Previziuni sumbre ale bancherilor: Recesiune severă în România, adâncirea găurii din buget şi creşterea şomajului

Previziuni sumbre ale bancherilor: Recesiune severă în România, adâncirea găurii din buget şi creşterea şomajului

Analiştii financiar-bancari sunt pesimişti în ce priveşte situaţia României în următoarele două trimestre, estimând o recesiune severă, creşterea deficitului bugetar şi a şomajului, scrie profit.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

BCR a revizuit prognoza pentru 2020 de la o creştere de 1,8% la o scădere de 4,7% a economiei, în contextul epidemiei de coronavirus, se arată într-o analiză preluată de profit.ro. Situaţia fiscală se va înrăutăţi şi mai mult decât era aşteptat, iar deficitul public va exploda la 7,3% din produsul intern brut, cu o creştere a datoriei publice la peste 40% din PIB, ceea ce va aduce şi presiuni mai mari pentru scăderea ratingului suveran. 
 
“Previziunile economice sunt supuse unui mare grad de incertitudine în aceste zile ce ţin de durata şi severitatea epidemiei Covid-19 şi de comportamentul consumatorilor post-criză. Carantina impusă în lupta cu coronavirusul a dus, cel mai probabil, la mari pierderi în majoritatea sectoarelor economice”, arată analiştii BCR. 
 
Produsul intern brut ar urma să scadă cu 15,2% în trimestrul 2 şi să revină pe o creştere rapidă de 12,8% în trimestrul 3, ca urmare a reluării treptate a activităţii. Creşterea în 2021 ar urma să fie de 3,9%. 
 
Deficitul bugetar ar ajunge astfel la 7,3% din PIB, arată BCR. Datoria publică ar creşte cu 6,1 pp la 41,5% din PIB. 
 
Rata şomajului ar urma să crească de la 3,9% la finele anului trecut la 10,9% la finele lui 2020. În 2021 şomajul ar urma să scadă la 6,3%. 
 
“Recuperarea totală se va întinde pe mai multe trimestre, în condiţiile în care unele companii nu vor supravieţui şocului şi altele vor avea nevoie de timp pentru a ajunge la capacitate şi pentru a relua procesul de angajare. Astfel, ne aşteptăm ca şomajul să devină persistent (sticky) şi ca recuperare locurilor de muncă să dureze mai mult de un an”, arată economiştii BCR. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: