De ce BAC-ul 2020 adună mai mulţi candidaţi decât în alţi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 155.000 de candidaţi vor susţine luni, 22 iunie, proba scrisă la Limba şi literatura română
Peste 155.000 de candidaţi vor susţine luni, 22 iunie, proba scrisă la Limba şi literatura română

În prima sesiune a examenului de maturitate de anul acesta s-au înscris peste 155.500 de absolvenţi, din care 31.800 sunt candidaţi din promoţiile anterioare. Speranţa unor subiecte mai uşoare poate fi una dintre explicaţii, potrivit specialiştilor

Săptămână plină de emoţii pentru absolvenţii de liceu care susţin luni, 22 iunie, prima probă scrisă a examenului de maturitate din acest an. La această primă sesiune s-au înscris 123.800 de candidaţi din promoţia curentă, dar şi 31.800 de candidaţi din promoţiile anilor trecuţi, potrivit cifrelor oficiale. Examenul este organizat în 1.095 centre de examen. În Bucureşti, susţin probele peste 17.000 de candidaţi. 

„Speră să ia Bac-ul mai uşor“

Profesorul Ştefan Vlaston, expert în educaţie, oferă o posibilă explicaţie a numărului mult mai mare de înscrişi anul acesta la examenul de maturitate: „Speră să ia Bacalaureatul mai uşor. Mizează pe faptul că e pandemie şi profesorii vor fi mai miloşi”, spune Vlaston.

Este important de ştiut însă şi care este numărul total al elevilor înmatriculaţi în clasele a XII-a şi a XIII-a pentru că, în acest fel, vom avea un procent corect al celor promovaţi. „Vă spun eu ce vor face. Vor raporta numărul promovaţilor la numărul înscrişilor, iar cei care au fost în clasa a XII-a, dar nu au vrut să se înscrie pentru că erau siguri că nu iau examenul, pe aceştia nu-i bagă nimeni în seamă. Şi procentele sunt clar distincte. Am făcut socoteli în anii trecuţi – ei dădeau 68%, mie îmi ieşea 50%, dacă îi socoteam şi pe cei care renunţat să mai vină la examen pentru că ştiau că nu-l iau. Cu acei elevi ce se întâmplă? Statul îi ignoră pur şi simplu pe aceştia. Consideră că dacă nu s-au înscris la examen e problema lor, nu a statului. Or, nu este aşa”, semnalează expertul o posibilă eroare de apreciere.

Examenul începe la ora 9.00

Probele de examen vor începe la ora 9.00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8.30. Întrucât examenul de anul acesta are loc în plină pandemie, elevii sunt nevoiţi să vină mai devreme pentru a trece prin triajul epidemiologic. Cei care vor avea o temperatură corporală peste 37,3 grade Celsius nu vor putea intra în examen, urmând să susţină Bac-ul în sesiunea specială, începând cu data de 6 iulie.

Şcolile trebuie să asigure măşti de protecţie elevilor şi dezinfectante pentru mâini, şi este responsabilă pentru dezinfecţia suprafeţelor, atât din sălile de examen – pupitre, mese, scaune – cât şi a celorlalte care sunt frecvent atinse – clanţe, mânere de la geamuri, pervazuri. 

Tot unitatea şcolară trebuie să stabilească intrările, ieşirile, sensul de deplasare al elevilor pe coridoare către sălile de clasă şi spre alte încăperi şi să le semnalizeze corespunzător. Săpunurile, prosoapele de hârtie, dispenserele cu dezinfectant trebuie să existe în permanenţă şi să fie reîncărcate. 

Între candidaţi trebuie să existe o distanţă pe rânduri şi între rânduri de doi metri, în sălile de clasă. Pupitrele candidaţilor trebuie bine semnalizate, aceştia fiind îndrumaţi direct la locul destinat de către cadrele didactice. 

Proba scrisă durează trei ore

Candidaţii au la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele, din momentul în care le primesc. Toate sălile de examen sunt supravegheate video şi audio. 

Potrivit metodologiei de examen, elevii pot folosi pentru rezolvarea subiectelor doar cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru desene, doar creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Pentru elevii care solicită şi primesc aprobarea Comisiei Naţionale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfăşurare a Bacalaureatului.

Trişorii, eliminaţi şi de la următoarele două sesiuni de Bac

Candidaţii nu au voie în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau genţi. Totodată, sunt interzise manualele, dicţionarele, notiţele, însemnările, precum şi orice mijloc electronic de comunicare, de la telefoane şi tablete, la stick-uri de memorie. Elevii nu au voie să se consulte unul cu altul şi nici să comunice cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Cei care vor fi prinşi că nu respectă aceste recomandări vor fi eliminaţi din examen, fără drept de a mai participa în următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului. 

Media generală de promovare a Bacalureatului este 6. La fel ca şi la Evaluarea Naţională, rezultatele candidaţilor vor fi anonimizate. 

Calendar Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2020

22 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura română

23 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura maternă

24 iunie – proba scrisă obligatorie a profilului

25 iunie – proba scrisă la alegere a profilului şi a specializării 

30 iunie (până la ora 12.00) – afişarea rezultatelor

30 iunie (între orele 16.00 şi 20.00) – 1 iulie (până la ora 12.00) – depunerea contestaţiilor

5 iulie – afişarea rezultatelor finale 

Calendarul sesiunii speciale de Bacalaureat

29 iunie - 03 iulie – înscrierea candidaţilor

06 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura română

07 iulie – proba scrisă obligatorie a profilului

08 iulie – proba scrisă la alegere a profilului

09 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura maternă

10 iulie (până la ora 12.00) – afişarea rezultatelor

10 iulie (între orele 16.00 şi 19.00) – depunerea contestaţiilor

12 iulie (după ora 12.00) – afişarea rezultatelor finale

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite