Şeful Departamentului Fiscal al FMI ne cere planificare bugetară pe fiecare instituţie. Întreprinderile de stat sunt un risc şi trebuie conştientizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul trebuie să voteze în avansa modificările la buget, nu pe urmă, consideră experţii FMI
Parlamentul trebuie să voteze în avansa modificările la buget, nu pe urmă, consideră experţii FMI

Parlamentul trebuie să ştie ce se face cu banii din buget, iar orice schimbări de venituri şi cheltuieli trebuie votate în Parlament în avans şi nu ulterior, fiind necesare, astfel, mecanisme care să asigure în buget rezerve pentru evenimente neprevăzute, a declarat Michael Olden, şeful departamentului de afaceri fiscale din cadrul FMI.

El a avut o întâlnire cu membrii Comisiei de buget-finanţe din Senat în data de 11 februarie. Din delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) au mai făcut parte şi Ylaoutinen Sami Petri Juhani – tot din cadrul departamentului de afaceri fiscale al FMI şi  Murphy Peter Francis - departamentul de afaceri fiscale al FMI.

Potrivit minutei întâlnirii, prezentată de către Hotnews.ro, Olden a cerut o mai bună planificare bugetară. „Dimensiunile transparenţei sunt date de dezbaterile pe buget, acestea se concentrează pe input-uri (salarii, bunuri şi servicii, investiţii), însă avem mai puţine dezbateri cu privire la ce realizăm, care este rezultatul produsului final“, a spus Olden, potrivit documentului.

„Parlamentul trebuie să ştie ce se face cu banii“, a mai afirmat el. 

Ylaoutinen Sami Petri Juhani a ridicat o altă problemă: faptul că nu există în legea responsabilităţii fiscale un termen până la care trebuie votat bugetul.

Murphy Peter Francis a spus şi el că respectiva comisie de buget-finanţe afirmă că monitorizează bugetul, dar şi Comisia şi Parlamentul au nevoie de un raport asupra finanţelor ţării. El a apreciat că auditul Curţii de Conturi nu este îndeajuns, deoarece aceasta publică rapoarte doar cu privire la instituţii şi nu la stat în general. „(...) Ar fi bine să aveţi în vedere delimitarea domeniului public, care este mult mai mult decât statul şi instituţiile sale“, spune el. El a precizat că din rapoartele Curţii de Conturi reiese că 80% din instituţiile publice nu respectă standardele de raportare. Comisia spune că ar dori să modifice Legea Curţii de Conturi pentru a prezenta activitatea acesteia, procesele pe rol, prejudiciile recuperate şi să propună ca prevenţia să facă parte din activitatea instituţiei.

În fine, Olden a mai spus că societăţile de stat sunt un risc pentru buget şi acest lucru ar trebui conştientizat. El a mai spus că „pe lângă raportul pe care îl întocmim, vom avea şi un plan de acţiune cu măsuri pentru fiecare instituţie“.

Mai puteţi citi:

Traian Băsescu: Florin Georgescu este unul dintre artizanii „electoratei“. Nu vreau să sune Ponta ca să ceară BNR să bage sau să scoată lei pe piaţă

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR) a fost unul dintre artizanii „electoratei“, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, într-o emisiune desfăşurată la postul B1 TV.

Ponta: Guvernul va trimite spre aprobare acordul cu FMI. L-am asigurat pe preşedinte că nu există în memorandum nimic despre creditul fiscal

Premierul Victor Ponta a anunţat că a avut o nouă discuţie cu preşedintele Traian Băsescu legat de acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi că Guvernul îi va transmite documentul spre aprobare, şeful statului spunându-i că se va pronunţa el pe această temă. Acesta a adăugat că l-a asigurat pe preşedinte că memorandumul cu FMI nu conţine nimic legat de creditul fiscal.

Băsescu atacă şi BNR din cauza „ElectoRatei“: „Românii vor plăti mai mult, FMI a greşit“. În 2010, BNR susţinea tăierea salariilor şi a pensiilor

Banca Naţională a României (BNR) trebuie „să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt“, a declarat aseară preşedintele Traian Băsescu la B1 TV. Şeful statului a acuzat instituţia de implicare în realizarea proiectului privind înjumătăţirea ratelor pentru cei cu venituri sub 1.600 de lei, care ar fi unul electoral.

Ce riscăm dacă Traian Băsescu nu semnează scrisoarea de intenţie cu FMI: suspendarea acordului şi reducerea de la 95% la 85% a cofinanţărilor de la UE

Dacă preşedintele Traian Băsescu nu va aviza nici de această dată scrisoarea de intenţie cu FMI, acordul ar putea fi suspendat, iar Comisia Europeană ar putea reduce la 85% cofinanţările acordate României, faţă de nivelul actual de 95%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite