Şase motive pentru care acordul de liber schimb dintre SUA şi UE ne va schimba viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile privind cel mai complex acord de liber schimb din istorie au fost lansate în mod oficial în cadrul reuniunii G8, organizată luni şi marţi în Irlanda de Nord. Însă, în termeni concreţi, există şase motive pentru care acest acord internaţional ne interesează în mod direct.

În cazul în care acordul internaţional ar intra în vigoare, câştigurile atrase de pieţele din Europa s-ar putea ridica până la aproape 120 de miliarde de euro, aproximativ 94 de miliarde ar reveni economiei americane, în timp ce pieţele din restul lumii ar putea obţine aproape 100 de miliarde.

Eliminarea barierelor comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii presupune un proces de lungă durată, mai ales în condiţiile în care niciun act oficial nu va fi semnat până la sfârşitul anului 2014. 

Principalele puncte în acordul de liber schimb se referă la reducerea tarifelor vamale şi armonizarea standardelor de reglementare, subliniază editorialistul BBC Tom Geoghegan.

1. Încălţăminte mai ieftină pentru americani

Doar 1% din încălţămintea vândută în Statele Unite ale Americii este produsă pe plan intern, ceea ce înseamnă că importurile sunt supuse unor impozite şi taxe adăugate pe măsură ce marfa parcurge traseul importator – distribuitor – vânzător.

Astfel, preţul final al încălţămintei care ajunge pe rafturile magazinelor din Statele Unite este mai ridicat cu 66% faţă de preţul iniţial. Spre exemplu, din preţul unei perechi de pantofi care costă 9,99 dolari, trei sau patru dolari sunt numai taxe plătite la intrarea mărfii în SUA.

Acest sistem de impozitare aduce Trezoreriei americane un plus de 2,4 miliarde de dolari anual (aproximativ 1,8 miliarde de euro).

2. Europa, mai puţin dependentă de gazul Rusiei

Conform Legii Gazelor Naturale adoptată în 1938, exporturile de gaze naturale din Statele Unite sunt reglementate şi trebuie autorizate de Departamentul american de Energie, instituţie care decide dacă exporturile sunt „în conformitate cu interesul public”, notează BBC.

Însă exporturile către ţările cu care SUA are un acord de liber schimb au întâietate, astfel că gazul de ştist american, mult mai ieftin decât gazul natural rusesc, ar fi disponibil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Pe de o parte, acest aspect ar putea fi un avantaj pentru SUA, unde ar putea ajuta dezechilibrul comercial, însă există companii americane care s-ar putea să nu fie mulţumite de faptul că vor beneficia de gazul ieftin şi competitorii din Europa.

Una peste alta, există numeroase motive geostrategice pentru care Statele Unite sunt îndreptăţite să îşi consolideze legăturile cu ţările europene prin exporturile de energie.

3. Sectorul automobilelor, revitalizat

Din ce în ce mai mulţi americani se orientează mai degrabă spre maşinile produse în Europa, preferând mărci precum Volkswagen Golf sau Ford Focus, după spusele lui Quentin Willson, expert auto britanic.

Acest aspect nu poate decât să bucure producătorii europeni, precum Peugeot şi Citroen, care se confruntă cu mari probleme în ultima perioadă la nivel mondial. Costurile mai mici ale importurilor vor aduce un mare beneficiu industriei europene de automobile.

Singurii perdanţi ar putea fi producătorii americani, care s-ar putea regăsi într-o competiţie acerbă cu brandurile europene.

4. Medicamente ieftine

În momentul de faţă, atunci când companiile farmaceutice din Statele Unite intenţionează să pună un nou produs pe piaţă au nevoie de autorizaţie de vânzare în Europa. De asemenea, acelaşi procedeu îl urmează şi companiile europene care îşi plasează medicamentele pe piaţa americană.

Marele inconvenient este că întregul proces durează foarte mult şi este foarte costisitor. În cazul reglementările celor două pieţe vor fi armonizate, oamenii ar avea o paletă mult mai largă de medicamente din care ar putea alege, iar doctorii ar putea prescrie bolnavilor medicamente mai ieftine.

Pe de altă parte, ţările din UE se tem că acordul de liber schimb ar putea duce la invadarea pieţei europene cu organisme modificate genetic. Franţa se poate folosi de dreptul de veto pentru a bloca acordul americano-european, pentru a-şi proteja industria cinematografică, ameninţată de influenţa hollywoodiană.  

5. Îndepărtarea de standardele chinezeşti

Este bine ştiut că marile companii caută să fabrice produse ce se vând mai bine pe pieţele mari, astfel încât impunerea unor standarde tehnice comune ar aduce mari economii producătorilor. O piaţă uriaşă cu standarde comune şi fără diferenţe de impozitare ar fi destinaţia ideală pentru investiţii globale.

Principala luptă se dă între piaţa chinezească şi cele americane şi europene, producătorii fiind dispuşi să vină cu bunuri construite după standardele pieţei cele mai avantajoase. Provocarea acordului de liber schimb americano-european este de a oferi avantaje mai mari decât rivalii chinezi, şi să devină piaţa de desfacere a marilor companii.

6. Importuri mai mari de brânzeturi

Produsele lactate  vândute zilnic între SUA şi Europa sunt supuse impozitelor, în special atunci când trec graniţa Statelor Unite. Tocmai de aceea, ambele părţi implicate în comerţul cu lactate va încerca să reducă sau chiar să elimine taxele de import.

Există critici care spun că piaţa americană va cunoaşte o invazie de produse europene, în timp ce producţia internă va fi sufocată. Dar specialiştii contrazic părerile pesimiştilor şi spun că există puţine şanse ca producătorii europeni să trimită în America produse lactate mai ieftine, doarece asta ar scădea calitatea mărfii exportate.

„Pe măsură ce am devenit o piaţă mult mai sofisticată, industria americană a brânzeturilor produce brânză cel puţin la fel de bună ca cea europeană”, a spus John Umhoefer, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Brânzeturi din Wisconsin.

„În cazul în care barierele (de impozitare) vor fi îndepărtate, vom avea mai multe şanse de a vinde mai multe produse lactate în Europa, ceea ce este grozav”, a adăugat americanul.

 

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite