Nicu Marcu, ASF: Piaţa RCA şi CASCO a ajuns la peste 6,4 miliarde de lei anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Asigurările de viaţă au scăzut cu 2%, anul trecut, în comparaţie cu 2019 în timp ce asigurările de sănătate au atins o cifră destul de mare, de 451 milioane de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 18% faţă de anul precedent, a explicat Nicu Marcu, preşedintele ASF - Autoritatea de supraveghere financiară.

Potrivit acestuia, piaţa RCA a atins o valoare de 3,97 miliarde de lei în 2020, cu 5% maimult faţă de anul anterior, în timp ce segmentul CASCO a însumat 2,41 miliarde de lei, în creştere cu 4%, în comparaţie cu anul 2019.

”Vedem că anul 2020 chiar dacă a fost lovit de pandemie, piaţa asigurărilor a avut o creştere destul de bună.", a subliniat preşedintele ASF.

Conform acestuia, piaţa asigurărilor a ajuns la o pondere de 2,3% din PIB în 2020.

Prezent la Conferinţa ISF "Quo Vadis" Digitalizarea asigurărilor - prioritate zero, Nicu MARCU a declarat că pe segmentul asigurărilor generale primele brute subscrise au ajuns, în 2020, la 9,28 miliarde de lei, în creştere cu 6%, faţă de 2019.

Preşedintele ASF a spus că aşteaptă că Guvernul să adopte în perioada următoare Ordonanţa de urgenţă privind decontarea directă obligatorie şi că speră că prin acest act să fie reglate toate disensiunile din piaţă.

”Îmi doresc căprin intermediul decontării directe obligatorii, prin accentuarea procesului de digitalizare, dar şi prinalte reglementări pe care le avem în plansă echilibrăm piaţa asigurărilor şi să diminuăm dependenţa de segmentul asigurărilor auto obligatorii.Trebuies ă încheiem eternele dispute care se poartă în jurul subiectului RCA”, a mai declarat Nicu Marcu.

România are nevoie de o digitalizare excesivă a instituţiilor şi a companiilor

Conform celor declarate de preşedintele ASF în cadrul conferinţei, ţara noastră are nevoie de o digitalizare excesivă a instituţiilor şi a companiilor, astfel încât informaţia de care avem nevoie să fie într-un timp extrem de scurt, acolo unde trebuie să fie procesată şi unde trebuie să fie luate decizii.

"Nevoia de a face digitalizare în România este extrem de mare, având în vedere şi această pandemie cu care ne confruntăm de un an de zile şi care nu a făcut decât să accelereze acest proces al digitalizării la care, oricum, România trebuia să adere mai devreme sau mai târziu. În acest sens, Autoritatea de Supraveghere Financiară poate să fie parte integrantă a programelor de finanţare europeană, respectiv să fie eligibilă pentru aceste proiecte europene, astfel încât să determine digitalizarea şi piaţa să se echilibreze, să putem să beneficiem, noi şi cetăţeanul, de cele mai bune informaţii", a afirmat Marcu.

ASF are în plan derularea unor programe cu fonduri proprii

Preşedintele ASF a adăugat că, în cursul anului 2021, ASF are în plan derularea unor programe cu fonduri proprii, care însă "nu rezolvă totul, pentru că este mai mare nevoie de finanţare".

"În acest moment, şi noi şi companiile din piaţă avem nişte programe de digitalizare nu atât de ample cât ar trebui să le avem, în funcţie de posibilităţile financiare pe care le deţinem, dar obiectivul este că această digitalizare să rezolve toate probleme din piaţă având în vedere că prin informatizare Autoritatea va avea în permanenţă toate informaţiile de care are nevoie şi să ia deciziile într-un timp extrem de scurt. În ceea ce priveşte programele Autorităţii cu fonduri proprii, în anul 2021, sunt unele destul de ambiţioase, dar asta nu rezolvă totul, pentru că este mai mare nevoie de finanţare că să ne ducem la bun sfârşit proiectele pe care le avem. Trebuie să recunoaştem că, în acest moment, noi că Autoritate, suntem încă tributarii scrisului, a programelor informatice destul de simpliste care nu duc la o rezolvare foarte clară a problemelor care sunt în piaţă", a susţinut şeful ASF.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite