Isărescu îi ceartă pe bancheri: ROBOR e produsul vostru. Băncile trebuie să devină oneste şi onorabile, trebuie refăcută reputaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a adresat miercuri bancherilor cerându-le să ţină cont de faptul că apar aspecte noi - onestitate, onorabilitate, refacerea încrederii şi reputaţia băncilor.

”Înainte vreme, presa scria zi de zi despre cursul de schimb. Acum e cu ROBOR-ul. Care, repet, e un produs al Dvs, al pieţei bancare, nu al BNR. Dar a ajuns problema noastră, a BNR. Dumneavoastră trebuie să explicaţi cum e cu ROBOR-ul, nu noi. Noi îl calculăm, dar în baza datelor oferite de Dvs”, le-a spus miercuri Guvernatorul BNR celor peste 150 de bancheri adunaţi în sala de conferinţă a Institutului Bancar Român, scrie Hotnews.

În discursul său, care a durat aproximativ o oră, Isărescu le-a transmis câteva recomandări bancherilor comerciali.

Acesta a amintit că legea dării-n plată (care oferă împrumutatului care nu-şi mai poate plăti ratele şansa de a restitui băncii casa pe care a cumpărat-o prin împrumut – n. red.) ar fi trebuit dezbîătută întâi de bancheri.

„Păi dacă o lege apare, noi trebuie să fim primii care să o aplice! Dar trebuie luptat onest”, a spus Isărescu

Al doilea sfat al guvernatorului a fost ca bancherii să se folosească de reţelele sociale, având în vedere că acestea devin tot mai importante pe zi ce trece.

„Reţelele sociale joacă un rol extrem de important şi dacă nu ştii să le foloseşti în sprijinul tău, eşti pierdut din start”, spune Isărescu. 

Pe de altă parte, Isărescu a spus că reputaţia sistemelor bancare e la cote scăzute în toată lumea, impunându-se ca bancherii să înceapă să-şi educe clienţii.

”Apar aspecte noi- onestitate, onorabilitate, refacerea încrederii şi reputaţia băncilor. Nu doar în România, ci în toată lumea, reputaţia sistemelor bancare e la cote scăzute. S-au făcut şi greşeli. Într-un anume fel priveşti lucrurile când eşti sus şi altfel când eşti jos. Nu suntem într-un punct de glorie ci într-o perioadă de regres a reputaţiei şi încrederii”, crede Isărescu.

Pe lângă activităţile pur comerciale de care vă ocupaţi, începeţi să fiţi confruntaţi cu probleme juridice noi: se schimbă legislaţia. Şi când se schimbă, apar şi excesele. Apar şi escrocii, ca să mă exprim mai direct! Apar aberaţiile. Nu doar în România, a ţinut să precizeze Isărescu.

Vigilenţa trebuie sporită,în opinia lui, pentru că atunci când apare o lege, băncile trebuie să o respecte. ”Putem spune orice: că va înăbuşi creditarea, că va avea alte efecte secundare, dar de respectat trebuie să o respectăm!”, crede primul bancher central.

A patra recomandare a guvernatorului a fost: Nu mai aruncaţi în cârca BNR lipsa de comunicare din băncile comerciale!

„Colaborarea dintre noi şi sistemul bancar e dominată de discuţiile de ROBOR. Înainte era cursul, acum e cu ROBOR. E un produs al Dvs, al pieţei. Şi a ajuns problema noastră, a BNR. Nu e prima oară. Noi îl calculăm, dar în baza datelor Dvs. Dumneavoastră trebuie să ieşiţi  şi să explicaţi, nu să dăm noi acest tip de explicaţi”i, a mai spus miercuri Guvernatorul BNR.

Cei mai mulţi bancheri au apreciat discursul Guvernatorului BNR, dar au existat şi voci care au declarat pentru HotNews.ro că e uşor să vorbeşti şi să dai sfaturi, dar e mult mai dificil de pus în practică asemenea recomandări.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite