Camera de Comerţ Româno-Germană: Forma în care a fost transpusă Directiva privind practicile comerciale neloiale poate aduce scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Camera de Comerţ Româno-Germană consideră că forma în care a fost transpusă Directiva privind practicile comerciale neloiale, deja aprobată de Camera Deputaţilor - for decizional -, poate aduce scumpiri şi chiar penurie de anumite alimente.

Proiectul PL-x nr. 178/2022, care transpune Directiva Europeană 2019/633 privind practicile comerciale neloiale în sectorul agroalimentar, a fost aprobat luni de Parlamentul României.

„Cu modificările aduse în Parlament, proiectul ar putea avea impact asupra românilor prin posibile creşteri de preţuri, chiar penurie de produse sau o calitate mai slabă a acestora, întrucât instituie bariere de acces pe piaţă a micilor producători locali", susţin reprezentanţii AHK România.

Conform sursei citate, proiectul legislativ aprobat în Parlament ia în considerare doar o parte din întregul ansamblu economic la care participă fermieri, procesatori, producători, retaileri şi consumatori deopotrivă.

"Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) atrage atenţia asupra riscului adoptării proiectului de lege PL-x nr. 178/2022, privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, în forma aprobată de Parlamentul României, deoarece aceasta se îndepărtează atât de forma Directivei Europene, cât şi de scopul cu care a fost iniţiată, şi anume de a proteja micii producători locali de la nivelul Uniunii Europene", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii AHK România susţin că Parlamentul României a avut în dezbatere un proiect de transpunere a directivei timp de doi ani, perioadă suficientă în care proiectul ar fi putut fi îmbunătăţit şi adaptat realităţilor economice ale României, în special în contextul post-pandemic şi geo-politic actual.

"Cu toate acestea, constatăm că modificările care au fost aduse în Parlamentul României afectează atât forma cât şi scopul iniţial al proiectului înaintat de Comisia Europeană", se precizează în document.

AHK România consideră că proiectul de transpunere în forma actuală, ce se află aproape de adoptarea în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, este departe de o formă care ar putea susţine cu adevărat grupurile pe care trebuie să le protejeze (consumatorii finali şi producătorii locali).

"Analizând forma actuală a proiectului, observăm cu îngrijorare că dezbaterile organizate în Comisiile Parlamentului nu reflectă aportul părţilor, ci au condus la un proiect care poate crea dezechilibre pe piaţă, în loc să le corecteze. Apreciem că românilor li se va limita accesul la o diversitate a produselor româneşti în magazine, în special produse competitive din perspectiva preţului şi a calităţii, iar producătorii români vor avea de pierdut în faţa celor străini din cauza limitării opţiunilor de negociere între părţile implicate în actul comercial impuse de acest proiect de lege. Considerăm că forma actuală, aşa cum a fost aprobată de Comisiile de raport din Camera Deputaţilor, va avea repercusiuni serioase asupra realităţilor economice din România", au declarat experţii AHK România.

Totodată, reprezentanţii investitorilor germani în România atrag atenţia că un act normativ nu trebuie să permită crearea unor mecanisme discreţionare, nejustificate, neloiale, care să afecteze sau să modifice modalităţile de lucru dintre furnizori şi retaileri şi susţin că oferta de pe piaţa liberă trebuie să fie guvernată de cererea consumatorului, nu de prevederi legale lacunare sau discreţionare.

Mai mult, considerând perspectivele generate de schimbările îngrijorătoare la nivel geo-politic şi într-un moment de criză economică generalizată, AHK România subliniază necesitatea de a privi cu responsabilitate deciziile care vor afecta piaţa din România în următoarea perioadă, dar şi pe termen mediu şi lung.

"Trebuie găsit un echilibru în prevederile care afectează stabilitatea economică la nivelul tuturor autorităţilor care veghează şi garantează această stabilitate la nivel naţional", menţionează reprezentanţii AHK România.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană subliniază necesitatea transpunerii într-o manieră corectă, echilibrată şi echitabilă a Directivei privind practicile neloiale, fără intruziuni care să afecteze tocmai acele categorii pentru care aceasta a fost creată - producătorii şi consumatorii români.

"Pentru AHK România anul aniversar 2022 stă sub semnul sustenabilităţii, o temă extrem de actuală şi care nu poate fi ignorată. Sustenabilitate înseamnă investiţii în educaţie, cercetare şi dezvoltare, în calitatea vieţii din oraşele şi regiunile în care trăim. Sustenabilitatea presupune, de asemenea, sisteme economice durabile care să fie acceptate şi susţinute de societate. Pe acest complex tematic dorim să ne concentrăm în AHK Sustainabilityear 2022 şi, printr-o serie de evenimente, să iniţiem proiecte 'verzi', să provocăm la un dialog între actorii politici, economici şi societatea civilă şi să creăm idei noi, inovatoare pentru un viitor sustenabil", se mai spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, companiile germane sunt pregătite să îşi pună la dispoziţie tehnologiile de care dispun pentru a aduce relaţiile economice bilaterale la un nou nivel.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 550 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite