Isărescu: Cei din Bundesbank sunt nemţi, dar au şi ei „Şerbanii“ lor, au adus aurul acasă. Probabil vom face şi noi aşa, ne costă 15-20 milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat joi că Banca Naţională va aduce aurul României acasă, dacă preşedintele va promulga legea de repatriere, şi probabil va face ca Bundesbank, urmând să pună lingourile la vederea publicului, „să se lămurească lumea că există”.

„Dacă o promulgă domnul preşedinte (legea de repatriere a aurului, iniţiată de Şerban Nicolae şi Liviu Dragnea, n.r.), ne costă vreo 15 - 20 milioane. Îl aducem aici să îl atingeţi şi dumneavoastră, să se lămurească lumea că există, să se liniştească opinia publică”, a declarat Mugur Isărescu.

El a precizat s-a creat într-adevăr o problemă de credibilitate şi nu numai la noi, ci mai în toată Europa, el dând exemplul Germaniei. 

„Cei din Bundesbank, ditamai, sunt nemţi, dar au şi ei Şerbanii lor. Şi bietul (Jens, n.r.) Weidmann, cât e el de preşedinte al Bundesbank-ului, a ieşit şi a arătat cum e cu aurul, a adus şi el o parte din aur, nu pe tot, a dus o parte din aur acasă, l-a trecut prin faţa Bundesbank-ului. Probabil vom face şi noi aşa, ca să vă liniştim, o fi făcut aşa un fel de casetă măricică foarte bine securizată cu un lingou de aur şi cu vizitare inclusiv cu mâna. Şi se ia lingoul, îl atinge fiecare, pentru că este un metal care creează mit, mistică, fantezie”, a mai declarat Mugur Isărescu.

Deutsche Bundesbank a repatriat în ultimii ani o parte din aurul ţinut la New York, Londra şi Paris, iar câteva lingouri au fost expuse public.

Guvernatorul BNR a precizat că au fost „nelalocul lor sugestiile cu care s-a intoxicat societatea românească, că s-ar putea obţine sume fabuloase din investiţii asu operaţiuni cu aurul”. „Dacă la valută se «obţine» o dobândă negativă, adică pierzi, dar apoi la aur. Trebuie să intri cu aurul în operaţiuni atât de riscante încât nu merită”, a declarat Isărescu.

El consideră „absolut normală” decizia pe care România a luat-o în urmă cu 10-12 ani: „Lăsaţi aurul acolo, că e activ de ultimă instanţă şi cei 5-10% din care puteţi să riscaţi mai mult, făceţi-le pe valută”, a spus guvernatorul.

„Ne-a creat atâtea probleme cu cât avem, ce să mai cumpărăm?”, a răspuns Mugur Isărescu, întrebat în cele din urmă dacă BNR va mai cumpăra aur.

Curtea Constituţională a României a respins săptămâna trecut sesizarea PNL şi USR pe proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate. Drept urmare, proiectul a ajuns acum pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, care va decide dacă îl promulgă sau nu. 

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103,697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaţionale ale ţării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeaşi din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite