Stadiul despăgubirilor pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist: în 2017, ANRP a emis titluri de plată de 1,07 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a emis aproape 1,5 miliarde de puncte pentru proprietarii deposedaţi de bunuri imobile de către regimul comunist, dar şi titluri de plată în valoare de 1,07 miliarde de lei, numărul dosarelor soluţionate la cererea persoanelor sau moştenitorilor persoanelor care şi-au abandonat bunuri în Cadrilater, Basarabia şi Bucovina de Nord fiind de aproape 2.000.

Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.) a emis, anul trecut, 1.425.762.521 puncte (fiecare punct având o valoare de 1 leu) şi titluri de despăgubire în valoare de 41.833.268 lei, a informat ANRP la solicitarea “Adevărul”.

În anul 2017 au mai fost soluţionate şi 1.262 dosare constituite de către cultele religioase şi organizaţiile minorităţilor naţionale.

“Cu privire la dosarele de despăgubire constituite de către persoanele sau moştenitorii persoanelor care şi-au abandonat bunuri în foste teritorii româneşti precum Cadrilater, Basarabia şi Bucovina de Nord, vă aducem la cunoştinţă că au fost emise decizii de validare sau de invalidare pentru 801 dosare constituite în baza Legii nr. 9/1998 şi pentru 1.015 dosare constituite în baza Legii nr. 290/2003”, se arată în răspunsul remis “Adevărul”.

Banii sunt plătiţi în 6 luni de la emiterea titlului de plată

Pentru titularii de dosare constituite în baza Legii nr. 10/2001 şi legilor fond funciar au fost emise titluri de plată, potrivit procedurii stabilite prin Legea nr. 165/2013, în cuantum de 1.070.170.189 lei.

În acestă sumă sunt incluse prima sau, a doua, a treia sau a patra tranşă anuală pentru titlurile de despăgubire în lei emise până în 2011 inclusiv, sumele stabilite de instanţe în perioada 2013 – 2017, prima tranşă anuală a despăgubirilor pentru punctele emise începând cu anul 2013 şi până în prezent şi titluri de plată în cuantum de 204.056.379 lei, reprezentând prima, a doua sau a treia tranşă anuală a despăgubirilor.

Titlurile de plată emise în baza Legii nr. 165/2013 şi Legii nr. 164/2014 sunt plătite de către Ministerul Finanţelor Publice, prin unităţile CEC Bank, în maxim 180 de zile de la data emiterii lor de către A.N.R.P.

Punctele se vând pe internet la mai puţin de jumătate din valoare

Pe internet există deja site-uri care prezintă echipe cu peste 20 de ani de activitate pe piaţa de capital şi cu „o bogată experienţă în domeniul restituirii proprietăţilor”, care se oferă să încheie vânzarea punctelor la preţuri cuprinse între 25 şi 40 de bani pe punct, faţă de 1 leu - valoarea reală a acestora.

„Am tranzacţionat cu succes peste 100 milioane puncte la preţuri cuprinse între 0,25 - 0,40 lei/punct. Echipa noastră are peste 20 de ani de activitate pe piaţa de capital şi o bogată experienţă în domeniul restituirii proprietăţilor”, se arată pe site-ul puncteanrp.ro.

Procedura de vânzare

Promovându-şi propria transparenţă, site-ul informează că, în vederea tranzacţionării punctelor emise de ANRP trebuie identificat vânzătorul de puncte, urmând să se negocieze termenii tranzacţiei. 

„Negocierea termenilor tranzacţiei are loc atât telefonic, cât şi în cadrul unei întâlniri faţă în faţă. Presupune stabilirea prevederilor contractuale, precum şi cel mai important aspect: preţul tranzacţiei”, se arată pe site.

Potrivit acestuia, tranzacţiile au loc exclusiv la un notar autorizat şi implică verificarea corectitudinii tuturor documentelor. Transferul de bani se realizează prin ordin de plata sau numerar însă în limita legală de 50.000 lei. Procedura de transfer al banilor este identică cu tranzacţiile imobiliare.

„După ce toate părţile implicate au citit contractul şi sunt de acord cu termenii, se semnează documentele. Documentele semnate rămân la notar iar cele două părţi, respectiv vânzătorii şi cumpărătorii merg la bancă pentru a realiza transferul bancar. După ce au intrat banii în contul vânzătorului, acesta urmează a solicita băncii un extras de cont prin care să dovedească că a încasat sumei aferente tranzacţiei. Abia după ce notarul a primit dovada încasării sumei de bani, acesta eliberează atât vanzatorilor cât şi cumpărătorului contractele de cesiune semnate şi autentificate de către notar”, notează specialiştii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite