Setea de bani a Guvernului, armă cu două tăişuri: Transelectrica se va împrumuta, după ce va plăti dividende suplimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
energie Transelectrica Electrica stalpi inalta tensiune foto Adevărul

În primul semestru al anului viitor, Transelectrica va contracta împrumuturi pentru a putea realiza proiectele de investiţii aprobate de ANRE şi Ministerul Economiei, după ce Guvernul i-a cerut să plătească dividende suplimentare de 171 milioane lei, se arată în convocatorul AGOA. Printre proiectele la care face referire se numără şi 6 proiecte de interes comun european, ale căror costuri depăşesc 1 miliard de lei.

Compania a primit, la 12 septembrie, o adresă din partea Ministerului Economiei, prin c are i se solicită să convoace AGOA în vederea distribuirii de dividende suplimentare de 171 milioane lei, din soldul existent la 31 decembrie 2016.

În urma analizei efectuate de companie, valoarea dividendului pe acţiune va fi de 2,33 lei.

„Trebuie avut însă în vedere că orice sumă distribuită ca dividende în acest moment va presupune necesitatea contractării de companie încă din semestrul I al anului 2018 a unor finanţări noi pe termen mediu şi lung în vederea realizării proiectelor de investţii strategice aprobate de ANRE şi Ministerul Economiei în Planul de Dezvoltare pe 10 ani. Proiectele  majore cuprinse în planul de dezvoltare al companiei sunt deja incluse în Planul European de dezvoltare a reţelei de Transport al energiei electrice coordonat la nivel de ENTSO-E”, arată Transelectrica.

Proiecte de importanţă europeană de peste 1 miliard lei

Transportatorul de energie electrică precizează că, printre proiectele amintite, se numără şi 6 proiecte de interes comun european, ale căror costuri depăşesc 1 miliard de lei.

Acestea sunt Cluster „Coridorul Marea Neagră”, care cuprinde linia electrică aeriană Cernavodă – Stâlpu, parte din creşterea capacităţii Bulgaria – România, care va prelua şi o parte din  energia electrică produsă de noile unităţi nucleare ce vor fi construite la CNE Cernavodă – costuri estimative de 199 milioane lei; precum şi Linia Electrică Aerian ă Gutinaş – Smârdan – valoarea estimată la 272,3 milioane lei. Ambele proiecte sunt ddeja postate spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei.

Un alt proiect european este Clusterul „Coridorul Est European”, care presupune interconexiunea dintre Reşiţa şi Pancevo, cu costuri estimative de 90 milioane lei.

Tot în Coridorul Est-European intră şi proiectul liniei interne dintre Porţile de Fier şi Reşiţa – costuri estimate la 204,3 milioane lei, Linia internă dintre Reşiţa şi Timişoara/Săcălaz – 292,3 milioane lei, dar şi Linia internă dintre Arad şi Timişoara/Săcălaz – pentru care nu s-a estimat încă valoarea proiectului, acesta aflându-se în cea de-a treia etapă.

Guvernul a cerut marilor companii de stat să plătească în avans dividende speciale

Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat să vireze la buget, în avans, sumele sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare. Primele trei companii care au primit deja astfel de cereri au fost Romgaz, Conpet şi Transgaz, care vor distribui dividende speciale de aproape un miliard de lei, jumătate din suma estimată de Guvern în nota de fundamentare a rectificării bugetare. 

Companiile care vor completa necesarul pentru a acoperi gaura din buget provocată de măsurile populiste (creşterile salariale, ale punctului de pensie şi alte măsuri sociale) vor fi Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Transelectrica.

Potrivit anunţurilor companiilor, Transgaz va distribui dividende speciale de 171 milioane lei, Romgaz de 525 milioane lei, deşi a mai dat 925 milioane lei din profitul de 1 miliard lei, iar Conpet 85 milioane lei.

De altfel, nota de fundamentare a rectificării bugetare anunţate de Guvern include precizarea că „veniturile nefiscale se majorează cu 2.038,7 milioane lei din care 2.000 milioane lei venituri estimate suplimentar din dividende”. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite