Evaluare Naţională 2019. Subiecte Limba Română şi baremul de notare. Cerinţele, rezolvate la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
examen

154.956 de absolvenţi de gimnaziu s-au înscris pentru a susţine Evaluarea Naţională care a început astăzi cu proba la Limba şi literatura română. Elevii au avut de realizat o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la şcoală, în timpul unei activităţi de lectură, dar şi de redactat o argumentaţie pe baza unui text din genul dramatic.

Rezolvarea subiectelor la Limba Română, la Adevărul Live 

UPDATE Baremul de evaluare de la limba Română

 

SUBIECTELE DE LA LIMBA ROMÂNĂ

UPDATE Profesorii de Limba şi literatură română consideră că subiectele nu sunt foarte grele, însă au diferite capcane. 

„Nu sunt subiecte foarte dificile per ansamblu, dar anumite cerinţe îi pot pune în încurcătură pe elevi. Textul dramatic de la prima parte e destul de dificil de citit şi înţeles. Nu cred că e foarte bine ales fragmentul pentru că nu explică comportamentul personajului, nu îi sunt motivate reacţiile”, arată profesoara de Limba Română, Cristina Tunegaru.

Alţi dascăli susţin că un elev cu pregătire medie ar trebui să ia nota 8.

„Subiectele au fost foarte simple, la obiect. Nu mi s-au părut a fi neînţelegeri. Doar la compunerea privind o întâmplare din timpul unei activităţi de lectură poate ridica probleme, pentru că unii elevi se grăbesc sau nu au răbdare să citească enunţul, până la final. Acolo se puteau produce erori, dacă nu citeau că este vorba despre o activitate de lectură petrecută acasă sau la şcoală. Un elev cu pregătire medie poate lua foarte uşor nota 8 sau 9”, arată profesoara de Limba română, de la Şcoala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” din Giurgiu, Marilena Drăghici. 

Scriitoarea Mihaela Apetrei este de aceeaşi părere.

„Subiectele de la Evaluarea Nationala din acest an sunt din categoria celor foarte usor de rezolvat, construite parca pentru copiii cu rezultate sub media unei clase obişnuite. Acest lucru nu ar trebui sa fie o bucurie pentru nimeni. Copiii vor fi departajati cu greu si, probabil, in special pe baza compunerilor, a căror corectare presupune un grad mai mare de subiectivism decât partea de gramatică, vocabular si intelegere a textului”, atrage atenţia Mihaela Apetrei.

UPDATE Elevii care au ieşit din examen spun că confirmă că subiectele nu au fost foarte grele. „Subiectele mi s-au părut uşoare, asta dacă ai învăţat”, a spus un elev. „Am rezolvat toate cerinţele. Cred că iau 7 sau 8”, a spus un alt copil. 

Copiii spun că au avut emoţii dar subiectele au fost accesibile pentru cei care au învăţat. „Am avut foarte mari emotii, însă m-am pregătit. Mă aşteptam să-mi cadă aceste subiecte”, a precizat o elevă. „M-am pregătit. A fost destul de uşor după părera mea”, a mai adăugat un elev.  

„Subiectele au fost foarte simple, în general. Genul dramatic, propoziţiile subordonatele - mi s-au părut simple şi m-am descurcat. Mă aştept să iau peste nota 9”, a mai zis un copil. 

La „Adevărul Live”, pe adevărul.ro, începând cu ora 15:00, imediat după ce vor fi publicate subiectele de către Ministerul Educaţiei, vom rezolva subiectele primite de elevi cu profesoara de Limba şi literatura română, Cristina Tunegaru. Tot atunci vom publica pe site şi subiectele, dar şi baremele de rezolvare.

Examenul începe la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Aceştia trebuie să aibă obligatoriu la ei un document de identitate sau carnetul de note. „Copiii vor intra în săli intre 8.00-8.30 în baza buletinului sau a carnetului de note. Între 8.30-9.00 li se va face instructajul, vor completa colţul foii de concurs pe care ulterior îl vom securiza. 

Examenul va începe la orele 9.00 şi se va sfârşi la orele 11.00”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului Şcolar. Probele sunt monitorizate audio-video pentru a preveni orice încercare de fraudare. În plus, candidaţii trebuie să aibă asupra lor instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică. Copiii pot avea şi o sticlă cu apă asupra lor. Bine ar fi ca aceasta să nu aibă etichetă.

Regulile de examen

În acelaşi timp elevii nu au voie în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete sau alte obiecte asemănătoare. „De asemenea, le este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.)”, au transmis oficialii Ministerului Educaţiei. Totodată, elevilor le este interzis să părăsească sala de examen în mai puţin de o oră şi nu au voie să ia subiectele acasă. 

Anul acesta, metodologia de examen prevede în mod expres acest amănunt, a transmis Inspectoratul Şcolar municipal. Nu în ultimul rând, Ministerul Educaţiei Naţionale pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE – 0800801100, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 18 - 20 iunie, între orele 8:00 - 16:00, iar vineri, 21 iunie, între orele 8:00 -14:00.

   

Evaluare Naţională 2019. Calendarul complet

Următoarea probă, cea la Matematică, este programată pentru joi, 20 iunie, iar vineri, pe 21 iunie, elevii vor susţine proba la Limba şi literatura maternă. Rezultatele vor fi afişate pe 25 iunie, până la ora 12:00. În aceeaşi zi vor putea fi depuse şi contestaţiile, între orele 14:00 şi 20:00. În următoarele zile vor fi soluţionate contestaţiile, iar pe 29 iunie vor fi afişate rezultate finale. Repartizarea computerizată la liceu va avea loc pe 12 iulie 2019. 

Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (contează în proporţie de 80%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%). Apoi, între 3 – 7 iulie 2019, candidaţii vor completa fişele de înscriere la liceu iar între 4 – 8 iulie 2019 este programată verificarea fişelor de înscriere la liceu şi corectarea eventualele greşeli în baza de date computerizată.  Pe 12 iulie 2019 va avea loc repartizarea computerizată la liceu. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite