit emoţiile spectacolului Eurovision alături de reprezentantul ţării noastre, TVR înregistrând audienţe duble faţă de transmisiunea din 2021 - TVR 1 a ocupat locul trei în clasamentul audienţelor, finala de sâmbătă fiind urmărită de 370.000 de telespectatori, în medie pe minut.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite