Scade acciza la tutun. Ce se va întâmpla cu preţurile la ţigări

Scade acciza la tutun. Ce se va întâmpla cu preţurile la ţigări

Ministerul Finanţelor a decis că acciza specifică la tutun va scădea de la 1 aprilie, de la 334,17 lei, cât este în prezent, la 329,222 lei/1.000 de ţigarete. Cu toate acestea, preţul ţigărilor nu se va modifica.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul Finanţelor Publice a publicat în Monitorul Oficial de marţi un ordin pentru aprobarea nivelului accizei specifice la ţigarete. Potrivit acestuia, nivelul accizei specifice la ţigarete în perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018 inclusiv este de 329,222 lei/1.000 de ţigarete.

Specialiştii spun însă că preţul ţigărilor va rămâne constant şi în acest an, deoarece aceasta este o modificare pentru numai o componentă a accizei.

„Nu scade acciza totală, ci doar se recalculează componenta specifică, în funcţie de preţul minim ponderat al anului 2016”, au explicat pentru Mediafax reprezentanţi ai industriei tutunului, care precizează, astfel, că preţul final al pachetelor de ţigări nu va suferi modificări în urma acestei măsuri.

Acciza totală la ţigarete este calculată în funcţie de acciza specifică şi cea „ad valorem”.

Componenta numită „ad valorem” are o pondere de 14% din acciza totală, care a crescut în ianuarie la 436 lei/1.000 de ţigarete, pentru a compensa reducerea de TVA. Componenta specifică a fost calculată însă la referinţa din 2015, întrucât cea din 2016 nu era disponibilă la momentul respectiv.

„Acciza totală nu se va indexa în aprilie, pentru că rata inflaţiei a fost negativă în perioada avută în vedere. Componenta specifică se va calcula, însă, în funcţie de preţul minim ponderat al anului 2016”, au mai arătat sursele citate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările