Acordul dintre Federația Rusă și Japonia privind eliminarea armelor nucleare a încetat să se aplice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus de Externe a precizat că documentul a încetat să mai fie valabil începând cu data de 21 mai.

Clădirea Ministerului de Externe al Rusiei. Foto: Arhiva Adevărul
Clădirea Ministerului de Externe al Rusiei. Foto: Arhiva Adevărul

Acordul dintre guvernele Federației Ruse și Japoniei pentru a facilita eliminarea armelor nucleare supuse reducerii în Rusia a încetat pe 21 mai, se precizează în declarația oficială a Ministerului rus de Externe, publicată vineri.

La 21 mai, Acordul dintre guvernul Federației Ruse și guvernul Japoniei privind cooperarea pentru a ajuta la eliminarea armelor nucleare supuse reducerilor de stocuri în Federația Rusă și crearea unui comitet de cooperare în aceste scopuri, semnat în Tokyo pe 13 octombrie 1993, a fost desființat”, se spune în declarație.

În noiembrie anul trecut, guvernul rus a dispus încetarea acordului cu guvernul japonez privind cooperarea în vederea eliminării armelor nucleare supuse reducerii în Federația Rusă. Pe 21 noiembrie, Ministerul rus de Externe a notificat partea japoneză asupra deciziei. S-a reținut că documentul își va înceta valabilitatea după șase luni de la data notificării, adică 21 mai 2024.

Scopul acordului era de a facilita eliminarea în siguranță a armelor nucleare, pe care Moscova trebuia să le reducă în conformitate cu tratatele bilaterale sau multilaterale, precum și cu deciziile sale unilaterale. În acest scop, a fost creat un comitet special - în cadrul acestuia, Moscova și Tokyo au stabilit domenii prioritare pentru o astfel de interacțiune, au făcut schimb de informații și rezultate ale cercetării și au dezvoltat programe specifice de cooperare. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite