Ramura economiei care se reinventează în România. „Agricultura 4.0” schimbă exigențele meseriilor rurale

0
Publicat:

În contextul avansului tehnologic din sectorul agricol, cerințele pentru profesioniștii din domeniu se modifică, iar specialiștii agricoli trebuie să își completeze cunoștințele în științele agricole cu expertiză în tehnologia informației și protecția mediului, conform unei analize recente.

image

În condițiile noilor tehnologii din domeniul agricol au loc și schimbări ale exigențelor referitoare la meseriile agricole. Un specialist în acest domeniu are nevoie acum nu doar de cunoștințe din domeniul științelor agricole, ci și din sectorul de tehnologia informației sau al protecției mediului.

În agricultura 4.0 stă viitorul, nu va mai fi fermier în următorul deceniu care să fie performant dacă nu va utiliza aplicațiile inteligente care sunt deja disponibile pe piață, iar faptul că studenții noștri învață acest lucru încă din timpul facultății, se obișnuiesc cu aceste aplicații și conștientizează importanța lor, sigur le va fi de mare ajutor în momentul în care vor ajunge să conducă o fermă”, a punctat prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

Digitalizarea înseamnă a produce mai mult, dar cu resurse puține. Dacă se dorește creșterea profitului în agricultură, trebuie ca oamenii să vină cu soluții care au impact asupra acestuia.

Dacă veți ajunge într-o fermă mare care are 15.000 ha (hectare), în șase locații, și trebuie să sunați cinci ingineri sau zece ingineri zilnic care să vă raporteze ce au făcut, va fi o viață dificilă. Veți spune că vreți soluții digitale care să rezolve problema voastră. După 2030, cu siguranță nu o să existe ferme care să nu folosească funcții digitale. Este foarte important ca ei să înțeleagă și să folosească aceste soluții pentru a crește eficiența fermelor”, explică speaker-ul Ervin Miklos, reprezentant Agro Monitoring. 

Potrivit experților, Internetul Lucrurilor (IoT) este relevant atât pentru culturile arabile, cât și pentru creșterea animalelor. Există o gamă largă de cazuri de utilizare a IoT în agricultură, inclusiv monitorizarea animalelor, gestionarea rezervoarelor, a tractoarelor și a combinelor, monitorizarea condițiilor solului, cum ar fi umiditatea și compoziția chimică. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite