Primăria Capitalei pregătește majorări de taxe și impozite începând de anul viitor

0
Publicat:

Taxele şi impozitele locale ar urma să crească cu 13,8% în 2024, conform ratei inflaţiei, potrivit unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei.

Primăria Caitalei majorează taxele bucureștenilor, Foto: Arhivă Adevărul
Primăria Caitalei majorează taxele bucureștenilor, Foto: Arhivă Adevărul

Taxele şi impozitele locale ar urma să crească cu 13,8% în 2024, conform ratei inflaţiei, potrivit unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei.

Conform prevederilor art. 491 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, taxele şi impozitele locale se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior. Astfel, pentru anul 2024, impozitele şi taxele locale se indexează cu indicele inflaţiei, respectiv 13,8%, conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice", informează PMB.

Cu cât au crescut taxele în ultimii ani

În 2023, taxele şi impozitele locale au fost majorate cu 5,1%, conform ratei inflaţiei. În 2022, majorarea a fost de 2,6%, în 2021, taxele şi impozitele locale au fost indexate cu 3,8%, iar pentru anul 2020 cu 4,6%.

La momentul respectiv, Primăria Capitalei preciza că indexarea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale cu un coeficient de inflaţie de 4,6% echivalează, pentru locuinţe persoane fizice rezidente, cu o creştere de 4 - 7 lei pentru garsonieră; 4 - 9 lei pentru un apartament cu două camere; 7 - 12 lei pentru un apartament cu trei camere; 9 - 18 lei pentru un apartament cu patru camere, informează Agerpres.

Conform proiectului publicat, în cursul acestei săptămâni de Primăria Capitalei, în ceea ce privește impozitul pe clădiri și taxa pe clădiri, nivelurile prevăzute începând cu 2024 vor fi următoarele:

- Clădire cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic si/sau chimic - 1.351 lei/m2, în cazul clădirilor cu instalatii de apă, canallzare, electrice și 810 lei/m2 în cazul clădirilor fără instalații de apă, canalizare electrice

- Clădire cu pereții exteriori din lemn, din piatră naturală, din caramidă nearsă, din valatuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic/sau chimic 405 lei/m2, în cazul clădirilor cu instalatii de apă, canallzare, electrice și 271 lei/m2 în cazul clădirilor fără instalații de apă, canalizare electrice

Cota de impozit pe clădiri pentru clădirile rezidențiale și cladirile-anexa aflate în proprietatea persoanelor fizice va fi de 0,1%, iar pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice va fi de 0,2%.

Proiectul poate fi consultat aici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite