Elevii au primit o alternativă pentru ora de Sport, dar nu şi pentru cea de Religie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii
au primit o alternativă pentru ora de Sport, dar nu şi pentru cea de Religie. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Elevii au primit o alternativă pentru ora de Sport, dar nu şi pentru cea de Religie. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Elevii scutiţi de orele de Educaţie Fizică şi Sport vor practica şahul începând cu anul şcolar următor. Cel puţin aşa prevede un ordin emis de ministrul Educaţiei, Valentin Popa, la începutul săptămânii. Specialiştii spun că decizia este binevenită, însă critică faptul că nu s-a găsit o soluţie şi pentru şcolarii care nu vor să participe la ora de Religie, chiar dacă disciplina este opţională.

Iniţiativa vine în contextul Declaraţiei Parlamentului European nr. 50/2011 privind introducerea Şahului în sistemele de învăţământ ale ţărilor membre. În luarea deciziei UE s-a avut în vedere că Şahul, indiferent de vârsta la care este practicat, „poate îmbunătăţi concentrarea, răbdarea şi persistenţa copiilor şi poate dezvolta în ei simţul creativităţii, intuiţiei, al memoriei, precum şi abilităţi analitice şi decizionale, cât şi hotărârea, motivaţia şi fairplay-ul“, se arată în declaraţie. România a introdus Şahul, dar numai ca opţional, în 2014.

Cum se va preda Şahul în şcoli

Reprezentanţii Federaţiei Române de Şah spun că încă nu pot afirma în ce măsură va fi implementat ordinul ministrului, iar asta pentru că nu există suficient personal instruit. „Pentru a preda Şah, deocamdată, sunt formaţi aproximativ 2.500 de profesori de Educaţie Fizică din toată ţara. Ei predau în clase speciale în peste 500 de şcoli, care au primit 5.000 de seturi de şah, precum şi manuale. Sperăm că ordinul va mişca lucrurile în sensul de a forma mai mulţi profesori şi de a achiziţiona mai multe materiale didactice astfel încât să acoperim nevoile tuturor elevilor“, explică secretarul general al Federaţiei de Şah, Constantin Ionescu.

Preşedintele Asociaţiei „Edu Cer“, Ştefan Vlaston, afirmă că măsura este binevenită pentru că elevii vizaţi nu vor mai pierde timpul. „Copiii scutiţi de Sport, efectiv, nu au ce să facă în timpul respectivei ore. Mai mult, sunt profesori care solicită prezenţa celor care nu pot depune efort chiar dacă ora se desfăşoară la începutul sau la sfârşitul zilei. De ce? Dacă se întâmplă ceva cu ei în intervalul respectiv, cadrul didactic este tras la răspundere. Or, dacă ordinul va fi implementat, copiii, în loc să stea degeaba, vor face o activitate recreativă şi intelectuală“, opinează Vlaston.

De ce elevii care nu participă la ora de Religie nu beneficiază de o alternativă

Pe de altă parte, sociologul Mircea Kivu subliniază că şi pentru elevii care nu participă la orele de Religie ar trebui să se găsească o soluţie, având în vedere că este o disciplină opţională. „Copiii care nu vor să participe la cursurile de Religie, fie pentru că sunt de altă confesiune religioasă sau din alte motive, ar trebui să nu mai fie siliţi să stea în acea clasă. În schimb, ei ar putea să studieze alte discipline, de la Istoria Religiilor la Drepturile Omului. Aşadar, soluţii există, dar nu se doreşte ca elevii să aibă opţiuni“, afirmă sociologul.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă, Emil Moise, spune că, dacă elevii ar avea o alternativă pentru ora de Religie, mulţi dintre ei ar renunţa la această materie fără să stea pe gânduri. „Orele nu sunt atractive, programa este confuză şi depăşită, iar profesorii predau şi dau note copiilor după cum consideră de cuviinţă, nu în funcţie de nişte criterii clar stabilite. Mai mult, profesorii de Religie care activează şi ca preoţi lipsesc în mod repetat de la ore pentru că preferă să se ocupe de slujbele de la Biserică. Dacă elevii renunţă la aceste ore, oamenii Bisericii Ortodoxe şi-ar pierde din bani şi influenţă. În primul rând, profesorii de Religie nu vor mai avea catedre complete, deci vor avea salariul mai mic. Apoi, dogmele Bisericii Ortodoxe vor fi livrate către mai puţini copii, ceea ce ar putea însemna mai puţini credincioşi pe viitor“, subliniază Emil Moise.

Preşedintele Asociaţiei Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă mai punctează că în anul şcolar care urmează elevii vor studia religia fără a avea o bază legală. „CCR a spus foarte clar că Religia se studiază la cerere. Or, acest lucru nu a fost respectat în marea majoritate a şcolilor, copiii participând la ore chiar dacă nu au solicitat asta. Instituţiile direct responsabile sunt Ministerul Educaţiei şi Inspectoratele Şcolare care nu au vegheat şi nu au luat măsuri pentru combaterea fenomenului. Pe de altă parte, nici nu cred că intenţionează. Reamintesc că în luna martie, ministrul Educaţiei a dat un ordin prin care modifică înscrierea la ora de Religie, în favoarea profesorilor. Astfel, elevii nu trebuie să mai depună anual cerere pentru a participa la ora de Religie, ci o singură dată pentru tot ciclul preuniversitar“, conchide Moise.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite