Topul companiilor din industria tutunului, dominat de multinaţionale. Chinezii şi românii completează clasamentul
0Multinaţionalele domină industria tutunului din România, cifra de afaceri a primilor trei jucători contorizând aproape 95% din vânzări, potrivit unei analize realizate de către RisCo.ro. Clasamentul primilor cinci jucători este completat de companii din China şi România.
„Piaţa ţigaretelor şi a produselor din tutun prezintă caracteristicile clasice ale unui oligopol, dominat de câteva companii multinaţionale. Cifra de afaceri combinată a primilor trei jucători reprezintă aproape 95% din vânzările industriei şi sunt în creştere faţă de anul anterior cu aproximativ 7,5%“, potrivit Risco.ro.
Ocupantele primelor cinci locuri ale acestui top din anul 2013 şi-au păstrat poziţiile şi în topul aferent anului 2014, potrivit rezultatelor financiare raportate de companii pe site-ul ministerului Finanţelor Publice.
Profitabilitatea sectorului este influenţată puternic de nivelul accizei, cursul de schimb şi reglementările la nivel european şi national aplicabile acestui sector.
Japonezii, lideri detaşaţi
Conglomeratul nipon JT International conduce detaşat în topul companiilor care activează în industria tutunului din ţara noastră, în vreme ce British American Tobacco şi PhilipMorris luptă pentru poziţia a doua, potrivit unei analize RisCo.ro.
Liderul pieţei este JT International din Bucureşti, care prezintă creşteri atât din punct de vedere al cifrei de afaceri, cât şi al profitului net. Compania a raportat vânzări de 545,2 milioane de lei, în creştere cu 44,8 milioane faţă de 2013, în vreme ce profitul net s-a situat la 24,18 milioane de lei, faţă de o pierdere de 1,33 milioane de lei în anul 2013. Concomitent, anul trecut JTI şi-a redus numărul de angajaţi de la 318 la 260.
Luptă acerbă pentru locul al doilea
Grupul British-American Tobacco îşi mentine pozitia a doua in top. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 179,1 milioane de lei, cu 2,3 milioane de lei mai mică faţă de valoarea înregistrată în 2013. Societatea a anunţat un profit net de 3,5 milioane de lei îe 2014, faţă de 9,8 milioane de lei în anul anterior.
Ca şi în 2013, locul al treilea în top revine concernului Philip Morris. Acesta prezintă creşteri atât din punct de vedere al cifrei de afaceri, cât şi al profitului şi al numărului de angajaţi. Astfel, cifra de afaceri raportată la sfârşitul anului 2014 este de 165,9 milioane lei, în creştere cu 18,5 milioane faţă de 2013. Şi profitul net a crescut la 20,7 milioane de lei, cu 2,8 milioane lei mai mult decât în anul 2013. Numarul total al angajaţilor companiei a fost de 559.
Chinezii şi românii, în urma concurenţei
„Eşalonul al doilea“ de societăţi din domeniu este condus de China Tobacco International Europe Company, care face parte din grupul China Tobacco, deţinut de stat. Compania a fost înfiinţată în 2007 şi a investit peste 40 de milioane de dolari într-o fabrică localizată în judeţul Buzău. Aceasta este singura unitate de producţie a grupului chinez din Europa. Brandurile sale de ţigări, Dubao, Golden Monkey şi D&B, sunt exportate În Irak, Ucraina, Moldova, Libia sau Tunisia.
Chiar dacă a reuşit să îşi majoreze cifra de afaceri de la 40,6 milioane de lei la 46,7 milioane lei, compania nu a putut trece pe profit: a înregistrat o pierdere de 0,7 milioane lei faţă de 2,6 milioane în 2013. Societatea are 141 de angajaţi.
Rom-Ital este ultima companie din top 5, cu o cifră de afaceri de 10,5 milioane lei, cu 28% mai mult faţă de anul anterior şi un profit net de 0,25 milioane, în condiţiile în care angajează 61 de persoane. Rom-Ital face parte din grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.
Consumul va creşte în acest an
În anul 2015, consumul de ţigarete este estimat să crească cu 5-10% faţă de 2014 în ţara noastră, potrivit RisCo.ro, însă nivelul de profitabilitate va depinde în continuare de constrângerile legislative din domeniu. RisCo.ro anticipează că nu exista modificări în topul companiilor importante.
UPDATE Clasamentul nu include distribuţia de ţigări
RisCo.ro precizează că a topul a fost realizat pentru companiile care activează în industria tutunului conform cod CAEN 120: Fabricarea produselor din tutun. "Prin urmare, în acest top sunt prezentate doar cifrele de afaceri corespunzatoare companiilor care sunt înregistrate având activitate de producţie, nu şi cele de distribuţie (cod CAEN 4635: comerţ cu ridicata al produselor din tutun) sau având alte activităţi conexe, iar ordinea în top ţine cont numai de cifra de afaceri aferentă activităţii de producţie", potrivit RisCo.ro.
Companiile multinaţionale care activează în industria tutunului în România deţin mai multe entităţi prin intermediul cărora îşi desfăşoară activităţile specifice din ţară noastră (producţia de tigarete şi produse din tutun, distribuţie, investiţii, etc), notează RisCo.
Spre exemplu, JTI activează pe piaţă din România prin intermediul JT Internaţional Manufacturing SA (producţie - firma de care s-a ţinut cont în topul realizat de RisCo), dar şi prin JT Internaţional România SRL, firma având că activitate comerţul cu ridicată al produselor din tutun.
Similar, în cazul BAT, această activează în România prin intermediul BAT Trading (comerţ cu ridicata al produselor din tutun), BAT România Investiţii (firma de producţie, de care s-a ţinut cont în topul relizat de RisCo), şi BAT Shared Services (Europe) SRL, firma de servicii financiare a grupului în Europa.
Philip Morris activează în România prin entităţile PMI Trading SRL (comerţ cu ridicata al produselor de tutun), PMI România SRL (producţie - firma de care s-a ţinut cont în topul realizat de RisCo).
Din acest motiv, cifrele de afaceri consolidate pentru fiecare entitate din top, aşa cum sunt ele raportate către acţionari şi managementul internaţional, conţin alte valori, mult mai ridicate decât cele prezentate în top, reprezentând toate aceste activităţi cumulate, ale firmelor respective în România.
"Precizăm că la nivel consolidat şi conform studiilor privind cota de piaţă din ţară noastră în industria ţigaretelor, ordinea primilor trei jucători din top este British-American Tobacco România (BAT), JT Internaţional România (JTI), şi Philip Morris România (PMI)", notează RisCo.