UE suspendă, temporar, Pactul de Stabilitate. Implicaţiile acestei decizii istorice VIDEO

UE suspendă, temporar, Pactul de Stabilitate. Implicaţiile acestei decizii istorice VIDEO

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat vineri seară că UE suspendă, temporar, prevederile Pactului de Stabilitate şi regulile bugetare care le impuneau statelor membre să nu depăşească un deficit bugetar de 3% din PIB.

„Ieri am pus în practică cea mai flexibilă schemă de ajutor de stat pentru a ajuta oamenii şi companiile. Guvernele pot da acum bani pentru multe companii care sunt lovite de acest şoc, hoteluri, restaurante, companii de transport sau firme mici care riscă să se închidă fără sprijin. Astăzi, iar asta nu s-a mai făcut niciodată, activăm clauza de relaxare a regulilor bugetare. Asta înseamnă că guvernele naţionale pot pompa în economie atât de mulţi bani cât este nevoie. Relaxăm regulile bugetare pentru a le permite să facă acest lucru”, a afirmat Ursula von der Leyen, într-un mesaj video postat pe Twitter.
 
Consecinţa deciziei UE este că guvernele statelor membre – şi guvernul României – pot cheltui cât e nevoie pentru a rezolva criza coronavirusului fără a se mai teme de declanşarea unei proceduri de deficit excesiv din partea Comisiei Europene, procedură care la rândul său e însoţită de creşteri ale costurilor de împrumut.
 
Măsuri pentru atenuarea impactului pandemiei asupra economiei 
 
Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Comisia Europeană, propunerea reprezintă un pas important în ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentului Comisiei de a face uz de toate instrumentele de politică economică aflate la dispoziţia sa pentru a sprijini statele membre în eforturile de a-şi proteja cetăţenii şi de a atenua consecinţele socioeconomice negative extrem de accentuate ale pandemiei.
 
Potrivit oficialilor europeni, „pandemia de coronavirus este un şoc major pentru economia europeană şi cea mondială”.
 
„Statele membre au adoptat deja sau sunt pe cale să adopte măsuri bugetare pentru a spori capacitatea sistemelor lor de sănătate şi pentru a oferi ajutor cetăţenilor şi sectoarelor deosebit de afectate. Aceste măsuri, împreună cu reducerea activităţii economice, vor contribui la înregistrarea unor deficite bugetare substanţial mai mari”, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.
 
Consiliul European trebuie să aprobe propunerea cît mai repede
 
Comisia şi Consiliul au clarificat deja faptul că pandemia de coronavirus se califică drept „un eveniment neobişnuit, aflat în afara controlului guvernului”.
 
Comisia consideră că este nevoie de o flexibilitate mult mai mare în cadrul PSC, pentru protejarea cetăţenilor şi a întreprinderilor europene de consecinţele acestei crize şi pentru sprijinirea economiei în urma pandemiei. Prin urmare, Comisia a decis să propună activarea clauzei derogatorii generale din Pactul de stabilitate şi de creştere.
 
Strategia Comisiei de combatere a impactului economic al pandemiei de coronavirus include utilizarea întregii flexibilităţi pe care o permit normele noastre bugetare şi în domeniul ajutoarelor de stat, mobilizând bugetul UE pentru a permite Grupului BEI să furnizeze lichidităţi pe termen scurt IMM-urilor şi direcţionând 37 de miliarde de euro pentru combaterea coronavirusului în cadrul Iniţiativei pentru investiţii în răspunsul la coronavirus.
 
Propunerea de astăzi urmează adoptării de către Comisie a unui Cadru temporar pentru ajutoarele de stat care să permită statelor membre să se asigure că rămân disponibile suficiente lichidităţi pentru întreprinderile de toate tipurile şi să menţină continuitatea activităţii economice pe durata pandemiei de coronavirus şi după încheierea acesteia.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: