DOCUMENT Teodorovici îi ceruse în octombrie 2019 premierului Dăncilă să nu crească pensiile cu 40% din 2020

DOCUMENT Teodorovici îi ceruse în octombrie 2019 premierului Dăncilă să nu crească pensiile cu 40% din 2020

Viorica Dancila si Eugen Teodorovici Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, cerea Guvernului Dăncilă în octombrie 2019, să ”reanalizeze” calendarul de implementare a prevederilor privind creşterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020, potrivit unui document confidenţial furnizat marţi de Ministerul Finanţelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

În documentul atribuit lui Eugen Teodorovici se arată că ”reanalizarea” creşterii pensiilor e necesară pentru respectarea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar.
 
În plus, Teodorovici scria în scrisoarea către guvern: ”Vă adresăm rugămintea de a dispune demersurile necesare astfel încât prin orice iniţiativă legislativă să se evite angajarea de cheltuieli bugetare suplimentare, cu impact pe deficitul bugetar al anului curent şi al anilor următori, precum şi identificarea de economii de cheltuieli bugetare care să nu mai fie angajate pentru alte proiecte, astfel încât să se realizeze încadrarea în ţintele de deficit aprobate/asumate”.

„Una dintre problemele majore identificate de reprezentanţii conducerii departamentului Europa din FMI o reprezintă imlementarea prevederilor Legii 127/2019 privind creşterea pensiilor, în contextul politic actyual şi al riscului politic semnificativ datorat alegerilor parlamentare şi locale de anul viitor corelat cu respectarea limitei privind deficitul bugetar de 3% din  PIB (în cash şi ESA2010). Delegaţia României a menţionat că dacă pentru anul 2020 există posibilitatea stabilirii unei ţinte pentru deficitul bugetar (atât în numerar, cât şi în termeni ESA) în condiţiile creşterii punctului de pensie cu 40% din septembrie 2020 pe seama reducerii drastice a investiţiilor publice, în anul 2021 este puţin probabil să se respecte limita de 3% din PIB corelar cu calendarul privind creşterea pensiilor propus prin Legea 217/2019. Singurul mecanism la dispoziţia autorităţilor române pentru încadrarea în limita de deficit de 3% îl reprezintă prevederea din Legea pensiilor potrivit căreia prin legea privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal – bugetar se pot stabili majorări diferite pentru punctul de pensie”, se arată în nota de informare.

Documentul a fost furnizat presei după ce actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu, a susţinut că Guvernul PSD recunoaştea că nu putea creşte pensiile decât în mod eşalonat.

”Am cu mine documentul pe care l-au aprobat în Guvern anul trecut, o notă de informare, prin care Guvernul PSD recunoştea că nu poate să crească pensiile decât eşalonat. Se propunea în Guvern o reeşalonare a pensiilor, pentru că nu îşi permiteau să facă o creştere cu 40 la sută”, a afirmat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.

Cîţu a precizat că şocul unei majorări cu 40 la sută ar fi fost foarte mare şi greu de administrat.

”Vă spun că discuţiile cu instituţiile internaţionale care ne monitorizează, cu Comisia Europeană au fost dure de fiecare dată. Nimeni nu înţelege cum poţi să-ţi arunci ţara şi finanţele în aer într-o situaţie limită. Când am venit anul trecut la guvernare erau facturi neplătite de trei sau patru ani de zile. Erau trei miliarde de lei stoc pentru concediile medicale neplătite. Erau patru miliarde de lei la PNDL, era un miliard de lei la Start Up Nation. Toate acele facturi le-am plătit noi. Şi-au dat seama că nu au bani, pentru că aveau acele facturi neplătite şi au venit cu această notă de informare în Guvern. Prezint astăzi acest document. Este momentul ca românii să ştie că socialiştii i-au minţit şi niciodată nu au avut de gând să crească pensiile cu suma pe care o spuneau”, a afirmat ministrul Finanţelor.
 

Nota-informare-Guvern-riscu... by Web Adevarul

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările