Ordonanţa privind măsurile anti-speculă, aşteptată săptămâna viitoare pe masa Guvernului. Chiriţoiu: „Avem un text final în avizare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. FOTO: Arhivă
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. FOTO: Arhivă

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, ca săptămâna viitoare să existe pe ordinea de zi a Guvernului Ordonanţa privind măsurile anti-speculă. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a afirmat că există deja un text final care este pe circuitul de avizare.

Bogdan Chiriţoiu a afirmat, despre pachetul de măsuri anti-speculă, că proiectul de ordonanţă prezentat în primă lectură a fost a realizat de Consiliul Concurenţei şi Ministerul Economiei, apoi avizat de ministerul de Finanţe şi ministerele Agriculturii şi Justiţiei. 

El a precizat că faţă de varianta prezentată au fost incluse observaţiile ministerelor avizatoare. „În momentul de faţă, faţă de varianta prezentată în Guvern, au fost încorporate punctele de vedere transmise de ministerele avizatoare şi avem un text final care este pe circuitul de avizare. Urmează, după ministere - unde, repet, deja s-au încorporat punctele dânşilor de vedere -, să meargă la Comitetul Economic şi Social şi apoi poate să fie adoptat formal, complet, de către Guvern. În paralel, s-a desfăşurat şi se desfăşoară încă procesul de consultare cu mediul de afaceri. Am avut mai multe întâlniri şi, în continuare, analizăm ceea ce ne-au transmis dânşii”, a transmis Bogdan Chiriţoiu. 

Ulterior, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut preşedintelui Consiliului Concurenţei ca săptămâna viitoare să existe pe ordinea de zi această Ordonanţă de Urgenţă. 

Bogdan Chiriţoiu explica, în luna mai, că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative are scopul de a crea „statului un instrument pentru a interveni în situaţii excepţionale, de criză, când sunt disfuncţionalităţi în funcţionarea pieţei”. Preşedintele Consiliului Concurenţei a mai explicat că în cadrul proiectului legislativ nu sunt de interes amenzile aplicate companiilor care fac acţiuni speculative, ci faptul că ANPC poate opri funcţionarea unei companii, poate dispune confiscări, iar Consiliul Concurenţei poate să oblige companiile să îşi reducă preţurile sau stocurile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite