VIDEO Lucian Isar, la Adevărul Live: „Privatizarea CFR Marfă este o făcătură sinistră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Isar, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Lucian Isar, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Fostul ministru pentru Mediul de afaceri, Lucian Isar, a discutat cu moderatorii Adevărul Live Ioana lupea şi Dan Marinescu despre recomandările UE pentru România: măsuri de combatere a corupţiei, a sărăciei, înfiinţarea de noi locuri de muncă, introducerea managementului privat în companiile de stat, continuarea reformei în sănătate, reducerea numărului de zile de spitalizare.

Declaraţiile fostului ministru delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar:

"Recomandările UE sunt un limbaj diplomatic, dar sunt sigur că există multe presiuni. Românii au mult tupeu, se fac că nu înţeleg mesajul. 

Suntem într-o stare de stază. Nu trebuie să ne bucure. Macrostabilitatea este un concept general, care se referă la mai multe forme. Pentru economia românească, este cea mai uşoară formă, fără să se uite la partea reală. Au menţinut economia în stagnare, ca să poată fi folosită pentru o propagandă. România duce lipsă de transformări reale, şi de aceea se merge pe acest concept: am bifat 4%.

Fără partea de investiţii, România nu poate să iasă din zona de creştere 0. În realitate, punctul 0 nu este un punct de comparaţie. Suntem o ţară emergentă, unde fabulosul concept creştere 0, nu îşi are locul."

Trebuie să facem mai mult- să folosim spaţiul fiscal. Referitor la parteneriatul public privat – nu avem încă o legislaţie, deşi acest lucru ar fi ajutat la creşterea economică.

Modificarea legii insolvenţei este un alt punct neclar. Nimeni nu încearcă să o modifice în regim de urgenţă.  

Deficitul de 3% nu este un motiv de bucurie. Nu are niciun impact asupra populaţie. Pentru mine, este o neasumarea a necesităţii de a creşte. Un dolar în infrastructura românească nu este acelaşi cu un dolar în alte state europene. Avem proiecte cu potenţial de dezvoltare.

România ar putea să îşi susţină o datorie mai mare, dacă va creşte. Dacă nu creşti, la un moment dat vor creştere dobânzile, pentru că nu te vor mai crede creditorii. 

Din perspectiva modului în care poate să crească România, în zona construcţiilor este un potenţial enorm. Dar eu văd numai retorică la nivelul politicienilor.

Criza economică

Piaţa imobiliară din SUA îşi revine de câţiva ani deja. Noi am negat criza, de abia în 2010 aveam dubii dacă va fi recesiune sau nu şi s-a amânat luarea decizilor. Ori a fost vorba de incompetenţă, ori a fost o chestiune premeditare.

În 2008, România a îngheţat şi ei au îngheţat-o şi mai rău. Ei susţineau că România creşte prea tare şi au oprit creditarea pentru persoane fizice în noiembrie. Şi totul s-a oprit. Pract atunci se rupe ritmul de creştere economică. Eu cred că a fost incompetenţă masivă şi nu a fost vorba de politica guvernamentală, ci de politică monetară şi de creditare. În opoziţie, Polonia a găsit soluţii de creditare, a introdus lichiditatea în piaţă. Şi iată a fost bine. 

Adevărul LIVE cu Lucian Isar: "privatizarea CFR Marfă este o făcătură sinistră"

Momentul Cipru

În Cipru, până şi fondul de garantare a căzut în plasa vorbelor mici, cum s-a putut da vina pe micii deponenţi? Jocul s-a bazat pe necunoaşterea lucrurilor de către public, au ascuns detalii şi au ieşit în presă. Te culcai deponent şi te trezeai aşa-zis investitor. Încă nu ştim exact ce au transferat şi ce au pierdut. Dar cum putem să îi credem pe cei care dau vina pe clienţi că nu au citit un contract de 5 pagini ca să vadă riscurile? E doar un joc şi beneficiază de o presă bună, din păcate. Dar lucrurile se vor închide şi lumea va fi mai atentă la politicile monetare.Mare parte din pierderea economică a fost datorată acestor greşeli.

Responsabilitatea BNR

BNR a inventat un scenariu, un ataca asupra leului. BNR a acuzat 4 bănci şi 4 persoane, ca parte dintr-o strategie, că au realizat atacuri asupra leului. Oricum normele de poziţie valutară erau cu totul altceva. S-au ascuns emailuri.

Parlamentul ar trebui să supravegheze politica monetară făcută de BNR. Dar nu o mai face de mulţi ani. Şi de fiecare dată se dă vina pe cealaltă guvernare, celălalt ministru de finanţe. E o strategie şi asta le permite ca de fiecare dată să afirme că BNR este singura instituţie care ţine lucrurile sub control. Va fi pusă o presiune pe BNR să facă ceea ce fac şi polonezii.

Foarte multe persoane fizice au crezut că suntem o insulă de stabilitate. Sper că politicienii au înţeles că economia nu se va mişca fără o politică monetară eficientă.

Acordul cu FMI la final

Pe 26 iunie va fi o evaluare a FMI şi în baza acestui fapt se va putea încheia un nou acord. Dar eu cred că autorităţile române încearcă să îl inchidă, lăsând dialogul deschis. Acordul cu FMI cred că se va incheia în bune condiţii, deşi majoritatea punctelor nu au fost închise. Discuţiile vor fi ţinute în spatele uşilor, dar se vor chinui să facă un discurs bun pentru toată lumea.

Managementul privat

Pe ordonanţa 109 a existat foarte mult optimist. Practic, pledoaria a fost că statul are nevoie de bani şi aşa se vor implica investitori privaţi. Dar ne-am lovit de zona politică, de părerea subiectivă a managementului politic. Care a învins, din păcate. Există o investigaţie a Comisiei Europene în acest sens. S-ar putea să avem un caz mai amplu decât Nelu Iordache.

Revenind la managementul privat, au fost două companii, masiv monitorizate de BERD, FMI – Tarom şi CFR.

În cazul CFR Marfă este o făcătură sinistră. Strategia este similară cu Oltchimul, fără aşa mult lirism.

Există foarte multă candoare în ceea ce înseamnă managementul privat. Dar îţi dai seama că este atâta corupţie, încât crezi că poţi să schimbi lucrurile. Dar fraudarea este foarte mare.

Referitor la reducerea cheltuielilor cu salariile managerilor, datele comunicate ieri în presă sunt greşite, incorecte, au încercat să facă o poveste. Au adăugat sporuri, prime de cazare, s-au jucat cu opinia publică ca să genereze susţinerea pentru reduceri. Dar nu poţi să pleci de la premisa că dacă îi vei da unui Manager un mizilic, îl vei putea păstra. Este o presiune foarte mare, politică. Deci managerul trebuie stimulat. În CFR, nu există niciun raport de audit acceptat de ambele părţi. Vă imaginaţi ce dezordine este într-o asemenea companie?

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite