XTB: Revenirea la normal mai are de aşteptat. Investitorii trebuie să aibă răbdare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
scadere prabusire actiuni bursa economie

Investitori cu experienţă, analişti şi consultanţi financiari au participat la cea mai recentă ediţie a XTB Trading Masterclass, care s-a desfăşurat în perioada 14-15 aprilie, eveniment online în cadrul căruia au vorbit despre oportunităţi şi provocări pe burse în 2021.

Tehnologia mai poate susţine avansul burselor? Când îşi va reveni economia României şi, în general, economia mondială după pandemie? Claudiu Cazacu, consulting strategist, XTB România, explică: „Anul trecut a fost unul surprinzător de bun şi pieţele au trecut rapid peste corecţiile de anul acesta. Investitorii trebuie să hotărască în ce măsură tehnologia mai poate susţine avansul burselor şi dacă afluenţa de instrumente speculative (nu doar din categoria acţiunilor, ci şi a monedelor virtuale) pe un fond de FOMO (fear of missing out) nu aduce cumva riscuri ignorate în prezent, mai ales de noii participanţi la piaţă”.

La rândul său, Valentin Dragu, consilier privat, susţinând aceeaşi viziune de tatonare şi prudenţă ca sfat pentru investitori, atrage atenţia că: „neîncrederea investitorilor şi instabilitatea din piaţă va duce la o volatilitate pe burse. Investitorii ar trebui, în 2021, să aibă în primul rând răbdare cu portofoliul creat, să nu ia decizii pripite pe baza factorilor atât politici cât şi economici din prezent. Ar trebui să aibă viziune pe termen lung şi să investească în companii inovatoare care au potenţial foarte mare în viitor prin valoarea adăugată pe care o aduc societăţii. Chiar dacă multe industrii vor reveni în 2021 faţă de 2020, trebuie sa realizam faptul că aceste companii din industrii grav impactate în 2020 s-au îndatorat foarte mult la nişte dobânzi extrem de mari. Cuvintele de ordine în piaţă de capital în 2021 sunt Echilibru şi Răbdare.” 

De aceeaşi părere este şi Laurenţiu Mihai, care îndeamnă: „2021 este anul în care bursa se află la cote maxime, dar în acelaşi timp, sunt companii care suferă de scăderi. Este un an în care, dacă analizezi bine situaţiile financiare şi interpretezi informaţiile şi ştirile corect, profitul poate fi unul foarte bun. Totodată, este un an riscant care poate să spună multe pentru viitor. Investeşte doar acolo unde eşti stăpân pe situaţie, analizează de două ori înainte şi fii mereu atent la ce va urma!”

Valentin Nedelcu, ŞtiinţaBanilor.ro, susţine că există mereu un preţ al revenirii: „Anul 2021 este un an mult mai complicat. Suntem la maxime istorice şi o mare parte dintre veştile pozitive pare că sunt deja incluse în preţ. Avem optimism, avem reveniri economice şi avem speranţă că viaţa va reveni la normal. În acelaşi timp economia va trebui să livreze pe măsura aşteptărilor pozitive incluse în preţ. Cred că anul 2021 ar trebui să fie un an al echilibrului. Un an în care să continuăm să "călărim" valul însă să punem de-o parte şi rezerve pentru eventuale corecţii.” 

În ceea ce priveşte investiţiile în SUA, Valentin Dragu explică faptul că: „preţurile actuale includ o creştere a inflaţiei şi o potenţială intervenţie a FED în vederea creşterii dobânzii de politică monetară, dar după cum bine ştim, Jerome Powell a menţionat cu tărie faptul ca nu este interesat de nivelul inflaţiei pe termen scurt, ci de cifrele privind nivelul şomajului.” Valentin Dragu consideră că „nu vom vedea curând un procent de 3,5%-4% al şomajului în SUA, aşadar este de aşteptat ca nivelul dobânzii să nu fie crescut indiferent de inflaţia pe termen scurt.

Bogdan Maioreanu, IndependentaFinanciara.ro, atrage atenţia că: „2021 este un an în care vedem în continuare decuplări ale pieţelor de evoluţia economiei. Este excedent de cash în piaţă care trebuie să-şi găsească o utilizare”.

Mircea Iliescu, BVBescu.ro, subliniază, la rândul său, că:„ Restricţiile generate de pandemie au obligat practic brokerii să se îndrepte către digitalizare astfel că, în acest moment, este simplu şi rapid să deschizi un cont de tranzacţionare şi să îl alimentezi. Digitalizarea va schimba felul în care vor fi percepute investiţiile pe pieţele de capital. Acum devine simplu să investeşti în orice companie listate la Bursă, indiferent de piaţa pe care este listată, direct de pe telefonul mobil, doar cu ajutorul unei conexiuni rezonabile de internet, în orice colţ al planetei te-ai afla. Rezultatul imediat va fi că, orice companie, listată pe o piaţă mai mică, ar putea intra foarte rapid în focusul foarte multor investitori, putând genera mişcări de genul WallStreetBets".

Deşi avântul tehnologic al momentului este evident, Ovidiu Tarcu subliniază: „Cu toate astea, ce nu s-a schimbat sunt elementele care te fac un investitor de succes şi care sunt respectate de mii de ani: să fii educat în ceea ce priveşte investiţiile, să ai un plan şi să fii disciplinat ca să-l respecţi când lucrurile par să o ia razna.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite