Tarifele lui Trump pot lovi puternic România: exportăm în SUA de trei ori mai mult decât importăm

0
Publicat:

Tarifele lui Trump de 25% pe importurile din Uniunea Europeană ar putea avea un efect major asupra României, dar și a companiilor americane care produc în Europa.

Containere în port
Tarifele lui Trump de 25% pe importurile din UE ar putea lovi în România

Pentru România, aceste tarife reprezintă o provocare majoră, având în vedere că relațiile comerciale cu SUA au crescut constant în ultimii ani. Statele Unite sunt al doilea cel mai mare partener comercial non-UE al României, după Regatul Unit.

„Exporturile românești către SUA au crescut cu o rată anualizată de 2,94%, de la 2,64 miliarde de dolari în 2018 la 3,84 miliarde de dolari în 20231. În 2024, România a exportat bunuri în valoare de 3,91 miliarde de dolari și a importat 1,26 miliarde de dolari, conform Biroului de Recensământ al Statelor Unite. Acest lucru a generat un excedent comercial de 2,65 miliarde de dolari pentru România. Principalele produse exportate sunt mașini și echipamente electrice, piese și componente aferente, motoare electrice și generatoare, anvelope pneumatice, precum și produse semifabricate și finite din fier, fontă și oțel”, arată experții iBanFirst.

Potrivit acestora, noul regim tarifar ar putea îngreuna accesul exportatorilor români pe piața americană. Creșterea taxelor amenință competitivitatea produselor românești, punând presiune asupra unui sector industrial deja afectat de condițiile economice dificile. Dacă măsurile vor fi implementate, multe companii ar putea resimți un impact semnificativ asupra profitabilității și volumului exporturilor.

Pe de altă parte, aceste tarife afectează și companiile farmaceutice americane care produc în Europa, în special în Irlanda, unde își desfășoară activitatea pentru a evita taxele corporative din SUA, spun experții.

Această strategie de optimizare fiscală a fost principalul factor care a favorizat excedentul comercial european. Statele Unite reprezintă cea mai mare piață de export pentru producătorii irlandezi, care livrează aproximativ 30% din produsele lor în SUA, conform Ministerului Economiei din Franța.

În acest context, companiile americane ar putea decide să relocheze producția în țări mai favorabile, precum Singapore, care nu este afectată de actuala politică tarifară a SUA. O astfel de schimbare ar putea reconfigura lanțurile globale de aprovizionare, având impact asupra economiilor europene și asupra industriei americane.

România a exportat masiv oțel și aluminiu în SUA

România a exportat masiv oțel și aluminiu în SUA în 2023 și 2024, potrivit datelor obținute de „Adevărul” de la structurile specializate în export-import, ceea ce înseamnă că tarifele impuse de Trump pe aceste metale ne pot afecta serios.

Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE) - instituție subordonată Guvernului și coordonată de primul-ministru - a informat, la solicitarea „Adevărul” că doar exportul acestor două metale au însumat în 2023 nu mai puțin de 21,39% din totalul exporturilor românești pe piața americană în 2023 și 19,62% din total în 11 luni din 2024, pentru care există date centralizate.

Conform datelor furnizate de INS și prelucrate de Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, exporturile românești de oțel și aluminiu în Statele Unite ale Americii, în anul 2023, au atins valoarea de 497,5 milioane USD, reprezentând 21,39% din totalul exporturilor românești pe piața americană, din care 488,8 milioane USD au reprezentat exporturile de oțel, și respective, 8,7 milioane USD cele de aluminiu.

Pentru primele 11 luni ale anului 2024, exporturile de oțel și aluminiu ale României în SUA au însumat 451,1 milioane USD, reprezentând 19,62 % din totalul exporturilor românești în SUA, din care 438,6 milioane USD exporturile de oțel și 12,5 milioane USD cele de aluminiu”, a informat ARICE, răspunzând solicitării „Adevărul”.

Potrivit datelor consultate de „Adevărul”, în primele șapte luni ale anului 2024, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a totalizat 2.146 milioane USD (-5,76%), din care exporturile românești au fost de 1.407 milioane USD (+1,90%), iar importurile din SUA s-au cifrat la 739 milioane USD (scădere cu 17,46%), comparativ cu primele șapte luni ale anului 2023, rezultând un excedent comercial de 668 milioane USD.

SUA, pe locul doi ca destinație non-UE pentru exporturile României

Raportul ARICE pe anul 2023 arată că valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale a fost de 3.816 miliarde USD (creștere nesemnificativă, de 0,2%, comparativ cu sfârșitul anului 2022), din care 2.325 miliarde USD exporturi românești, în scădere cu 2,9% față de anul 2023, respectiv 1.491 miliarde USD importuri din SUA, în creștere cu 5,5%.

În această perioadă s-a înregistrat un excedent de 834 milioane USD. SUA a reprezentat al 4-lea partener dintre statele non-UE ale țării noastre (al 16-lea la nivel general), cu o pondere de 1,6% din total comerț bilateral; a fost pe locul 2 ca destinație pentru exporturile românești noastre (al 13-lea la nivel general),, cu o pondere de 2,3% (de asemenea dintre statele non-UE) și pe locul 5 între aceleași state din punct de vedere al nivelului importurilor, cu o pondere de 1,1% noastre (al 18-lea la nivel general)”, se arată în document.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite