Trei imobile ale statului vor fi cadastrate cu banii obţinuţi pentru serviciile prestate populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O firmă din Târgovişte se ocupă de cadastrarea oraşului

Autoritatea de Casastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunţat miercuri că va cadastra gratuit trei imobile aparţinând unor instituţii publice, alocând 81 mililoane de lei din fondurile proprii, respectiv contravaloarea serviciilor prestate către populaţie. Anunţul vine la un an de când statul a decis să taie alocări de 2 miliade de lei destinate autorităţii, invocând „tehnologia depăşită din cauza lipsei investiţiilor”.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunţat miercuri că va plăti peste 81 milioane de lei (17,4 milioane euro), din veniturile proprii, pentru lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor deţinute de trei instituţii ale statului. Cele trei instituţii sunt Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu Siseşti” (ASAS).

Sumele vor fi decontate de ANCPI după recepţia lucrărilor iar contractele de finanţare sunt multianuale.

Fondurile ANCPI sunt formate din contravaloarea serviciilor prestate populaţiei.

Statul a retras anul trecut alocările pentru ANCPI

În urmă cu un an, Ministerul Dezvoltării propunea ca timp de patru ani, începând din 2018, statul să nu mai subvenţioneze lucrările gratuite de cadastrare.

Motivele invocate de Ministerul Dezvoltării în sprijinul adoptării de urgenţă a proiectului care lasă ANCPI fără subvenţii de 2 miliarde lei în următorii 4 ani sunt uimitoare: scăderea credibilităţii statului în faţa instituţiilor europene, tehnologia depăşită a ANCPI „din cauza lipsei investiţiilor”.

„Încă de la nivelul anului 2014, s-a constatat că Agenţia Naţională nu poate dezvolta şi urmări strategii pe termen lung datorită finanţării bugetare impredictibile şi subdimensionate”, susţin iniţiatorii în nota de fundamentare a proiectului, sugerând că ANCPI trebuie să-şi utilizeze veniturile proprii atât pentru implementarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară, cât şi pentru formarea personalului, modernizarea sistemului, sau pentru alte activităţi importante, necesare pentru buna derulare a programului.

Ca atare, statul retrage subvenţiile pe următorii 4 ani (431 milioane de lei în 2018, 475 milioane de lei în 2019, 521 milioane de lei în 2020 şi 575 milioane de lei în 2021), sperând că astfel va forţa ANCPI să obţină fonduri europene.

Dacă subvenţiona cadastrarea, statul punea în pericol proiectele de infrastructură

Motivele invocate de Ministerul Dezvoltării în sprijinul adoptării de urgenţă a proiectului care lasă ANCPI fără subvenţii de 2 miliarde lei în următorii 4 ani sunt uimitoare.

În opinia iniţiatorilor, dacă statul nu mai subvenţionează Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015 – 2023, prin care urmau să fie cadastrate gratuit absolut toate imobilele din ţară, inclusiv terenurile agricole, va preveni unele „consecinţe deosebit de grave cum ar fi: afectarea dimensiunii şi gradului de absorbţie a fondurilor nerambursabile alocate de Uniunea Europeană; reducerea credibilităţii statului român în relaţia cu instituţiile financiare internaţionale; pierderea încrederii cetăţeanului în Agenţia Naţională, ca instituţie a statului care are rolul de contribui la garantarea proprietăţii în România şi care gestionează registre electronice publice, unice la nivel naţional,  necesar a fi întreţinute şi actualizate în permanenţă; nerealizarea proiectelor naţionale, îndeosebi a celor de infrastructură şi schemele de plăţi în agricultură”.

I-a retras subvenţiile pentru că are „tehnologie depăşită din cauza lipsei investiţiilor”

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă, ANCPI „are nevoie de independenţă operaţională şi financiară pentru a-şi susţine proiectele pe care le are în derulare şi activitatea, spre deosebire de agenţiile similare din statele europene, care au avut posibilitatea să investească o parte din excedent, pentru îmbunătăţirea sistemului de publicitate imobiliară şi creşterii calităţii serviciilor”.

Un alt motiv pentru care i-a retras subvenţiile este că Agenţia „nu dispune de personal suficient, iar tehnologia şi sistemele proprii sunt depăşite datorită lipsei investiţiilor, fiind necesară restabilirea capacităţii instituţionale şi a independenţei depline financiare, pentru ca Agenţia Naţională să îşi gestioneze optim şi eficient resursele în materie de cheltuieli şi investiţii, inclusiv a cheltuielilor de personal, se impune restabilirea independenţei financiare şi operaţionale a Agenţiei Naţionale”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite