Specialist în asigurări: Decizia ASF în cazul Astra este tardivă. Autorizaţia de funcţionare trebuia retrasă în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în cazul Astra Asigurări este tardivă pentru că autorizaţia de funcţionare ar fi trebuit retrasă la finalul lui 2013, când societatea raportase o marjă de solvabilitate sub 1, a declarat Cristian Constantinescu, specialist în asigurări, fost preşedinte al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

„Decizia ASF este tardivă. Trebuia luată de foarte mult timp. De asemenea, de foarte mult timp trebuia să i se interzică activitatea normală acestei societăţi pentru că lucra în afara legii, neavând marja de solvabilitate şi de lichiditate potrivit legii. Nu ştiu în baza cărei legi a funcţionat această societate. Potrivit raportărilor oficiale ale societăţii, care erau oricum incorecte, în vară s-au împlinit doi ani de când societatea nu avea marja de solvabilitate adecvată. Situaţia societăţii astăzi, când i s-a declarat falimentul, e mai rea decât în momentul în care a fost preluată în administrare special“, a declarat Constantinescu, pentru Agerpres.

Acesta a adăugat că, la sfârşitul anului 2013, societatea raportase o marjă de solvabilitate sub 1. Potrivit legii, asiguratorii trebuie să aibă o marjă de solvabilitate mai mare de 1.

„Raportările erau total greşite, primele erau umflate. Astra avea un obicei: emitea poliţe fără acordul clientului şi, odată emisă poliţa, prima era subscrisă. Clientul primea oferta, o punea în coşul de gunoi, dar prima rămânea acolo.... Erau câteva sute de milioane, ca volum de prime în această situaţie. Această situaţie fusese constatată de ASF în urma controalelor“, a adăugat fostul preşedinte UNSAR.

În ceea ce priveşte despăgubirile, Cristian Constantinescu susţine că Astra „are activ net negative“, motiv pentru care Fondul de Garantare a Asiguraţilor va fi afectat în proporţie de 70-80%.

„Astra are un activ net negativ... Nu are rezerve. Se vor vinde probabil sedii... În opinia mea, Fondul va fi foarte serios afectat, în proporţie de 70-80%“, a mai spus Constantinescu, petru Agerpres.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat, miercuri, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări, care se află în administrare specială, şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei.

Citeşte şi:

Ce este Fondul de Garantare a Asiguraţilor şi cum va acoperi poliţele clienţilor de la Astra Asigurări

Astra Asigurări, în faliment. Ce se întâmplă cu posesorii de poliţe

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite