Sectorul comerţului cu material lemnos şi materiale de construcţii dă uşoare semne de revenire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportat la incidentele bancare, datorii la bugetul de stat şi dosare în instanţă, situaţia înregistrată până în iulie 2017 se observă o îmbunătăţire considerabilă faţă de punctele maximale înregistrate în 2015, respectiv 2009, consideră experţii, precizând însă că 40% dintre companii au venituri în scădere.

Potrivit acestora, tendinţa ratei insolvenţelor în industrie este de scădere în ultimii trei ani, la fel ca cea de la nivelul întregii economii, însă se menţine peste aceasta. 

„Această evoluţie pozitivă a fost anticipată încă din 2015, când în acest sector a fost observată o îmbunătăţire a termenelor de plată către furnizori şi o uşoară scădere a ciclului de conversie a banilor, fapt ce denotă o disciplinare a companiilor şi o ameliorare a indicatorilor de bilanţ. Totuşi, sectorul analizat rămâne extrem de polarizat, iar mai mult de o treime dintre companii au o pondere valorică în total cifră de afaceri de doar 2%, în timp ce 9% din totalul firmelor generează aproximativ 80% dintre veniturile de la nivelul întregului sector. Cu toate că rezultatul net a fost în creştere în 2015 faţă de anii anteriori, dar modest în comparaţie cu media naţională, este de reţinut că 40% dintre companii au avut venituri în scădere. În ciuda avansului record al construcţiilor clădirilor rezidenţiale, volumul total al construcţiilor s-a contractat în 2016 pe fondul scăderii reparaţiilor capitale şi curente, respectiv a construcţiilor de clădiri nerezidenţiale”, a declarat Alexandru Fotia, Analist Economic, Coface România.

Statul plăteşte cu mari întârzieri datoriile către firmele din construcţii

Situaţia financiară consolidată a tuturor companiilor din sectorul construcţiilor reflectă o sccădere a investiţiilor pe termen lung, în condiţiile în care ponderea activelor fixe în total active a scăzut de la 65% (2008) la sub 50% ( 2016), dar şi creşterea duratei medii de colectare a creanţelor, de la 115 zile (2008), până la 195 zile (2016), pe fondul creşterii arieratelor statului în acest sector.

Gradul de îndatorare al companiilor din sector a crescut de la 73% (2008), până la 88% (2016). 

„Aspectul problematic nu derivă din creşterea îndatorării în sine, ci din faptul că finanţarea suplimentară nu este orientată pe termen lung (pentru investiţii), ci pentru acoperirea nevoilor temporare pe termen scurt (creşterea capitalului de lucru pe fondul extinderii duratei de colectare a creanţelor) şi pentru finanţarea pierderilor din perioada 2010-2014 (care nu au fost acoperite prin suplimentarea capitalului)”, precizează experţii.

Profit timid din cauza dependenţei de alte sectoare subperformante din construcţii

Pe de altă parte, aceştia au remarcat o creştere timidă a profitabilităţii generale, la doar 2,5% în 2016, comparativ cu perioada pierderilor înregistrate în perioada 2010-2014, dar mult sub nivelul de dinainte de impactul crizei financiare, respectiv 8% în 2008.

„Situaţia companiilor din sectorul comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor pare a fi în uşoară îmbunătăţire din punctul de vedere al rezultatelor consolidate şi al comportamentului de plată în ultimii ani. Structura financiară a companiilor care activează în acest domeniu, lipsa investiţiilor şi dependenţa de alte sectoare din domeniul construcţiilor care subperformează - reprezintă ameninţări pentru activitatea curentă a acestora. Conform simulării unui Stress Test Scenario, companiile din sector sunt expuse şocurilor de neîncasare a creanţelor şi/ sau de scădere a cifrei de afaceri, cele două cumulate conducând la imposibilitatea acoperirii cheltuielilor ajunse la maturitate,” a precizat Nicoleta Mărunţelu, analist economic, Coface România. 

   

16,56 miliarde lei, cifra de afaceri a sectorului în 2015

Analiza realizată de Coface România a vizat companiile cu domeniul principal de activitate 4673 (Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor), care au desfăşurat activitate în 2015 şi au raportat corespunzător declaraţiile financiare la Ministerul Finanţelor. 

Pe baza acestei grupări, a reieşit că 7.229 firme au depus declaraţiile financiare privind activitatea desfăşurată în 2015. Conform situaţiilor financiare publicate de Ministerul Finfanţelor, aceste firme au generat o cifră de afaceri totală de 16,56 miliarde lei, în creştere cu 4% comparativ cu anul anterior. Numărul companiilor care activează în sector a crescut în 2015 comparativ cu 2014, fiind în uşoară scădere în anii anteriori. Avansul cifrei de afaceri raportat pentru 2015 este sub media naţională de 7%, iar creşterea cifrei de afaceri (4%) este mai mică decât evoluţia numărului jucătorilor din industrie (7%). 

În 2015, comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor s-a situat pe locul 8 în Top 10 sectoare (CAEN 4 cifre) după numărul insolvenţelor (la fel ca în 2014), în condiţiile în care numărul insolvenţelor raportat la cel al companiilor active (cu cifră de afaceri mai mare de zero) a fost peste media naţională (2,2% în 2015, respectiv 4,5 în 2014). 

Şi în 2016, trendul a fost în scădere, ceea ce a plasat comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor pe locul 9 în Top 10 sectoare (CAEN 4 cifre) după numărul de insolvenţe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite