Studiu: Hidrogenul este un combustibil mai scump şi mult mai periculos decât gazele naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Hidrogenul este un combustibil mult mai scump şi mai periculos decât gazul natural, se arată în studiul "Hidrogenul - un nou capitol al tranziţiei energetice", realizat de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) şi prezentat de Dumitru Chisăliţă, preşedintele asociaţiei.

"Dacă ne propunem să încălzim toată ţara cu hidrogen verde, asta ar însemna ca absolut toţi să plătească cel puţin cu 500% mai mult costurile cu respectiva energie, fără a lua în considerare modificările de reţea şi modificările la instalaţiile de utilizare. Totodată, ar trebui să consumăm toată apa care curge într-un an pe principalele râuri din România: Mureş, Olt, Tisa şi Siret. Adică toată apa din ele, nu mai bem, nu mai mâncăm, nu mai facem irigaţii, ci am transforma-o să obţinem atâta hidrogen ca să încălzim tot ceea ce înseamnă imobile din România", a afirmat Dumitru Chisăliţă, preşedintele asociaţiei.

În plus, hidrogenul este un combustibil mult mai periculos, viteza de ardere este de patru ori mai mare decât la gaze naturale, iar riscul unor accidente este crescut.

Chisăliţă nu consideră că vom putea atrage fonduri europene pentru a realiza conducte care să alimenteze casele oamenilor cu hidrogen, deşi autorităţile române speră să atragă 600 de milioane de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru astfel de reţele.

"Există un proverb românesc care spune că minciuna are picioare scurte, nu cred că este o modalitate bună să mergem cu astfel de idei. Hidrogenul poate să fie ceea ce este recomandat să fie astăzi: o substanţă care poate să descongestioneze reţelele de energie electrică, acolo unde există congestii şi ştim cu toţii că avem zone unde energia regenerabilă se găseşte în cantităţi mari", a continuat reprezentantul AEI.

Potrivit acestuia, Germania a făcut un studiu în urma căruia s-a ajuns la concluzia că, în loc să construiască reţele care să dubleze reţelele existente, dacă ar folosi instalaţiile de gaze ar face o economie de 12 miliarde de euro.

Hidrogenul poate rezolva dezechilibrele majore cauzate de consumul variabil şi sursele variate de energie regenerabilă şi de asemenea poate juca rolul combustibilului pentru transport greu, maritim sau fluvial şi chiar aerian. Toate acestea se pot face cu o condiţie minimală: profesionalism, studiu, cercetare, care înseamnă să înţelegem că hidrogenul este o substanţă periculoasă, este o substanţă scumpă, este dificilă, dar poate fi stăpânită şi poate aduce plus valoare dacă o folosim într-un mod inteligent", a continuat Chisăliţă.

Studiul a fost realizat cu sprijin financiar din partea Transgaz şi cu suportul ştiinţific al Asociaţiei pentru Energia Hidrogenului din România.

Prezentarea studiului poate fi citită AICI

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite